Ποιος είναι ο νέος Υπηρεσιακός Γραμματέας και τα καθήκοντά του

Αργησε, αλλά τελικά η κ.Κεραμέως ετοιμάζεται να προχωρήσει στην τοποθέτηση Υπηρεσιακού Γραμματέα στο Υπουργείο Παιδείας, που ήταν το μόνο στο οποίο δεν είχε τοποθετηθεί. Φαίνεται όμως πως ακόμα δεν γνωρίζει ποιές αρμοδιότητες θα του αναθέσει, ενώ μόνο για τα έπιπλα του γραφείου του, το ΥΠΑΙΘ θα ξοδέψει 11.160€!

Αυτά προκύπτουν απο χθεσινή εγκύκλιο, με την οποία ζητείται η...καταγραφή των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ, προκειμένου να αναλάβει ο νέος Υπηρεσιακός Γραμματέας, αλλά και από ανάθεση προμήθειας επίπλων για το γραφείο του.

Η εγκύκλιος αναφέρει: «Ενόψει της έναρξης εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4622/19 σε συνδυασμό με το άρθρο 61 του ν.4903/22 που αφορούν στον Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, παρακαλείσθε όπως προβείτε στην πλήρη καταγραφή και αποστολή στο [email protected], των διοικητικών πράξεων και εγγράφων που εκδίδονται από τις υπηρεσίες σας και αφορούν στο πάσης φύσεως προσωπικό (εκπαιδευτικό, διοικητικό, μόνιμο, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ), επισημαίνοντας το όργανο που έχει το δικαίωμα υπογραφής αυτών. Παρακαλείσθε για τις ενέργειές σας ως την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου»

Οπως παρατηρεί ο εκπαιδευτικός-αιρετός Βασίλης Παπαχρήστου, «από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα ενεργοποιήσει το θεσμό  του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και για τον λόγο αυτό ζητά την καταγραφή των αρμοδιοτήτων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: Δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δε γνωρίζει τις αρμοδιότητες που έχουν οι υπηρεσίες του, δε γνωρίζει τις διοικητικές πράξεις που εκδίδουν οι υπηρεσίες του; Ας ευχηθούμε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού εκείνου του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να μην αποτελέσει άλλο ένα γραφειοκρατικό γρανάζι στα ήδη υπάρχοντα»

Τα ακριβά έπιπλα γραφείου

Εξάλλου, όπως αποκαλύπτει σήμερα το alfavita.gr μόνο για την επίπλωση του γραφείου του νέου Υπηρεσιακού Γραμματέα, το ΥΠΑΙΘ θα πληρώσει 11.160€!  Συγκεκριμένα, για την προμήθεια εξοπλισμού (επίπλων) για τις ανάγκες του Γραφείου Υπηρεσιακού Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι),έγινε ανάθεση σε εταιρεία αντί του συνολικού ποσού των έντεκα χιλιάδων εκατό εξήντα ευρώ (11.160,00€) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%, ως ακολούθως:

ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ 1

ΕΡΜΑΡΙΟ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 2

ΕΡΜΑΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΤΩ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΝΟΙΧΤΟ 1

ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ 1

ΚΑΘΙΣΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 8

ΣΥΡΤΑΡΙΕΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 1

ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ 1

ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ 1

ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ 1

Ποιός είναι ο νέος Υπηρεσιακός Γραμματέας και πώς επελέγη

Πρόκειται για τον οικονομολόγο κ. Γιάννη Βλάσση, ο οποίος στις 28/2/2020,είχε επιλεγεί από την Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου,για τη θέση Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, όπου υπηρετεί. Για την επιλογή του στο Παιδείας υπάρχει και παρασκήνιο, καθώς κατά την αρχική μοριοδότηση των τυπικών προσόντων από την Επιτροπή του ΑΣΕΠ,  στην πρώτη θέση αναδείχθηκε η  Διευθύντρια Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Μαρία Δοκού και στη δεύτερη η διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού του ΥΠΑΙΘ κ.Ιωάννα Χρήστου -η οποία μάλιστα είχε επιλεγεί για Υπηρεσιακή γραμματέας του ΥΠΑΙΘ πρόπερσι, αλλά δεν τοποθετήθηκε. Ο κ. Γ. Βλάσσης στα τυπικά προσόντα είχε την τρίτη θέση, αλλά μετά από τη συνέντευξη αναδείχθηκε επικρατέστερος και ανέβηκε στην πρώτη θέση

Το Βιογραφικό του

Ιωάννης Βλάσσης Υπηρεσιακός Γραμματέας ΥΠΑΙΘ, πρώην Υγειας

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Advanced Marketing στο Ινστιτούτο Management και Πληροφορικής του ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ και είναι κάτοχος διπλώματος Master Universite Paul-Valery Montpellier III- France, διδακτορικού διπλώματος Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και διδακτορικού διπλώματος Universite Paul-Valery Montpellier III- France. Διετέλεσε: Ειδικός Συνεργάτης στην Υπηρεσία Πολεμικής Βιομηχανίας (Υ.ΠΟ.ΒΙ) και στη Στρατιωτική Υπηρεσία Κατασκευής Έργων Ανασυγκρότησης (Σ.Υ.Κ.Ε.Α) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό στην Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος, Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Εμπορείου, οικονομολόγος σε Τεχνική Εταιρεία για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ Αθηνών, Ειδικός Σύμβουλος και μετέπειτα Διευθυντής στο Υπουργείο Οικονομικών με δύο θητείες, ΠΕ Δημοσιονομικός στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων με την ΕΟΚ, στη Μονάδα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Ανάλυσης (Μ.Ε.Τ.Α) και στην Διεύθυνση Δημοσιονομικών Σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), Διευθυντής στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Διευθυντής στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Διαθέτει επιστημονική δραστηριότητα και έχει συμμετάσχει σε Επιτροπές Στρατηγικού Σχεδιασμού. Έχει διδάξει σε σεμινάρια επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αστυνομική Ακαδημία – Σχολή Αξιωματικών (Α.Ε.Ι), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκηση της Υγείας «Συστήματα Υγείας» στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου «Δημοσιονομικοί Θεσμοί, Κοινωνία και Δημόσια Απασχόληση» . Διδάσκει Διοίκηση Μονάδων Υγείας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και Αρχές Διοίκησης και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου. Μετείχε σε διάφορες αποστολές εκπροσώπησης της χώρας, μετείχε σε ερευνητικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικό έργο, άρθρα και μελέτες. Είναι μέλος επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.

Οι αρμοδιότητες

Άρθρο 61 ν.4903/22 (ΦΕΚ 46 Τεύχος Α 5 Μαρτίου 2022) 

Υπηρεσιακός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

1. Η εξουσία τελικής υπογραφής, αφενός στις διοικητικές πράξεις της παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133) και σε οποιεσδήποτε άλλες διοικητικές πράξεις ομοίου περιεχομένου, οι οποίες εκδίδονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή υποβάλλονται σ’ αυτό προς έγκριση ή θεώρηση ή υπογραφή και αφορούν στους Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού και εν γένει στο εκπαιδευτικό προσωπικό που ασκεί ή πρόκειται να ασκήσει εκπαιδευτικό ή διοικητικό έργο στην αλλοδαπή, στους θρησκευτικούς λειτουργούς, στο εκκλησιαστικό προσωπικό και στο προσωπικό θρησκευτικής εκπαίδευσης αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, στους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους που κατέχουν οργανικές θέσεις εκ μετατροπής θέσεων διακόνων, στους Μουφτήδες, τους τοποτηρητές Μουφτειών Θράκης και το προσωπικό ανεξάρτητης σχέσεως εργασίας, καθώς και στους Ιεροδιδασκάλους Μουσουλμανικής Θρησκείας, είτε υπάγονται άμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είτε υπάγονται σε εποπτευόμενα από αυτό νομικά πρόσωπα, ιδρύματα, φορείς και εν γένει νομικές οντότητες και αφετέρου στις εκθέσεις απόψεων της Διοίκησης και τα λοιπά έγγραφα που απευθύνονται στα δικαστήρια και αναφέρονται σε ένδικα βοηθήματα ή μέσα που προσβάλλουν πράξεις ή παραλείψεις του Υπουργείου, ανήκει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Όσον αφορά στις διοικητικές πράξεις και αποφάσεις, πλέον εκείνων της παρ. 1, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, η εξουσία τελικής υπογραφής τους ανήκει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, στον οποίο εισηγούνται ή προτείνουν οι κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες.

3. Με απόφαση του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πέραν των προβλεπομένων στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 37 του ν. 4622/2019 δύναται να εκχωρούνται επιπλέον αρμοδιότητες και δικαίωμα τελικής υπογραφής, κατά το μέρος που καλούνται να ασκήσουν αρμοδιότητες επί θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης διοικητικού προσωπικού ή εν γένει των παρ. 1 έως και 3 του άρθρου 37 του ν. 4622/2019:

α) στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων και υπηρεσιών που δεν υπάγονται στον Υπηρεσιακό Γραμματέα,

β) στους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και

γ) στους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του οικείου για κάθε μία των προαναφερομένων τριών περιπτώσεων Γενικού Γραμματέα, καθώς και

δ) στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Υπηρεσιών των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Καθήκοντα δευτερεύοντα διατάκτη για τις δαπάνες των περιφερειακών υπηρεσιών εκπαίδευσης δύναται να ασκεί ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.

4. Οι οργανικές μονάδες επιπέδου διεύθυνσης και τμήματος των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης υπάγονται απευθείας στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως προς την οικονομική δραστηριότητα και λειτουργία τους, και τους ανατίθενται οι αρμοδιότητες ελέγχου, εκκαθάρισης και έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων για την πληρωμή των δαπανών τους, καθώς και η τήρηση του φυσικού αρχείου αυτών. Αρμοδιότητες εκκαθάρισης και έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων για τις δαπάνες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ανατίθενται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης σε Τμήμα Β΄ Οικονομικού Διευθύνσεως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπάγεται στην αρμοδιότητά του. Αρμοδιότητες εκκαθάρισης και έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων για τις δαπάνες των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανατίθενται στα Τμήματα Β΄ Οικονομικού των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εξόφληση των εν λόγω χρηματικών ενταλμάτων διενεργείται από το Β΄ Αυτοτελές Τμήμα Πληρωμής Δαπανών Περιφερειακών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. H ισχύς της παρούσας άρχεται από την υπαγωγή των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αποτελούν ειδικούς φορείς στον προϋπολογισμό του, στις διατάξεις που αφορούν στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακίνησης Δικαιολογητικών Δαπανών.

5. Εφόσον, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκκρεμεί διορισμός επιλεγέντα υποψηφίου για θέση υπηρεσιακού γραμματέα, έχει παρέλθει ο εύλογος χρόνος κατά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45) από την ημερομηνία επιλογής, χωρίς την ανάληψη υπηρεσίας και επέρχεται μεταβολή των αρμοδιοτήτων του, η θέση επαναπροκηρύσσεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

κιβωτός
Κιβωτός του Κόσμου: «Ύμνος» για τη ΜΚΟ σε βιβλίο θρησκευτικών - Αφαίρεση ζητά η ΟΙΕΛΕ
Στο βιβλίο των θρησκευτικών της Γ' Γυμνασίου, συναντά κανείς σύντομη αναφορά που «υμνεί» την Κιβωτό του Κόσμου, ενώ το απόσπασμα ζητά να αφαιρεθεί η...
Κιβωτός του Κόσμου: «Ύμνος» για τη ΜΚΟ σε βιβλίο θρησκευτικών - Αφαίρεση ζητά η ΟΙΕΛΕ
Εκρήξεις στο Κίεβο
Ουκρανία: Φόβοι για ολικό μπλακάουτ στο Κίεβο - Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης
Σοβαρά προβλήματα πιθανολογείται ότι θα αντιμετωπίσει το Κίεβο, με τον δήμαρχο της πόλης να καλεί τους πολίτες να μαζέψουν νερό, τρόφιμα και ζεστά...
Ουκρανία: Φόβοι για ολικό μπλακάουτ στο Κίεβο - Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης
sxoliko_hpa
ΗΠΑ: Σοκαριστικό τροχαίο με σχολικό - Τραυματίστηκαν επτά παιδιά
Σχολικό χτύπησε σε αυτοκίνητα, έπεσε από λόφο και προσέκρουσε σε σπίτι - Τραυματίστηκαν επτά παιδιά - Δύο μαθητές βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση
ΗΠΑ: Σοκαριστικό τροχαίο με σχολικό - Τραυματίστηκαν επτά παιδιά