olme kinitopoiiseis
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Τι προτείνουν οι Παρεμβάσεις ΔΕ προς τις ΕΛΜΕ για τη δράση του κλάδου το επόμενο διάστημα - Αιχμή μισθολογικό και αξιολόγηση

«Πακέτο» προτάσεων προς τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, με αιχμή το μισθολογικό και την αξιολόγηση καταθέτουν οι Παρεμβάσεις ΔΕ.

Παράλληλα, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 9ης Νοεμβρίου.

Αναλυτικά η εισήγηση των Παρεμβάσεων ΔΕ προς τις Γ.Σ των ΕΛΜΕ και το πρόγραμμα δράσης για τη Γ.Σ. των προέδρων

Η ελληνική κοινωνία οδεύει προς τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Το βάρος της ενεργειακής κρίσης, η οποία τείνει να μετασχηματιστεί σε συνολική οικονομική κρίση, καθώς και η ραγδαία άνοδος των τιμών, πιέζουν τα λαϊκά στρώματα και συμπιέζουν το εισόδημά τους ακόμη περισσότερο, σε μια περίοδο που αυτό δεν είχε ανακάμψει μετά τη δεκαετία της κρίσης και των μνημονίων. Την ίδια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει όχι μόνο να μην τελειώνει, αλλά οδηγείται και σε νέα κλιμάκωση. Ταυτόχρονα οι διαρκώς εντεινόμενοι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οξύνουν όχι μόνο την αβεβαιότητα στην Ευρώπη, αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειές της.

Στην εκπαίδευση η Ν.Δ. υλοποιεί με ευλάβεια όλες τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ με στόχο το ξεθεμελίωμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, και τη δημιουργία ενός ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείου, το οποίο θα εντείνει τους αποκλεισμούς της νεολαίας από τη μόρφωση και θα διαμορφώσει μια νέα γενιά εργαζομένων με μειωμένες προσδοκίες. Σε αυτό το σχολείο οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποταγμένοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, υπό τη δεσποτεία του εκάστοτε Διευθυντή. Αυτό το σχολείο οικοδομούν οι νόμοι και οι «μεταρρυθμίσεις» της τελευταίας τριετίας. Η Τράπεζα Θεμάτων, η Ε.Β.Ε., η Αξιολόγηση, είναι οι πιο χαρακτηριστικοί πλευρές αυτής της πολιτικής. Με την έναρξη της χρονιάς οι υπουργικές αποφάσεις για τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές είναι ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Ταυτόχρονα τα συνδικάτα μπαίνουν για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο. Η Κεραμέως φέρνει ξανά τις ηλεκτρονικές εκλογές, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την επέκτασή τους και στα συνδικάτα, με στόχο τη διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα των σωματείων και την αποκοπή των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων, τον έλεγχο των σωματείων και φυσικά των αποφάσεών τους. Στόχος είναι η αποδυνάμωση των αγώνων που αντιστέκονται στις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές πολιτικές. Γι’ αυτό και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες πάνε μαζί με την επίθεση στην απεργία και γι’ αυτό όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνολική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης με στόχο ένα αντιδημοκρατικό, ταξικό σχολείο για όλο και λιγότερους.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι εργαζόμενοι!

Είναι σαφές ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους. Όλη η Ευρώπη συγκλονίζεται από απεργιακές κινητοποιήσεις με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στα γαλλικά διυλιστήρια. Στη χώρα μας ο μεγάλος αγώνας των εργαζομένων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ενάντια στις απολύσεις και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και οι συνεχείς κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, δείχνουν και σε εμάς τον δρόμο του αγώνα. Αλλά και στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία ή στους συλλόγους διδασκόντων συνεχίζουν να παλεύουν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Η αξιολόγηση, οι μέντορες και οι ενδοσχολικοί συντονιστές συναντούν καθημερινή αντίσταση. Αυτή οι αγώνες ήρθε η ώρα να στηριχθούν από την ομοσπονδία και να κλιμακωθούν.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει για τις 9/11 πανεργατική απεργία. Η απεργία πρέπει να πετύχει, αλλά δεν πρέπει να επιτραπεί να μετατραπεί σε άλλοθι για τη μέχρι τώρα αγωνιστική αδράνεια της ΟΛΜΕ. Πρέπει να είναι η έναρξη και όχι το τέλος των αγώνων! Γι’ αυτό ο Νοέμβρης οφείλει να είναι ένας μήνας κλιμάκωσης κλαδικών και πανεργατικών αγώνων. Με κινητοποιήσεις από τις αρχές του μήνα, με αγωνιστική απάντηση και αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές, με κεντρικό βήμα την απεργία της 9ης Νοέμβρη και κορύφωση των κινητοποιήσεων στο τριήμερο του Πολυτεχνείου. Για την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, για να υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις. Για να μπορέσει να μπει ανάχωμα στην πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου, να διεκδικήσουμε μαζικούς διορισμούς και να μπλοκαριστεί η αξιολόγηση! 

Προτείνουμε τα ακόλουθα βήματα: 

•    Διευρύνουμε το μέτωπο των σωματείων ενάντια στην αυτοαξιολόγηση και στην ατομική αξιολόγηση! Ήδη 26 ΕΛΜΕ έχουν κηρύξει απεργία – αποχή από μέντορες/συντονιστές και 17 ΕΛΜΕ έχουν κηρύξει απεργία – αποχή από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Καταθέτουμε πρόταση απεργίας – αποχής σε όλες τις ΕΛΜΕ, για το σύνολο των διατάξεων που σχετίζονται με την αξιολόγηση.
•    Καλούμε σε αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια στις 5/11! Οι ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις μη συμμετοχής στις εκλογές νοθείας και χειραγώγησης των συνδικάτων!
•    Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 20/10 με ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ - φοιτητικούς συλλόγους 
•    Κινητοποίηση σωματείων ενάντια στην ακρίβεια την εβδομάδα 31/10 – 4/11 στα πλαίσια υποστήριξης της απεργίας. Προτείνουμε συλλαλητήριο την Πέμπτη 3/11.
•    Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 9/11.
•    Το τριήμερο του Πολυτεχνείου να μετατραπεί σε ορόσημο των αγώνων ενάντια στη νέα επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι. Συμμετέχουμε στην πορεία την Πέμπτη 17/11.
•    Κήρυξη κλαδικής απεργίας για το σύνολο των εκπαιδευτικών αιτημάτων και πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 25/11.
•    Κήρυξη από την ΓΣ προέδρων απεργίας – αποχής ενάντια στην αξιολόγηση των ν. 4823/21 και 4692/20 και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους και διεύρυνσή της ώστε να καλύπτει και τις νέες υπουργικές αποφάσεις για τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές. Επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής από τα πρωτοβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης που την έχουν ήδη προκηρύξει και επέκταση της στις νέες υπουργικές αποφάσεις. 
•    Η Γενική Συνέλευση των προέδρων να αποφασίσει αποχή τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων και να δεσμεύσει την ΟΛΜΕ για όλα τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίησή της.
•    Νέες γενικές συνελεύσεις το διάστημα 21 - 25 Νοέμβρη και νέα Γενική Συνέλευση των προέδρων το Σάββατο 26/11.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες των ΕΛΜΕ να οργανώσουν συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, παλεύουμε ώστε τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία να κηρύξουν απεργία – αποχή και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για όλα τα ζητήματα.

Θέτουμε τα ακόλουθα αιτήματα αιχμής:

•    Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για την κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων και της ανόδου του πληθωρισμού. Κανείς κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά! Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης. Να δοθεί το κομμένο Μ.Κ. του 2016-17.
•    Να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη και στην ενέργεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.
•    Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Να επιστρέψουν οι εταιρείες στο δημόσιο (ρεύμα, ενέργεια, κ.α)
•    Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.
•    Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι της Ειδικής Αγωγής που διορίστηκαν τον Αύγουστο του 2020.
•    Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία– πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
•    Όχι στο νέο σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν τα εξεταστικά πλέγματα (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA).
•    Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Κατάργηση του νόμου 4823/2021.
•    Να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τους μέντορες, ενδοσχολικούς συντονιστές και εκπαιδευτικούς ομίλους.
•    Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
•    Μέτρα προστασίας (15 μαθητές στο τμήμα, καθαρίστριες, απαραίτητα υλικά, κ.ά.).
•    Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Τα σωματεία μας δεν θα εφαρμόσουν το ν. Χατζηδάκη - Παλεύουμε για την ανατροπή του!
•    Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου.
•    Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

daskaloi
Τα μισθολόγια μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ισχύουν από 1 Ιανουαρίου 2023
Σήμερα πληρώνονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και αύριο οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί
Τα μισθολόγια μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ισχύουν από 1 Ιανουαρίου 2023
seismos
Σεισμός Τουρκία-Συρία: Ξεπέρασαν τις 15.000 οι νεκροί – Στοιχειώνουν οι κραυγές των εγκλωβισμένων
«Βουνό» τα πτώματα στους δρόμους - Αντιμέτωπη με ανθρωπιστικό όλεθρο Τουρκία και Συρία - Συγγενείς ψάχνουν τους οικείους τους στους νεκρούς.
Σεισμός Τουρκία-Συρία: Ξεπέρασαν τις 15.000 οι νεκροί – Στοιχειώνουν οι κραυγές των εγκλωβισμένων
θεατρο
Ιστορική απόφαση: Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου!
Ιστορική απόφαση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου
Ιστορική απόφαση: Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου!