panepistimio-kritis
Με αφορμή το ενεργειακό ζήτημα, φαίνεται ότι η έλλειψη σε πόρους ανήχθη σε μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, καλεσμένος στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», αναφέρθηκε εκτενώς όχι μόνο στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον διπλασιασμό των τιμών ρεύματος, αλλά και στις προτεινόμενες λύσεις, που μάλιστα κατατέθηκαν στην υπουργό παιδείας μέσω σχετικής επιστολής.

Ο τακτικός προϋπολογισμός ανέκαθεν ήταν ελλειμματικός, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται εξ' ολοκλήρου οι ανάγκες του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Με αφορμή το ενεργειακό ζήτημα, φαίνεται ότι η έλλειψη σε πόρους ανήχθη σε μεγαλύτερο πρόβλημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εκπομπή ο Πρύτανης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε ετήσια βάση είχε έξοδα σε ρεύμα 1,8 εκατ. ευρώ. Φέτος, όμως, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός θα φτάσει τα 3,4 εκατ. ευρώ, με το αποθεματικό να φαίνεται πως είναι η μοναδική λύση, σε πρώτη φάση, για να καλυφθεί το ποσό και να μην προστεθεί στην επόμενη χρονιά.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην εκπομπή, ο περιορισμός της κατανάλωσης είναι αρκετά δύσκολος, γιατί ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι ενεργοβόρος, με τις υποδομές του Ρεθύμνου, από το συνολικό ποσό να καταναλώνουν περίπου 300.000 ευρώ και τα υπόλοιπα να λογίζονται στο Ηράκλειο, το οποίο διαθέτει και τα τμήματα των θετικών επιστημών, με εξοπλισμό που «τραβάει ρεύμα».

Αναφορικά με την επίλυση του προβλήματος, ο κος Κοντάκης επεσήμανε ότι το μεσημέρι της Παρασκευής απέστειλε σχετική επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναλύοντας τα προβλήματα και ζητώντας ενίσχυση - όπως άλλωστε έχουν κάνει τα περισσότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αφού αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης. «Ευχής έργον» όπως χαρακτηρίστηκε, να συμπληρωθεί ο τακτικός προϋπολογισμός ώστε να μη χρειαστεί να δοθούν έξτρα χρήματα.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για τα κόστη της ενέργειας, και τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι πρυτανείες, έγινε λόγος και για πράσινη ενέργεια και διακήρυξη φωτοβολταϊκά έργα, χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί να αποτελεί τη μοναδική λύση, καθώς μία τέτοια πρωτοβουλία δε μπορεί να καλύψει  τις ανάγκες της πανεπιστημιούπολης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Συνελήφθη καθηγήτρια σε σχολική εκδρομή επειδή μαθητής είχε πάνω του κάνναβη και σουγιά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

votana_0.jpg
Τα βότανα «σύμμαχοι» της καρδιάς – Βοηθούν στη χοληστερόλη, στο στρες και στη θλίψη
Τέσσερα φυτά υπόσχονται γιατρειά για τις καρδιές που σημάδεψε η απώλεια, ο πόνος και η θλίψη
Τα βότανα «σύμμαχοι» της καρδιάς – Βοηθούν στη χοληστερόλη, στο στρες και στη θλίψη
lexeis
Τι σημαίνει «drink» στα ελληνικά; Είσθε σίγουροι ότι μπορείτε να το αποδώσετε με μια και μόνο λέξη;
Να γιατί η η Αγγλική γλώσσα δεν μπορεί να είναι λακωνική όπως είναι η Ελληνική
Τι σημαίνει «drink» στα ελληνικά; Είσθε σίγουροι ότι μπορείτε να το αποδώσετε με μια και μόνο λέξη;