Είναι γνωστή η απαράδεκτη και ντροπιαστική κατάσταση που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί, μετά την πρόσληψή τους, με τις μεγάλες αλλά αναγκαίες δαπάνες για την μετάβασή τους στον τόπο που προσλήφθηκαν, τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις, τις προκαταβολές για την μίσθωση των κατοικιών τους

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης (Π.Σ.Ε.Α.Α.) επιδεικνύοντας έμπρακτα την στήριξή του προς τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής και με μεγάλη ευαισθησία ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης των δαπανών πρώτης εγκατάστασης των πρωτοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών, το οποίο έγινε ευρέως γνωστό από την μετάδοσή απαράδεκτων για ευρωπαϊκό κράτος εικόνων, με εκπαιδευτικούς να διανυκτερεύουν στο ύπαιθρο, ζητά από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς την θέσπιση επιδόματος πρώτης εγκατάστασης, όπως ισχύει για άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Παιδείας:

ΘΕΜΑ: «Δαπάνες πρώτης εγκατάστασης πρωτοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών»

Αξιότιμοι κύρια και κύριοι,

Είναι γνωστή στο Πανελλήνιο η απαράδεκτη και ντροπιαστική κατάσταση που υφίστανται οι συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί, όταν έρχονται αντιμέτωποι, μετά την πρόσληψή τους, με τις μεγάλες αλλά αναγκαίες δαπάνες για την μετάβασή τους στον τόπο που προσλήφθηκαν, τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις, τις προκαταβολές για την μίσθωση των κατοικιών τους, αλλά και τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής στις σχολικές μονάδες που τοποθετούνται, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις και ιδίως στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, είναι απομακρυσμένες από τον τόπο που, οι πιο τυχεροί, μίσθωσαν την κατοικία τους.

Όλες αυτές οι δαπάνες θα πρέπει να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς των οποίων το τελευταίο εισόδημά, ως τέως αναπληρωτές, ήταν το επίδομα ανεργίας του Αυγούστου, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 430 ευρώ. Πράγμα σχεδόν αδύνατον, ειδικά όταν αυτοί έχουν και οικογενειακές υποχρεώσεις. Για αυτό άλλωστε πολλοί, αδυνατώντας να ανταποκριθούν σε αυτά τα έξοδα, αρνούνται την πρόσληψη.

Το γεγονός αυτό πέρα από το ατομικό κόστος, δυσχεραίνει τη διοικητική οργάνωση της εκπαίδευσης και οδηγεί το υπουργείο σε δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών. Εφέτος το ποσοστό αυτό της μη αποδοχής της πρόσληψης, εν όψει και της πρωτοφανούς ακρίβειας, ανήλθε στο ποσοστό ρεκόρ του 20%.

Από την άλλη μεριά οι εικόνες με Έλληνες εκπαιδευτικούς, που για λόγους επιβίωσης, δέχθηκαν την πρόσληψη και εξαναγκάζονται να διαβιούν στο ύπαιθρο, στα αυτοκίνητά τους και στην καλύτερη περίπτωση σε κάμπινγκ, έχουν αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας και ντροπιάζουν την δημόσια εκπαίδευση και τον πολιτισμό της χώρας.

Ο σύλλογός μας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης (Π.Σ.Ε.Α.Α.) εκπροσωπεί και τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων και πολυάριθμοι νεοδιοριζόμενοι συνάδελφοι γενικής και ειδικής Φυσικής Αγωγής.

Με την παρούσα επιστολή μας, σας ζητάμε να μεριμνήσετε ούτως ώστε να θεσμοθετηθεί ένα χρηματικό επίδομα πρώτης εγκατάστασης των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών, κατ’ αναλογία με τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους, το οποίο θα είναι ικανό να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των δαπανών μετάβασης και εγκατάστασης αυτών των εκπαιδευτικών στους τόπους πρόσληψής τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

κιβωτός
Κιβωτός του Κόσμου: «Ύμνος» για τη ΜΚΟ σε βιβλίο θρησκευτικών - Αφαίρεση ζητά η ΟΙΕΛΕ
Στο βιβλίο των θρησκευτικών της Γ' Γυμνασίου, συναντά κανείς σύντομη αναφορά που «υμνεί» την Κιβωτό του Κόσμου, ενώ το απόσπασμα ζητά να αφαιρεθεί η...
Κιβωτός του Κόσμου: «Ύμνος» για τη ΜΚΟ σε βιβλίο θρησκευτικών - Αφαίρεση ζητά η ΟΙΕΛΕ
Εκρήξεις στο Κίεβο
Ουκρανία: Φόβοι για ολικό μπλακάουτ στο Κίεβο - Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης
Σοβαρά προβλήματα πιθανολογείται ότι θα αντιμετωπίσει το Κίεβο, με τον δήμαρχο της πόλης να καλεί τους πολίτες να μαζέψουν νερό, τρόφιμα και ζεστά...
Ουκρανία: Φόβοι για ολικό μπλακάουτ στο Κίεβο - Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης
sxoliko_hpa
ΗΠΑ: Σοκαριστικό τροχαίο με σχολικό - Τραυματίστηκαν επτά παιδιά
Σχολικό χτύπησε σε αυτοκίνητα, έπεσε από λόφο και προσέκρουσε σε σπίτι - Τραυματίστηκαν επτά παιδιά - Δύο μαθητές βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση
ΗΠΑ: Σοκαριστικό τροχαίο με σχολικό - Τραυματίστηκαν επτά παιδιά