arsakeio
Η απάντηση από το Αρσάκειο για την απόλυση εκπαιδευτικού

«Μια ακόμη απόλυση-σκάνδαλο για λόγους φρονηματισμού και φίμωσης της ελεύθερης άποψης επεβλήθη στην ιδιωτική εκπαίδευση ελέω Νόμου Κεραμέως» κατήγγειλε πριν μερικές ημέρες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ «η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ανακοίνωσε στις 22 Αυγούστου την απόλυση της καταξιωμένης εκπαιδευτικού και συνθέτριας Τατιάνας Ζωγράφου μετά από 25 έτη απόλυτα επιτυχημένης διαδρομής στο νηπιαγωγείο του Αρσακείου Ψυχικού.

Η απάντηση από το Αρσάκειο 

Ανακοίνωση με την οποία δίνει διευκρινίσεις για την απόλυση εργαζόμενης στο Αρσάκειο εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας μετά τις «παντελώς ψευδείς και απολύτως συκοφαντικές πληροφορίες».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η εργαζόμενη που απολύθηκε είχε επιδοθεί σε «εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Φ.Ε.» ενώ συμπληρώνεται πως «όταν εκλήθη εγγράφως από την Διοίκηση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας να τεκμηριώσει γραπτώς τους ισχυρισμούς της, αποδείχτηκε κατάδηλα ότι δεν ήταν σε θέση να παραθέσει κανένα ουσιαστικό στοιχείο ή πραγματικό γεγονός προς στήριξή τους. Τουναντίον, αποπειράθηκε με αοριστίες, γενικότητες και υπεκφυγές να ισχυριστεί ότι τα αναγραφόμενα στις αναρτήσεις της, τις ανωτέρω αλλά και τις παλαιότερες, αποτελούν δήθεν προσωπικές εκτιμήσεις και υποθέσεις οι οποίες δεν αναφέρονται κατ’ ανάγκη σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Μάλιστα προσφέρθηκε να τις αποσύρει».

Η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο συγκεκριμένου χώρου παντελώς ψευδείς και απολύτως συκοφαντικές πληροφορίες αναφορικά με την απόλυση εργαζόμενης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Οι ενήμεροι ή ανενημέρωτοι συκοφάντες αλλά και η ίδια η, πρώην πλέον, εργαζόμενη, ισχυρίζονται πως επρόκειτο για μία τάχα «εκδικητική απόλυση» η οποία έγινε διότι η απολυθείσα «τόλμησε να πάρει θέση» μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook, αφενός στην υπόθεση Δ. Λιγνάδη, αφετέρου στην υπόθεση της υπογραφής γενικόλογων «καταγγελιών» εκ μέρους ελάχιστης μερίδας αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων. Την θέση αυτή άκριτα και πρόχειρα έφτασαν στο σημείο να υιοθετήσουν χωρίς προηγούμενο έλεγχο ακόμα και συγκεκριμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων.

Θέτουμε υπόψιν όλων, καλοπίστων και μη, τα εξής:

Πρώτον, η απόλυση της συγκεκριμένης υπαλλήλου (νηπιαγωγού) ΔΕΝ έγινε επειδή τάχα εκείνη «πήρε θέση» με αναρτήσεις στο (δημόσιο) προφίλ της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης "Facebook" για τις ως άνω υποθέσεις. Τούτο έπραττε δημοσίως και συστηματικά ήδη από τον Φεβρουάριο του έτους 2021.

Οι δε αναρτήσεις της εξ αρχής δεν συνιστούσαν απλές τοποθετήσεις αλλά έβριθαν συκοφαντικών ισχυρισμών κατά των Αρσακείων Σχολείων και της Διοίκησής τους. Είχε φτάσει δε μέχρι του σημείου να ειρωνευθεί την εισαγγελική πράξη αρχειοθέτησης των «καταγγελιών» των αποφοίτων ή και να διαδίδει ψευδώς ότι αυτή έγινε απλώς λόγω παραγραφής υπαρκτών αξιοποίνων πράξεων. Είχε φτάσει επίσης στο σημείο να έρχεται δημοσίως σε σύγκρουση με πρώην και νυν συναδέλφους της στους οποίους απέδιδε μομφή περί συγκαλύψεως και συμπράξεως με τη Διοίκηση της Φ.Ε. Παρά ταύτα, η Διοίκηση της Φ.Ε. δεν προέβη τότε στην απόλυσή της. Αυτή έγινε όταν πλέον, με αναρτήσεις της του Ιουνίου του έτους 2022, ξεπέρασε κάθε όριο.

Ειδικότερα, στις 28 και 29 Ιουνίου η απολυθείσα με αναρτήσεις της ισχυρίστηκε δημόσια πως η Διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων) συγκαλύπτει την «συστηματική αποπλάνηση ανηλίκων παιδιών», «αποκρύπτοντας» μάλιστα «τα σχετικά στοιχεία» από την ελληνική Δικαιοσύνη και διαπράττοντας έτσι (η Διοίκηση) ποινικό αδίκημα. Επίσης υπαινίχθηκε δημόσια ότι η Διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας «είτε έχει στο τσεπάκι της την ίδια την Δικαιοσύνη [...] είτε σχεδιάζει τις επόμενες εκβιαστικές κινήσεις της».

Οι εξωφρενικοί αυτοί ισχυρισμοί αποτέλεσαν την κορύφωση της εκστρατείας κατασυκοφάντησης της Φ.Ε. στην οποία είχε επιδοθεί η απολυθείσα, ούσα εργαζόμενη σε αυτήν ως νηπιαγωγός. Ας σημειωθεί δε πως όταν εκλήθη εγγράφως από την Διοίκηση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας να τεκμηριώσει γραπτώς τους ισχυρισμούς της, αποδείχτηκε κατάδηλα ότι δεν ήταν σε θέση να παραθέσει κανένα ουσιαστικό στοιχείο ή πραγματικό γεγονός προς στήριξή τους. Τουναντίον, αποπειράθηκε με αοριστίες, γενικότητες και υπεκφυγές να ισχυριστεί ότι τα αναγραφόμενα στις αναρτήσεις της, τις ανωτέρω αλλά και τις παλαιότερες, αποτελούν δήθεν προσωπικές εκτιμήσεις και υποθέσεις οι οποίες δεν αναφέρονται κατ’ ανάγκη σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Μάλιστα προσφέρθηκε να τις αποσύρει.

Δεύτερον, αναφορικά με την ουσία των δήθεν κατηγοριών και καταγγελιών του εν λόγω προσώπου, επισημαίνουμε, ακόμη μια φορά, για όσους δεν τα γνωρίζουν ή παριστάνουν πως δεν τα γνωρίζουν, τα εξής:

1. Την 25η Φεβρουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο «in.gr» επιστολή ορισμένων αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων, στην οποία «κατήγγελαν» και «εξέφραζαν την συμπαράστασή τους» σε οιονδήποτε είχε υποστεί κατά τα μαθητικά του χρόνια οιαδήποτε μορφή κακοποίησης («σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές», κατά την ακριβή διατύπωσή τους). Ακαριαία, ήτοι στις 26 Φεβρουαρίου 2021, κατατέθηκε από τη Διοίκηση της Φ.Ε., οι οποίοι σήμερα κατηγορούμαστε ότι «επιχειρήσαμε» τάχα «να συγκαλύψουμε» την καταγγελία, σχετική Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην οποία ρητώς και επισήμως ζητούσαμε να διερευνηθούν ενδελεχώς ΟΛΑ όσα αναφέρονταν στην εν λόγω επιστολή, ιδίως δε «να κληθούν ένας προς έναν οι 285 υπογράφοντες, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν όσα δηλώνουν ότι γνωρίζουν, ώστε να ερευνηθούν εις βάθος μία προς μία οι καταγγελίες τους». Διατάχθηκε δε άμεσα Προκαταρκτική Εξέταση από την μόνη αρμόδια να ερευνήσει τις εν λόγω «καταγγελίες», ήτοι από την ελληνική Δικαιοσύνη και δη την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Κατόπιν πολύμηνης έρευνας, η σχετική υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, την 1η Ιουλίου 2021, επειδή κρίθηκε ως ουσιαστικά αβάσιμη λόγω του γεγονότος πως «δεν προέκυψε η τέλεση καμίας από τις διερευνηθείσες αξιόποινες πράξεις και δεν υπάρχουν ενδείξεις επαρκείς προς άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος ΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ».

2. Στις 27 Ιουνίου 2022 αναρτήθηκε στον ιστότοπο «2020mag.gr» συνέντευξη αποφοίτου των Αρσακείων Σχολείων, στην οποία η εν λόγω απόφοιτος ανέφερε πως τελούσαν σε γνώση της αξιόποινες πράξεις τελεσθείσες, κατά τα λεγόμενα της ίδιας, από εκπαιδευτικό των Αρσακείων Σχολείων, ενόσω η εν λόγω απόφοιτος φοιτούσε στο Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού. Αμέσως πάλι μόλις η Διοίκηση της Φ.Ε. πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της εν λόγω συνεντεύξεως, απέστειλε, ήδη από τις 30 Ιουνίου 2022, σχετικό έγγραφό της απευθυνόμενο στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, διά του οποίου ενημέρωνε την ως άνω Υπηρεσία, η οποία έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για τον πειθαρχικό έλεγχο των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων, αναφορικά με τα επίμαχα σημεία της περί ης ο λόγος συνεντεύξεως, ζητώντας παράλληλα να προβεί η ως άνω Διεύθυνση σε ΟΛΕΣ τις σχετικές νόμιμες ενέργειες για την διερεύνηση της σχετικής καταγγελίας. Εν συνεχεία, στις 29 Ιουλίου 2022, η Διοίκηση της Φ.Ε. υπέβαλε Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας να διερευνηθεί και από την Ελληνική Δικαιοσύνη το πλήρες περιεχόμενο της ως άνω συνεντεύξεως.

Τούτων δεδομένων, η απολυθείσα θα κληθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποδείξει, τόσο στα αρμόδια Ποινικά, όσο και στα αρμόδια Πολιτικά Δικαστήρια, τους ισχυρισμούς της περί «κουκουλώματος» από την Διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας τόσο της υποθέσεως των «καταγγελιών» των αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων, όσο και της υποθέσεως της συνεντεύξεως αποφοίτου σε διαδικτυακό ιστότοπο, αλλά και την «συγκάλυψη συστηματικής αποπλάνησης ανηλίκων παιδιών», «αποκρύπτοντας» μάλιστα τα δήθεν σχετικά -κατά την πρώην εργαζόμενη της Φ.Ε.- υπάρχοντα «στοιχεία». Θα κληθεί επίσης να αποδείξει τον εξωφρενικό ισχυρισμό – υπαινιγμό της ότι η Φ.Ε., είτε «έχει στο τσεπάκι της» την Ελληνική Δικαιοσύνη, είτε «σχεδιάζει τις επόμενες εκβιαστικές κινήσεις».

Η ως άνω πρωτοφανής συμπεριφορά μιας εκπαιδευτικού, που συκοφαντεί ασύστολα και συστηματικά εκ τού ασφαλούς (θεωρεί) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον σοβαρό Εκπαιδευτικό Οργανισμό στον οποίο εργάζεται, προσπαθώντας συνειδητά να κλονίσει την εμπιστοσύνη μαθητών και γονέων στο έργο των ιστορικών Αρσακείων Σχολείων και στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτών, αποτελεί ακραία περίπτωση η οποία, κατόπιν και των παντελώς ανεπαρκών εξηγήσεών της στις οποίες αναφερθήκαμε ειδικώς ανωτέρω, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, παρά μόνον με την απόλυσή της και την προσφυγή στη ελληνική δικαιοσύνη εναντίον της.

Τρίτον, θεωρούμε καλόπιστα πως όσοι ασχολήθηκαν έως σήμερα -δημοσιογραφικά ή μη- με την απόλυση της εν λόγω νηπιαγωγού, είχαν ως μόνη πηγή πληροφορήσεώς τους την ίδια την τέως νηπιαγωγό των Αρσακείων Σχολείων, και άρα η πληθώρα κατάφωρα ψευδών και συκοφαντικών αναφορών τους σχετικά με καθαυτό το γεγονός της απολύσεώς της δεν βασίζονταν -έως σήμερα- σε δόλο σκόπιμης διαστρεβλώσεως της αληθείας και -περαιτέρω- συκοφαντήσεως του Δ.Σ. των Αρσακείων Σχολείων, αλλά εκκινούσε από την ειλικρινή πλάνη τους περί της αληθείας.

Παρά ταύτα, επειδή, πέραν της πληροφορήσεως του κοινού, ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός της παρούσης Ανακοινώσεως, από σήμερα και εντεύθεν οιοσδήποτε αναφέρεται στην εν λόγω απόλυση συσκοτίζοντας την αλήθεια και μη αναφερόμενος στα πραγματικά περιστατικά αυτής, θα καλείται επίσης να αποδείξει τους εκάστοτε ισχυρισμούς του σε βάρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ενώπιον των αρμοδίων Ποινικών και Πολιτικών Δικαστηρίων.

Θεωρούμε δε αυτονόητο ότι όσοι πεπλανημένα προέβησαν στις ως άνω συκοφαντικές αναφορές θα προχωρήσουν, έστω τώρα, στην ανασκευή τους.

Είχαμε και στο παρελθόν πει ότι η ανοχή μας στους συκοφάντες τελείωσε. Ενδεχομένως κάποιοι πίστεψαν ότι δεν το εννοούσαμε και αποθρασύνθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Να τους πληροφορήσουμε ωστόσο ότι οι δικαστικές ενέργειες και η σοβαρή προπαρασκευή τους απαιτούν χρόνο, ιδίως όταν απέναντί μας είναι συκοφάντες του διαδικτύου, ανώνυμοι ή επώνυμοι, οι οποίοι ενεργούν μεθοδευμένα και συστηματικά. Ας είναι ωστόσο σίγουροι ότι στον χρόνο που απαιτείται η Φ.Ε. θα τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης. Κρίνοντας από το περιεχόμενο των συκοφαντικών δημοσιεύσεών τους μάλλον δεν έχουν νομικούς παραστάτες. Όταν αποκτήσουν αναγκαστικά, θα πληροφορηθούν ότι η παραγραφή των αστικών αξιώσεων που γέννησαν οι αδικοπραξίες τους είναι πενταετής.

Τέλος, αυτό που δεν καταλαβαίνουν όλοι εκείνοι που ισχυρίζονται όλα αυτά τα "τερατώδη" για τα Αρσάκεια Σχολεία, είναι πως οι πρώτοι που πλήττονται από αυτούς τους ισχυρισμούς τους, είναι οι ίδιοι οι χιλιάδες μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικοί των Αρσακείων σχολείων όλης της χώρας. Οι δικαστικοί αγώνες που έπονται θα χωρήσουν προκειμένου να προστατεύσουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αυτούς, τα ιστορικά σχολεία της Φ.Ε. αλλά και την τιμή και την υπόληψη και την προσωπική διαδρομή ενός εκάστου των μελών του Δ.Σ. της Φ.Ε..

Το Διοικητικό Συμβούλιο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Πρόεδρος : Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας και πρ. πρύτανης τού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αντιπρόεδρος : Πατεράκης Στυλιανός, Επίτιμος Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου

Γενικός Γραμματέας : Παρασκευόπουλος Ιωάννης, Ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύμβουλοι
Γκλαβάς Σωτήριος, πρ. πρόεδρος τού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Ελλάδος και τού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Ησαΐας Δημήτρης, Ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής τού ΕΜΠ

Κοντός Παναγιώτης, Ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας και πρ. Γενικός Γραμματέας τού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κορρές Δημήτριος, Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών

Λαμπρινουδάκης Βασίλειος, Ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών

Λεβάκος Δικαίος, πρ. Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Οικονομικών

Σακελλαρίου Ιωάννης, Επίτιμος πρόεδρος τού Νομικού Συμβουλίου τού Κράτους

Χατζηβασιλείου Ευάνθης, Καθηγητής Ιστορίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας τού Ιδρύματος τής Βουλής

Χρυσανθάκης Χαράλαμπος, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου τού Πανεπιστημίου Αθηνών
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας αν βρίζετε - ποια είναι τα οφέλη;

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παραστατίδης
ΠΑΣΟΚ: Αυτά είναι τα 8 σημεία διαφωνίας μας με το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
Στέφανος  Παραστατίδης: Να γιατί θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
ΠΑΣΟΚ: Αυτά είναι τα 8 σημεία διαφωνίας μας με το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
dimokriteio
Ξάνθη: Επιστολή σε φοιτητές εστιών του ΔΠΘ να εκκενώσουν - « Γίναμε μπαλάκι μεταξύ εργολάβων και πανεπιστημίου», λένε
Φοιτητές: Η εξεταστική βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη για πολλούς από εμάς. Άρα, υπό αυτές τις συνθήκες, πώς είναι δυνατόν να μετακομίσουμε εντός λίγων...
Ξάνθη: Επιστολή σε φοιτητές εστιών του ΔΠΘ να εκκενώσουν - « Γίναμε μπαλάκι μεταξύ εργολάβων και πανεπιστημίου», λένε
Κύπρος
Προσλήψεις ελληνόφωνων στην Κύπρο: Ανταγωνιστικός μισθός και ταξίδια σε όλο τον κόσμο
Η εταιρεία παρέχει, μεταξύ άλλων εκπαίδευση, μπόνους και Πληρωμένη άδεια ψυχικής υγείας
Προσλήψεις ελληνόφωνων στην Κύπρο: Ανταγωνιστικός μισθός και ταξίδια σε όλο τον κόσμο