Ιδιωτική εκπαίδευση: Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους έως τις 21 Δεκεμβρίου

Διευκρινίσεις για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων παρέχει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας, υπογραμμίζοντας πως το «Το Δώρο Χριστουγέννων» είναι κομμάτι της δουλειάς μας, δεν είναι «δώρο» των εργοδοτών.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων:

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψιν ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και υπολογίζεται ως εξής:

• Aν η σχέση εργασίας με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1η Μαΐου έως 31η Δεκεμβρίου, το δώρο είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

• Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας δεν διήρκεσε όλο το διάστημα από 1/5 έως 31/12, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

• Στην παραπάνω περίπτωση, για το διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο σύλλογος αναφέρει τα εξής: 

Η φετινή χρονιά, όπως και οι προηγούμενες, έχει ξεκινήσει με αρκετές δυσκολίες για τον κλάδο μας. Οι αμοιβές βρίσκονται καθηλωμένες σε ένα προ δεκαπενταετίας επίπεδο, την ώρα που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια σαρώνουν τους μισθούς μας πολύ πριν το τέλος του μήνα. Για αποταμίευση με σκοπό τη διαβίωση μας τους καλοκαιρινούς μήνες όπου μένουμε άνεργοι, ούτε λόγος πια. Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα στον κλάδο μας που οι εργοδότες δεν αποδίδουν τα νόμιμα δώρα και επιδόματα στους εργαζόμενους είτε διότι τους κρατούν σε καθεστώς μαύρης κι αδήλωτης εργασίας είτε, αφού το καταβάλουν, το ζητάνε πίσω με την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασής τους, ακόμα και της απόλυσης.

Η 21η Δεκεμβρίου 2022 είναι η επίσημη μέρα βάσει του νόμου, λήξης της προθεσμίας καταβολής του «Δώρου Χριστουγέννων»- 14ος μισθός- και δικαιούχοι ορίζονται από τον νόμο, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη. Η καταβολή του επιδόματος είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες από το νόμο, δεν μας κάνουν χάρη. Είναι κομμάτι της δουλειάς μας που παρακρατείται από τους εργοδότες, όπως και οι απλήρωτες ώρες διδασκαλίας, οι απλήρωτες επιτηρήσεις, αλλά και η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στα χαμηλά ημερομίσθια από τη μία, και τα υψηλά κέρδη από την άλλη. Η μη καταβολή του δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα και ακολουθεί έναρξη αυτόφωρης διαδικασίας για τους εργοδότες.

Μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες  απέναντι στην εργοδοσία!

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει καταγγελίες από εργαζόμενους και εργαζόμενες του κλάδου για τη μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες  διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους- μη καταβληθέντα δώρα και επιδόματα από δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης στις οποίες εργάζονταν και μετά από καταγγελία,  η εργοδοσία αναγκάστηκε να τα καταβάλει. Τέτοιες περιπτώσεις αναδεικνύουν ότι με τη συσπείρωση γύρω από τα σωματεία τους, οι εργαζόμενοι, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της εκμετάλλευσης λόγω των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών από Κυβέρνηση και εργοδοσία, μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες και να επιβάλουμε τις ανάγκες μας. Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η πάλη για σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο, με  αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους έως τις 21/12!

Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό για την επιστροφή του, την περικοπή ή όποιο άλλο κόλπο σκαρφίζονται οι εργοδότες μας!

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aithousa
Ιταλία: Μαθητές θα πληρώνουν πρόστιμο έως 10.000 ευρώ όταν επιτίθενται σε καθηγητές και σχολικό προσωπικό
Πρόκειται για αποζημίωση προς τα σχολικά συγκροτήματα όπου σημειώνονται οι επιθέσεις, ενώ το πρόστιμο θα επιβάλλεται μετά από καταδικαστική απόφαση...
Ιταλία: Μαθητές θα πληρώνουν πρόστιμο έως 10.000 ευρώ όταν επιτίθενται σε καθηγητές και σχολικό προσωπικό
πυρκαγιά πυροσβεστική
Μεγάλη φωτιά στα Χανιά- Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Έχουν κινητοποιηθεί 45 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα ενώ συνδρομή υπάρχει και από υδροφόρες ΟΤΑ
Μεγάλη φωτιά στα Χανιά- Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο