ΜΑΤ στο ΑΠΘ
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
«Η μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης αντιφάσκει πλήρως με τη δική μας εμπειρία ως πανεπιστημιακών δασκάλων/λειτουργών, καθώς και των φοιτητριών και των φοιτητών μας»

Το ζήτημα της μονόπλευρης παρουσίασης των συνεχιζόμενωνν γεγονότων βίας από την αστυνομία κατά των φοιτητών στο ΑΠΘ από τα μέσα ενημέρωσης, θίγουν οι πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας.

Οι πανεπιστημιακοί, όπως και πολλοί ακόμα συνάδελφοί τους, εξέδωσαν ψήφισμα καταδίκης της αστυνομικής βίας 

«Οι εικόνες από το ΑΠΘ που μεταδίδονται συντελούν στη συκοφάντηση και αμαύρωση συνολικά του δημόσιου αυτοδιοικούμενου πανεπιστημίου. Ως ερευνήτριες/ερευνητές και ως μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, καλούμε την κοινωνία να αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής για την ακαδημαϊκή και προσωπική ελευθερία», τονίζουν.

Το ψήφισμα

Με αφορμή την ολοκλήρωση του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας (15- 18/9/22) στη σκιά της επικαιρότητας και την ανάληψη της διοργάνωσης του 16ου Συνεδρίου από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, εκφράζουμε ως κοινότητα των ερευνητριών και ερευνητών της ελληνικής γλώσσας και γλωσσολογίας τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη μας για την επί πολλούς μήνες στοχοποίηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη μετατροπή του σε θέατρο συγκρούσεων, επεισοδίων και διαρκούς αστυνομικής βίας και απειλής.

Η μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης αντιφάσκει πλήρως με τη δική μας εμπειρία ως πανεπιστημιακών δασκάλων/λειτουργών, καθώς και των φοιτητριών και των φοιτητών μας. Επιθυμούμε με την παρέμβασή μας να ακουστούν επιτέλους οι μαρτυρίες της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ, μέλη της οποίας τραυματίζονται, εξευτελίζονται, εκτίθενται σε επικίνδυνα χημικά και νιώθουν απροστάτευτα μπροστά στην απρόβλεπτη τροπή που μπορεί να πάρει η προσέλευσή τους στους χώρους του πανεπιστημίου. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία του λόγου και της διακίνησης ιδεών έχει και υλικές προϋποθέσεις οι οποίες, για ένα επικίνδυνα μεγάλο διάστημα, δεν τηρούνται εντός του ΑΠΘ. Η εμπειρία δείχνει ότι η διαρκής παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, και μάλιστα αδικαιολόγητα μεγάλου αριθμού, συνιστά κυρίως αφορμή πρόκλησης, παρά μέσο πρόληψης, επεισοδίων.

Οι εικόνες από το ΑΠΘ που μεταδίδονται συντελούν στη συκοφάντηση και αμαύρωση συνολικά του δημόσιου αυτοδιοικούμενου πανεπιστημίου. Ως ερευνήτριες/ερευνητές και ως μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, καλούμε την κοινωνία να αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής για την ακαδημαϊκή και προσωπική ελευθερία. Καλούμε επίσης τους αρμόδιους φορείς να προωθήσουν έναν πλατύ διάλογο για τις ανάγκες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος προϋποθέτει άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από οποιονδήποτε ακαδημαϊκό χώρο.

Οι σύνεδροι του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

cancer_karkinos.jpg
Καρκίνος της μήτρας: Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις - Πότε ανοίγουν τα ραντεβού
Δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας
Καρκίνος της μήτρας: Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις - Πότε ανοίγουν τα ραντεβού
εκπαιδευση
Ο χρόνος μετακίνησης του  εκπαιδευτικού από σχολείο σε σχολείο πρέπει να θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας
Θα  πρέπει ιδιαίτερα να επισημανθεί το γεγονός ότι ο χρόνος μετακίνησης του  εκπαιδευτικού από σχολείο σε σχολείο αυθαιρέτως δεν θεωρείται από την...
Ο χρόνος μετακίνησης του  εκπαιδευτικού από σχολείο σε σχολείο πρέπει να θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας
serres
Για τον Βασίλη από τις Σέρρες, ετών έντεκα... που το θρανίο του έμεινε άδειο
Γιατί ο Βασίλης από τις Σέρρες, ετών έντεκα,  τη μέρα που τον φόνευσαν, δεν ήθελε να πάει στο Σχολείο...Ήθελε σπίτι του να μείνει. Να χουζουρέψει στο...
Για τον Βασίλη από τις Σέρρες, ετών έντεκα... που το θρανίο του έμεινε άδειο