panepistimio-kritis
Με αφορμή το ενεργειακό ζήτημα, φαίνεται ότι η έλλειψη σε πόρους ανήχθη σε μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, καλεσμένος στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», αναφέρθηκε εκτενώς όχι μόνο στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον διπλασιασμό των τιμών ρεύματος, αλλά και στις προτεινόμενες λύσεις, που μάλιστα κατατέθηκαν στην υπουργό παιδείας μέσω σχετικής επιστολής.

Ο τακτικός προϋπολογισμός ανέκαθεν ήταν ελλειμματικός, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται εξ' ολοκλήρου οι ανάγκες του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Με αφορμή το ενεργειακό ζήτημα, φαίνεται ότι η έλλειψη σε πόρους ανήχθη σε μεγαλύτερο πρόβλημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εκπομπή ο Πρύτανης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε ετήσια βάση είχε έξοδα σε ρεύμα 1,8 εκατ. ευρώ. Φέτος, όμως, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός θα φτάσει τα 3,4 εκατ. ευρώ, με το αποθεματικό να φαίνεται πως είναι η μοναδική λύση, σε πρώτη φάση, για να καλυφθεί το ποσό και να μην προστεθεί στην επόμενη χρονιά.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην εκπομπή, ο περιορισμός της κατανάλωσης είναι αρκετά δύσκολος, γιατί ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι ενεργοβόρος, με τις υποδομές του Ρεθύμνου, από το συνολικό ποσό να καταναλώνουν περίπου 300.000 ευρώ και τα υπόλοιπα να λογίζονται στο Ηράκλειο, το οποίο διαθέτει και τα τμήματα των θετικών επιστημών, με εξοπλισμό που «τραβάει ρεύμα».

Αναφορικά με την επίλυση του προβλήματος, ο κος Κοντάκης επεσήμανε ότι το μεσημέρι της Παρασκευής απέστειλε σχετική επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναλύοντας τα προβλήματα και ζητώντας ενίσχυση - όπως άλλωστε έχουν κάνει τα περισσότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αφού αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης. «Ευχής έργον» όπως χαρακτηρίστηκε, να συμπληρωθεί ο τακτικός προϋπολογισμός ώστε να μη χρειαστεί να δοθούν έξτρα χρήματα.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για τα κόστη της ενέργειας, και τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι πρυτανείες, έγινε λόγος και για πράσινη ενέργεια και διακήρυξη φωτοβολταϊκά έργα, χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί να αποτελεί τη μοναδική λύση, καθώς μία τέτοια πρωτοβουλία δε μπορεί να καλύψει  τις ανάγκες της πανεπιστημιούπολης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

επιμορφωτικη εκδηλωση
ΠΔΕ Αττικής: Επιμορφωτική εκδήλωση «Διαχείριση σχολικής τάξης»
Η εκδήλωση θα γίνει στις 4 Απριλίου και απευθύνεται σε στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης
ΠΔΕ Αττικής: Επιμορφωτική εκδήλωση «Διαχείριση σχολικής τάξης»
ΤΣΙΠΡΑΣ
Τσίπρας: Προανήγγειλε 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών-Διπλασιασμός της χρηματοδότησης-Αύξηση του αριθμού των εισακτέων
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στο Κλειστό Γυμναστήριο Παραλίας, στην Καλαμάτα
Τσίπρας: Προανήγγειλε 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών-Διπλασιασμός της χρηματοδότησης-Αύξηση του αριθμού των εισακτέων