Thumbnail
Πόλος έλξης για ξένους φοιτητές, ερευνητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας γίνεται η χώρα μας, μέσω της δράσης «Study in Greece», που προσελκύει φοιτητές απ' όλο τον κόσμο ανοίγοντας τις πόρτες όλων των ελληνικών πανεπιστημίων για διεθνή προγράμματα σπουδών σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών

Για μία νέα εποχή στην οποία περνούν τα ελληνικά πανεπιστήμια, έκανε λόγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα πληροφορικής και τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Χρήστος Μιχαλακέλης, που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης «Study in Greece».

«Με βάση το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να αναπτύξουμε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών για διεθνείς φοιτητές σε ξένη γλώσσα, μπορεί η Ελλάδα πλέον να ανταγωνιστεί τις παραδοσιακές χώρες που αποτελούν εκπαιδευτικούς προορισμούς και να προσελκύσει ξένους φοιτητές», είπε ο κ. Μιχαλακέλης.

Παράλληλα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, προβάλλονται διεθνώς τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ οι Έλληνες ακαδημαϊκοί και επιστήμονες δικτυώνονται με συναδέλφους τους από το εξωτερικό. «Αυτό σημαίνει ότι επωφελούνται και οι Έλληνες φοιτητές διότι συναναστρέφονται με ξένους συναδέλφους τους, οπότε τους προσφέρεται ένα άνοιγμα του πνευματικού τους ορίζοντα, συν του ότι πλέον τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, όπου προβάλλεται η Ελλάδα ως εκπαιδευτικός προορισμός», τόνισε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δράση έχει ξεκινήσει το 2015, αλλά από το 2021 -με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας και με χρηματοδότηση που έχουν λάβει, έχουν καταφέρει να εκπροσωπούν όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια σε διεθνείς εκθέσεις, με τελευταία συμμετοχή πρόσφατα στην Αμερική. «Μέσα από αυτήν τη διαδικασία αντιληφθήκαμε ότι η δουλειά μας είναι πάρα πολύ εύκολη τελικά, διότι έχουμε να προωθήσουμε ένα ισχυρό όνομα χώρας και απλά αυτό που τους λέμε είναι ότι η Ελλάδα, πέρα από τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχει να επιδείξει τουριστικώς, προσφέρει και εκπαίδευση και ταυτόχρονα τους προβάλουμε τι δυνατότητες εκπαίδευσης υπάρχουν», τόνισε ο υπεύθυνος της δράσης.

Το «Study in Greece» έχει αναπτύξει πληροφοριακά συστήματα και ιστοσελίδες όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται που αφορούν σε προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και διεθνείς διακρίσεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Η δικτυακή πύλη της «Study in Greece» είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και σε άλλες έξι γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, κινέζικα, αραβικά, ρωσικά, ινδικά-Hindi) και παρέχει ακόμη πρακτικές πληροφορίες και συμβουλές για την ακαδημαϊκή και καθημερινή ζωή στην Ελλάδα.

«Επιπλέον συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές και ξένες διπλωματικές αρχές πρεσβείες και προξενεία τόσο των χωρών του εξωτερικού στην Ελλάδα, αλλά και κυρίως με τους Έλληνες διπλωμάτες πρέσβεις και προξένους στο εξωτερικό, οι οποίοι μας προσφέρουν πολύ μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη σε αυτό που κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Μιχαλακέλης.

Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί πληροφοριακά συστήματα και ψηφιακά εργαλεία όπως το MatSiG το οποίο διευκολύνει τη διεθνή δικτύωση και προωθεί την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ Ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών και η «Study in Greece Virtual Fair», η οποία συνιστά έναν σύγχρονο κι έξυπνο τρόπο διεθνούς προβολής των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Βιβλίο
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Παιδιά από 23 χώρες ανά τον κόσμο μαθαίνουν ελληνικά (Video)
Το βίντεο με παιδιά από 23 χώρες ανά τον κόσμο που μαθαίνουν ελληνικά - Μας «ταξιδεύουν» σε τρεις χιλιετίες ελληνικής ποίησης
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Παιδιά από 23 χώρες ανά τον κόσμο μαθαίνουν ελληνικά (Video)
daskaloi
Τα μισθολόγια μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ισχύουν από 1 Ιανουαρίου 2023
Σήμερα πληρώνονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και αύριο οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί
Τα μισθολόγια μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ισχύουν από 1 Ιανουαρίου 2023