kallitexnika kentriki 3
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την υποβάθμιση των διπλωμάτων των καλλιτεχνικών σχολών και την εξίσωσή τους με απολυτήρια Λυκείου (Φωτο αρχείου)

Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει η νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού -και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου- από σειρά καλλιτεχνικών σωματείων, εκπαιδευτικούς, μαθητές καλλιτεχνικών σχολείων  και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών με αιχμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου. 

Παράλληλα, η αντιδικία θα επιλυθεί πιθανότατα από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, καθώς  18 από τις 24 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας και  ανέθεσαν στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Λαζαράτο την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως της αδιανόητης αυτής απόφασης, στο ΣτΕ. Αναλυτικά:

Οι καλλιτέχνες και σπουδαστές που θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι στο ΥΠΠΟ, ζητούν την απόσυρση του απαράδεκτου ΠΔ, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν το πάγιο αίτημά τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Τα καλλιτεχνικά σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Πολιτισμού και πορεία διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας, από τις 11.30 έως τις 14.30. Τρίωρες στάσεις έχουν επίσης κηρύξει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, για όσες και όσους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Επίσης, πολλές είναι και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από κοινού από σωματεία και συλλόγους των σπουδαστών. Στην κινητοποίηση καλεί με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς του Πολιτισμού απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα και εξισώνει εργασιακά και μισθολογικά τα - αναγνωρισμένα από το ΥΠΠΟΑ - πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Στο μεταξύ, την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισαν 18 από τις 24 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας και  ανέθεσαν στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Λαζαράτο την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά του Π.Δ 85/2022 κατά το μέρος που αυτό εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως προς την πρόσληψη και σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα.

Οι δραματικές σχολές που υπογράφουν την προσφυγή στο ΣτΕ αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωσή:

«Οι Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας αποφάσισαν να αναθέσουν στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Λαζαράτο την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά του π.δ. 85/2022, κατά το μέρος που αυτό εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως ως προς την πρόσληψη και σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα.

Οι σχετικές ρυθμίσεις του π.δ. 85/2022 αντιτίθενται προδήλως στο άρθρο 16 παράγραφος 7 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τα αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κρατικών και των τελούντων υπό κρατική εποπτεία ιδιωτικών δραματικών σχολών. Οι Δραματικές Σχολές ουδέποτε έπαυσαν να είναι “Ανώτερες”, υπό τις εγγυήσεις του άρθρου 16 παράγραφος 7 του Συντάγματος.

Οι ρυθμίσεις αυτές αντιτίθενται επίσης προδήλως στο ενωσιακό δίκαιο, όπως αυτό ερμηνεύθηκε πρόσφατα στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων από την απόφαση 998/2021 του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Οι ανώτερες ιδιωτικές δραματικές σχολές που υπογράφουν:

 1. ΑΙΣΔΤ Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη
 2. ΑΙΣΔΤ Αθηνών Γιώργος Θεοδοσιάδης
 3. ΑΙΣΔΤ Ανδρέας Βουτσινάς
 4. ΑΙΣΔΤ Αρχή
 5. ΑΙΣΔΤ Δήλος Δήμητρας Χατούπη
 6. ΑΙΣΔΤ Έκτη Τέχνη
 7. ΑΙΣΔΤ Θεάτρου Τέχνης
 8. ΑΙΣΔΤ Μέλισσα Σχολή Τέχνης της Έλντας Πανοπούλου
 9. ΑΙΣΔΤ Μοντέρνοι Καιροί
 10. ΑΙΣΔΤ Νέο Ελληνικό Θέατρο
 11. ΑΙΣΔΤ Νότος
 12. ΑΙΣΔΤ Παναγιώτας Μουστάκη – Βεάκη
 13. ΑΙΣΔΤ Πειραϊκού Συνδέσμου
 14. ΑΙΣΔΤ Πράξη Επτά
 15. ΑΙΣΔΤ Μαίρης Ραζή Η Πρόβα
 16. ΑΙΣΔΤ Καλλιτεχνική Εταιρεία Προσκήνιο Γ. Ροντίδης
 17. ΑΙΣΔΤ Τεχνών Εκατό
 18. ΑΙΣΔΤ Ωδείου Αθηνών

Και καταλήψεις

Τέλος, συνεχίζονται οι καταλήψεις δραματικών σχολών από τους σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών. Οι σπουδαστές του επεκτείνουν τις δράσεις τους με αντιστασιακά δρώμενα σε διάφορες παραστάσεις η πιο πρόσφατη στο τέλος της παράστασης  του Δ. Παπαϊωάννου στο Μέγαρο.  Τα συντονιστικά των καταλήψεων διεκδικούν την άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, την αναβάθμιση των πτυχίων, την παροχή σίτισης, στέγασης, μειωμένου κόμιστρου και λοιπών φοιτητικών δικαιωμάτων στους σπουδαστές των κρατικών ιδρυμάτων, την πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, την καθιέρωση τετραετούς φοίτησης στις δραματικές σχολές και τη δημιουργία δημόσιας ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης παραστατικών τεχνών. 

Μάλιστα η Κατάληψη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου δεν επέτρεψε την είσοδο του υφυπουργού σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του την περασμένη Πέμπτη. Οι σπουδαστές έθεσαν τα αιτήματά τους στον υπουργό, χωρίς να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των σπουδαστών, «υποστηρίχθηκε ότι παρότι είμαστε (υποψήφιοι) πτυχιούχοι δεν πρέπει να μας αφορά κάποια ειδίκευση ή επαγγελματικός τίτλος αφού ως καλλιτέχνες περνάμε από οντισιόν στις οποίες δεν χρειάζεται πτυχίο. Μετά από αυτήν τη δήλωση είναι ξεκάθαρο ότι για την πολιτεία δεν θεωρούμαστε επαγγελματίες που ο τίτλος σπουδών τους συνοδεύεται με την αντίστοιχη ειδίκευση, αλλά χομπίστες».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Περίοδος
Περίοδος και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, όπως τα πικάντικα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας, μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα πιο...
Περίοδος και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα
estia
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;
Από το 2004, οι μαθητές και μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης βρίσκονται όμηροι των τοπικών, είτε οικονομικών είτε πολιτικών...
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;