ΜΑΤ στο ΑΠΘ
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
«Η μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης αντιφάσκει πλήρως με τη δική μας εμπειρία ως πανεπιστημιακών δασκάλων/λειτουργών, καθώς και των φοιτητριών και των φοιτητών μας»

Το ζήτημα της μονόπλευρης παρουσίασης των συνεχιζόμενωνν γεγονότων βίας από την αστυνομία κατά των φοιτητών στο ΑΠΘ από τα μέσα ενημέρωσης, θίγουν οι πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας.

Οι πανεπιστημιακοί, όπως και πολλοί ακόμα συνάδελφοί τους, εξέδωσαν ψήφισμα καταδίκης της αστυνομικής βίας 

«Οι εικόνες από το ΑΠΘ που μεταδίδονται συντελούν στη συκοφάντηση και αμαύρωση συνολικά του δημόσιου αυτοδιοικούμενου πανεπιστημίου. Ως ερευνήτριες/ερευνητές και ως μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, καλούμε την κοινωνία να αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής για την ακαδημαϊκή και προσωπική ελευθερία», τονίζουν.

Το ψήφισμα

Με αφορμή την ολοκλήρωση του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας (15- 18/9/22) στη σκιά της επικαιρότητας και την ανάληψη της διοργάνωσης του 16ου Συνεδρίου από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, εκφράζουμε ως κοινότητα των ερευνητριών και ερευνητών της ελληνικής γλώσσας και γλωσσολογίας τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη μας για την επί πολλούς μήνες στοχοποίηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη μετατροπή του σε θέατρο συγκρούσεων, επεισοδίων και διαρκούς αστυνομικής βίας και απειλής.

Η μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης αντιφάσκει πλήρως με τη δική μας εμπειρία ως πανεπιστημιακών δασκάλων/λειτουργών, καθώς και των φοιτητριών και των φοιτητών μας. Επιθυμούμε με την παρέμβασή μας να ακουστούν επιτέλους οι μαρτυρίες της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ, μέλη της οποίας τραυματίζονται, εξευτελίζονται, εκτίθενται σε επικίνδυνα χημικά και νιώθουν απροστάτευτα μπροστά στην απρόβλεπτη τροπή που μπορεί να πάρει η προσέλευσή τους στους χώρους του πανεπιστημίου. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία του λόγου και της διακίνησης ιδεών έχει και υλικές προϋποθέσεις οι οποίες, για ένα επικίνδυνα μεγάλο διάστημα, δεν τηρούνται εντός του ΑΠΘ. Η εμπειρία δείχνει ότι η διαρκής παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, και μάλιστα αδικαιολόγητα μεγάλου αριθμού, συνιστά κυρίως αφορμή πρόκλησης, παρά μέσο πρόληψης, επεισοδίων.

Οι εικόνες από το ΑΠΘ που μεταδίδονται συντελούν στη συκοφάντηση και αμαύρωση συνολικά του δημόσιου αυτοδιοικούμενου πανεπιστημίου. Ως ερευνήτριες/ερευνητές και ως μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, καλούμε την κοινωνία να αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής για την ακαδημαϊκή και προσωπική ελευθερία. Καλούμε επίσης τους αρμόδιους φορείς να προωθήσουν έναν πλατύ διάλογο για τις ανάγκες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος προϋποθέτει άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από οποιονδήποτε ακαδημαϊκό χώρο.

Οι σύνεδροι του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σκηνές έντασης στη Βουλή μπροστά σε μαθητές: «Μάσα», «γυμνοσάλιαγκας», «τσαμπατζού»

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ντελακ
«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»: Για πρώτη φορά εκτίθεται στην Ελλάδα ο πίνακας του Ντελακρουά
Παρουσιάστηκε ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Μουσείο
«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»: Για πρώτη φορά εκτίθεται στην Ελλάδα ο πίνακας του Ντελακρουά
psigeio-kouzina.jpg
Αποζημίωση έως 600€ για καμένες συσκευές από διακοπή ρεύματος – Ποιοι τη δικαιούνται
Ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αποζημίωσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν αυστηρά τα προβλεπόμενα βήματα και οι προθεσμίες
Αποζημίωση έως 600€ για καμένες συσκευές από διακοπή ρεύματος – Ποιοι τη δικαιούνται
φιλοσοφ
Έφυγε από τη ζωή ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας σε ηλικία 96 ετών
Ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό αποτύπωμα στη...
Έφυγε από τη ζωή ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας σε ηλικία 96 ετών