χαρτοραφώντας την προσβασιμότητα. Πανελληνιος μαθητικός διαγωνισμός
“Χαρτογραφώντας την προσβασιμότητα. Μπορεί ο συμμαθητής μου με αμαξίδιο να έρθει στο σχολείο;”

Τι είναι η κινητική αναπηρία;

Τι είδους εμπόδια συναντούν τα άτομα που κινούνται με αμαξίδια;

Με ποιον τρόπο μπορούμε να καταγράψουμε κάτι που παρατηρούμε στο περιβάλλον με τη μορφή δεδομένων μέσω έξυπνων συσκευών (smartphones);

Πώς συνθέτουμε έναν ψηφιακό χάρτη για να παρουσιάσουμε εποπτικά τα ευρήματά μας και τι είδους αναλύσεις μπορούμε να κάνουμε; Μπορεί η γεωγραφία να συνδυαστεί με την τεχνολογία σε ένα συμμετοχικό project, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας σε θέματα προσβασιμότητας, διαμορφώνοντας τελικά πιο ενεργούς πολίτες;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τεθούν και θα απαντηθούν στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Map Competition (https://mapcompetition.gr) “Χαρτογραφώντας την προσβασιμότητα. Μπορεί ο συμμαθητής μου με αμαξίδιο να έρθει στο σχολείο;”, που διοργανώνεται από την Spotlight on Innovation (SpotIn) ΑΜΚΕ (https://spotin.org).

πανελλήνιος διαγωνισμος

Οι μαθητές, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, καλούνται να περπατήσουν τη διαδρομή προς το σχολείο τους, να εντοπίσουν τα σημεία που είναι προσβάσιμα ή έχουν εμπόδια για άτομα που κινούνται με αμαξίδια και να καταγράψουν αυτά τα σημεία με τη βοήθεια ειδικής εφαρμογής χαρτογραφικής συλλογής δεδομένων για έξυπνες συσκευές (smartphones). Στη συνέχεια, θα αποτυπώσουν τα σημεία αυτά σε ψηφιακούς χάρτες και θα αναδείξουν με εποπτικό τρόπο τα ευρήματά τους, συνθέτοντας τα αποτελέσματα σε μία ιστορία υπό μορφή γεωχωρικής αφήγησης (geo-storytelling).

χαρτοραφώντας την προσβασιμότητα. Πανελληνιος μαθητικός διαγωνισμός

Ο Διαγωνισμός αξιοποιεί τη δύναμη των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών χαρτών, και,  μέσα από μια διαδικασία διερευνητικής μάθησης, θα βοηθήσει τους μαθητές να ενδυναμώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, να ενισχύσουν την κριτική και χωρική τους σκέψη, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία μιας κουλτούρας συμπερίληψης και στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα προσβασιμότητας ατόμων με κινητική αναπηρία.

O Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Ε’, ΣΤ' τάξης Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και των Ελληνικών Σχολείων του εξωτερικού και υλοποιείται μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τα τεχνολογικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν παρέχονται δωρεάν στα σχολεία, ενώ καθόλη τη διάρκεια του Διαγωνισμού θα γίνεται εκπαίδευση και υποστήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών από την SpotIn.

Η επίσημη παρουσίαση του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη, 01.11.2022, ώρα 18.00.

χαρτογραφώντας την προσβασιμότητα. Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός

Περισσότερες πληροφορίες στο site του Διαγωνισμού https://mapcompetition.gr/ και στη σελίδα https://m.facebook.com/mapcompetition/.

----------------------------

Σχετικά με το Διοργανωτή

Η Spotlight on Innovation (SpotIn) είναι μια Aστική μη Kερδοσκοπική Eταιρεία που λειτουργεί ως κόμβος για την προώθηση της καινοτομίας σε διάφορους τομείς δράσης (περιβάλλον, εκπαίδευση, επιστήμη και τεχνολογία, πολιτισμός, αθλητισμός) προς όφελος της κοινωνίας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, αναπτύσσει καινοτόμες μαθησιακές δραστηριότητες, με έμφαση στην αξιοποίηση της γεωχωρικής πληροφορίας και του χάρτη.

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies_panelladikes_vaseis.jpg
Που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές
Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα. 
Που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές