βρεφονηπιακός σταθμός
Ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ «για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς»

Την «ανάγκη εξασφάλισης θέσης για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας σε δωρεάν, δημόσιες και κατάλληλες κτιριακά προσχολικές δομές» τονίζει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«283.765 αιτήσεις κατατέθηκαν στην ΕΕΤΑΑ για voucher, για την πρόσβαση στην αυτονόητη και απαραίτητη για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, προσχολική αγωγή μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Από τις οικογένειες που έκαναν αίτηση, μόνο οι 169.256 το έλαβαν τελικά. Το 40,35% των παιδιών αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα παρ' ότι πληρούνταν τα εισοδηματικά κριτήρια. Χιλιάδες είναι και φέτος οι οικογένειες που δεν κατέθεσαν ποτέ αίτηση καθώς δεν πληρούσαν εξ αρχής τα κριτήρια.

Οι οικογένειες αυτές, οι οποίες αποκλείστηκαν με ευθύνη της πολιτικής της ΕΕ, που υπηρετεί κι η σημερινή κυβέρνηση όπως κι οι προηγούμενες, μόνο αν βάλουν το χέρι στην τσέπη θα καταφέρουν να έχουν μια θέση, στις ελάχιστες που μένουν, σε δημόσιους σταθμούς, πληρώνοντας αυξημένα τροφεία ή σε ιδιωτικούς, με δεδομένη μάλιστα την εκτίναξη της ακρίβειας.

Τη στιγμή που τα ευρωενωσιακά και κρατικά επιτελεία προβλέπουν ύφεση και διαφαινόμενη νέα καπιταλιστική κρίση, η οποία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις λαϊκές οικογένειες και στα παιδιά τους, είναι ακόμη πιο επιτακτική η εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των παιδιών σε δημόσιες και δωρεάν προσχολικές δομές.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

Στο γεγονός ότι διαχρονικά και με ευθύνη της ΕΕ, των προγραμμάτων της, όπως το ΕΣΠΑ και τα κουπόνια, και όλων των κυβερνήσεων η προσχολική αγωγή υποχρηματοδοτείται προς χάριν της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής της, και στη θέση της προωθούνται υποβαθμισμένες υπηρεσίες όπως το επίσης ευρωενωσιακό πρόγραμμα 'νταντάδες της γειτονιάς' και χώροι φύλαξης στους χώρους εργασίας προκειμένου επιχειρηματικοί όμιλοι να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων;

Στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για να εξασφαλιστεί θέση, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας σε δωρεάν, δημόσιες και κατάλληλες κτιριακά δομές, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή, γεύματα και θέρμανση;».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

κεραμεωσ βουλη
Η ομιλία της Νίκης Κεραμέως στη Βουλή: «Λασπολογείτε, γιατί δεν μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε»
Κεραμέως: Η χώρα μας γίνεται φάρος εκπαίδευσης που προσελκύει φοιτητές, καθηγητές ερευνητές από όλο τον κόσμο.
Η ομιλία της Νίκης Κεραμέως στη Βουλή: «Λασπολογείτε, γιατί δεν μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε»
ΣΙΡΟΠΙ
ΠΟΥ: Συναγερμός μετά τους 300 θανάτους παιδιών από αντιβηχικά σιρόπια
Επικαλούμενος «απαράδεκτα επίπεδα» τοξινών στα σκευάσματα που συνδέονται με τους θανάτους παιδιών, ο ΠΟΥ ζητεί περισσότερες πληροφορίες για τις...
ΠΟΥ: Συναγερμός μετά τους 300 θανάτους παιδιών από αντιβηχικά σιρόπια