ΜΑΘΗΤΗΣ
Κοροναϊός, εποχική γρίπη και ένα… τσουβάλι ιώσεις κρατούν τα παιδιά στο σπίτι. Εξάλλου, το σχολείο είναι ένας ενδεικτικός χώρος για να δει κανείς ό,τι συμβαίνει και στην κοινωνία. Τα «αψού» και «γκου χου γκου χου» τα συναντάμε σε κάθε μας βήμα, στον δρόμο, στη δουλειά, στο ίδιο μας το σπίτι.

Οι ιώσεις «αποδεκατίζουν» τις τάξεις στα σχολεία με πολλά παιδιά να παραμένουν στο σπίτι με συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, εμετό, διάρροια και άλλα. Από την πλευρά τους οι γονείς βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς βλέπουν ανά μήνα τα παιδιά τους να αρρωσταίνουν και να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.

Πολλοί Διευθυντές Σχολείων κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη όσο και πρωτοφανή κατάσταση, καθώς εδώ και περίπου ένα μήνα τα τμήματα με δυσκολία διαθέτουν το 60-70% των μαθητών τους καθημερινά. Και οι απουσίες βέβαια οφείλονται στους μαθητές που ασθενούν και είναι αναγκασμένοι να παραμένουν σπίτι.

«Το να λείπει ένα 25-30% των μαθητών σε καθημερινή βάση, είναι πλέον κάτι δεδομένο», αναφέρει διευθυντής Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ιωνίας και συμπληρώνει πως «υπάρχουν και άλλα παιδάκια που έρχονται στο Σχολείο, αλλά κατά τη διάρκεια της μέρας εκδηλώνουν συμπτώματα και ειδοποιούμε τους γονείς τους να έρθουν να τα παραλάβουν. Εμείς έχουμε ενημερώσει τους γονείς σε περίπτωση που τα παιδιά τους έχουν συμπτώματα, αν γίνεται να μην τα στέλνουν στο σχολείο, για να μην κολλήσουν και τα άλλα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα».

Ανησυχία

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ανήσυχοι παρουσιάζονται οι ειδικοί για την έξαρση ιογενών λοιμώξεων, γρίπης αλλά και κορονοϊού.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, στο Πρώτο Πρόγραμμα, «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε μία σταθερή παρουσία περίπου 7 με 8 χιλιάδων περιστατικών covid την ημέρα».

«Τα κρούσματα αυτά σίγουρα είναι κοντά στα 15-16 χιλιάδες ανεπίσημα, διότι υπάρχουν πάρα πολλοί που κάνουν τα τεστ και δεν τα δηλώνουν, οπότε είναι ένας αριθμός που μάλλον είναι αναμενόμενος για την εποχή. Αυτό δεν φαίνεται να έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, δηλαδή στις εισαγωγές που φαίνεται να είναι σταθερές, κυρίως κοντά στις 190 – 200 με την ημέρα. Αυτό δε φτάνει με τίποτα το ποσοστό που είχαμε αντίστοιχα στην περσινή εποχή που ήταν κοντά στις 500 την ημέρα», είπε, για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας.

Σχολεία - μαθητές: Η έξαρση λοιμώξεων φέρνει νέα εγκύκλιο για μη προσμέτρηση απουσιών

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr χιλιάδες μαθητές και στις δυο εκπαιδευτικές βαθμίδες έχουν "μαζέψει" επικίνδυνο αριθμό απουσιών λόγω των ιώσεων με αποτέλεσμα οι τάξεις να αδειάζουν και οι γονείς να ανησυχούν σοβαρά (και) για τις πολλές απουσίες των παιδιών τους. Υπάρχουν περιπτώσεις τμημάτων, από όπου λείπουν τα μισά παιδιά

Αυτό καθώς τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο οπότε συνήθως κορυφώνεται η ετήσια επιδημία γρίπης και οι απουσίες, που είναι ήδη πολλές σε πλήθος μαθητών, αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο...

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει συναγερμό στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο πιθανότατα τις επόμενες ημέρες -ενδεχομένως και νωρίτερα από το νέο έτος, μελετά να αποστείλει εγκύκλιο στα σχολεία περί μη συνυπολογισμού των απουσιών που οφείλονται σε γριπώδη συνδρομή και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού, ανάμεσα στις οποίες βέβαια περιλαμβάνεται και ο κορονοϊός.

Ανάλογες εγκύκλιοι δικαιολόγησης απουσιών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια είχαν εκδοθεί το 2019, το 2020, το 2021 αλλά και εφέτος, για την προηγούμενη σχολική χρονιά. Το θέμα είναι πόσες ημέρες θα προβλέπει η νέα εγκύκλιος ότι δεν θα προσμετρηθούν και για ποιες ακριβώς ιώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πως να χάσετε λίπος από την κοιλιά: Μια γρήγορη και αποτελεσματική δίαιτα και προπαντός υγιεινή

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα