φοιτητική κινητοποίηση
Πρυτανεία Κρήτης: "Νιώθουμε ότι παραβιάζεται το σπίτι μας με την εγκατάσταση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια"

 

Σε πρωινή διαμαρτυρία έξω από την Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν και χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί οι φοιτητές του ΑΠΘ.

Οι φοιτητές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για την απομάκρυνση όλων των αστυνομικών δυνάμεων από το campus του ΑΠΘ, από νωρίς το πρωί σήμερα φωνάζουν συνθήματα κατά των ΟΠΠΙ (Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) αλλά και κατά του πρύτανη, Νίκου Παπαϊωάννου.

Θυμίζουμε πως, μέχρι αργά τη νύχτα συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και των μελών του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, που αντιδρούν στην παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στο ΑΠΘ, πραγματοποιώντας πορεία στο κέντρο της πόλης.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν στο κέντρο της πόλης με κατεύθυνση το Διοικητήριο (κτίριο του πρώην ΥΜΑΘ), που είναι η έδρα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας-Θράκης.

Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ αντιδρούν για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Το Σάββατο (10/9) ορκίστηκαν 19 ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, εκ των οποίων 12 τοποθετούνται στο Ηράκλειο, 4 στα Χανιά και 3 στο Ρέθυμνο

Oι εικόνες από την ορκωμοσία των Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις ομάδες προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στις έδρες των Διευθύνσεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, αιφνιδίασαν δυσάρεστα την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία έκανε λόγο για εν κρυπτώ εξελίξεις, καλώντας τη κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της.

Tόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης όσο και ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης, εξέφρασαν την αντίθεση τους στην εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Κρήτη, ότι η ΟΠΠΙ περισσότερο θα προκαλέσει παρά θα λύσει προβλήματα στα ιδρύματα, τα οποία είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους.

 

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη από πόρους που θα προάγουν την έρευνα, τη γνώση και όχι από άσκοπες σπατάλες για «φρούρηση».

Να αυξήσει το υπουργείο Παιδείας την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, αντί να «ροκανίζει» τους πόρους των πανεπιστημίων για προσωπικό αχρείαστο και ασύνδετο με την αυτοτέλεια, την λειτουργία και τους σκοπούς ενός δημόσιου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith2
Πρόσκληση Εκπαιδευτικών για αιτήσεις απόσπασης στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών ΠΕ και ΔΕ
Υποβολή αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών ΠΕ και ΔΕ για το σχολικό έτος 2024-2025
Πρόσκληση Εκπαιδευτικών για αιτήσεις απόσπασης στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών ΠΕ και ΔΕ
pamak panepistmiio makedonias
ΠΑΜΑΚ: Το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στηρίζει την εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Οι φοιτήτριες, εκτός των άλλων, ενημέρωσαν το κοινό για τη δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5%...
ΠΑΜΑΚ: Το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στηρίζει την εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού