Κεραμέως
Η υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον στόχο για νέους διορισμούς εκπαιδευτικών, για τα νέα προγράμματα σπουδών και τα νέα βιβλία στα σχολεία.

Συνέντευξη  έδωσε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως στην Real News της Κυριακής και στον Γιώργο Σιαδήμα.

Η υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο επιδημικό ρεύμα της γρίπης, στον στόχο για νέους διορισμούς εκπαιδευτικών, για τα νέα προγράμματα σπουδών και τα νέα βιβλία στα σχολεία.

1. Οι ειδικοί περιμένουν να κορυφωθούν τα κρούσματα γρίπης το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Υπάρχει ενδεχόμενο να πάρετε κάποια επιπλέον μέτρα για τα σχολεία, ειδικά στα δημοτικά; Θα επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία;

Συναισθανόμενοι την αγωνία των οικογενειών, εκδώσαμε ήδη εγκύκλιο, νωρίτερα από άλλες χρονιές, με την οποία απουσίες έως πέντε ημερών που οφείλονται στο εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, δεν προσμετρώνται, με την προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Ασφαλώς, όπως πάντοτε, συστήνεται τα παιδιά να μην προσέρχονται στο σχολείο, εφόσον εμφανίζουν συμπτώματα ασθένειας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία εισήγηση από τους ειδικούς για υποχρεωτική χρήση μάσκας ή άλλο μέτρο. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και παρακολουθούμε στενά όλες τις υγειονομικές εξελίξεις.

2. Θα αλλάξετε τα βιβλία στα σχολεία; Αν ναι, τα νέα βιβλία θα αφορούν και το Δημοτικό και το Γυμνάσιο και το Λύκειο;

Μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια προχωράμε στην αναμόρφωση όλων των Προγραμμάτων Σπουδών. Αλλάζουμε το τι αλλά και το πώς διδάσκεται, χτίζοντας πάνω και στις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων. Παρουσιάσαμε τα 166 νέα Προγράμματα Σπουδών τα οποία εφαρμόζονται ήδη στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία της χώρας. Στη βάση αυτών των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό του μαθήματος (πού να εστιάσει ο εκπαιδευτικός, τι δραστηριότητες, ποιες μεθόδους μπορεί να ακολουθήσει), ξεκινούν να γράφονται τα σχολικά βιβλία. Τα μαθήματα εκσυγχρονίζονται, με διεπιστημονικότητα και διαθεματικότητα - για παράδειγμα, προστίθεται η ηθική της τεχνητής νοημοσύνης και η βιοηθική στη φιλοσοφία. Η στείρα αποστήθιση αντικαθίσταται από την κριτική προσέγγιση και την ουσιαστική γνώση. Παράλληλα, εισάγουμε και το Πολλαπλό Βιβλίο στα σχολεία μας, με αντικειμενικό ζητούμενο να απομακρυνθούμε από την αποστήθιση και να εστιάσουμε στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών μας. Θέτουμε το πλαίσιο για να έχουμε περισσότερα του ενός βιβλία ανά γνωστικό αντικείμενο, να μπορούν οι εκπαιδευτικοί μας να επιλέγουν το βιβλίο από το οποίο θέλουν να διδάξουν και να είναι όλα τα βιβλία διαθέσιμα ψηφιακά, ώστε να μπορούν οι μαθητές μας να συνδυάσουν πηγές και να καλλιεργήσουν ακόμη περισσότερο γνώσεις και δεξιότητες.

3. Υπάρχει ενδεχόμενο οι αναπληρωτές καθηγητές να μειωθούν και να προχωρήσετε σε νέους διορισμούς;

Επί 12 χρόνια, από το 2008 μέχρι το 2020, δεν είχαν γίνει νέοι διορισμοί στην Παιδεία. Επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, και παρά τις έκτακτες κρίσεις που συναντήσαμε με προεξάρχουσα την πανδημία, προχωρήσαμε συνολικά σε 25.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, εκ των οποίων οι 6.000 στην Ειδική Αγωγή. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με πρόσθετους διορισμούς εκπαιδευτικών, προκειμένου σταδιακά οι αναπληρωτές να καλύπτουν μόνο έκτακτες ανάγκες, όπως ατυχήματα, ασθένειες, εγκυμοσύνες κ.ά.

4. Οι πανελλαδικές  εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν όπως έχετε προαναγγείλει την 1η Ιουνίου; Δεν ανησυχείτε μήπως εκείνη την περίοδο μπορεί να στηθούν οι δεύτερες κάλπες; 

Για πρώτη φορά ανακοινώσαμε το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων από την προηγούμενη χρονιά, και συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να επιτρέψουμε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, οικογένειες να προγραμματιστούν με τον βέλτιστο τρόπο. Μάλιστα, με νομοθετική ρύθμιση προβλέψαμε ότι ο εκάστοτε Υπουργός θα πρέπει να ανακοινώνει το πρόγραμμα των πανελλαδικών μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Οι Πανελλαδικές συνεπώς θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα πραγματοποιηθούν όπως ανακοινώθηκε. Ως προς τον χρόνο των εκλογών, μόνος αρμόδιος να απαντήσει είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

altsxaimer.jpg
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Δημοφιλές διατροφικό μοτίβο ενδεχομένως να μπορεί να αναστρέψει την εξέλιξη της άνοιας και να μειώσει τις διαταραχές μνήμης
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη