βρεφονηπιοκόμος2020
Αντιμέτωπα με την απώλεια της σχολικής στέγης βρίσκονται νηπιαγωγεία στα Χανιά.

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί στα Χανιά που στεγάζονται σε μισθωμένα κτήρια. Οι ιδιοκτήτες τους σε πολλές περιπτώσεις έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες έξωσης καθώς ζητούν αυξήσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στο πλαίσιο της απόφασης για μείωση των μισθωμάτων του ελληνικού δημοσίου.

Αύξηση ενοικίων και εξώσεις!

Σε επιστολή του την οποία κοινοποιεί στην Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ο κ. Σημανδηράκης περιγράφει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται λόγω της μη πληρότητας σχολικών χώρων στο δήμο. Εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια, με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση ακινήτων, αλλά και την αύξηση στα ενοίκια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, εντοπίζεται σοβαρό ζήτημα στη διατήρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων, στη νηπιακή πρόνοια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Βίκυς Παπαδογιαννάκη, στη neakriti.gr.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια με πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να ζητούν αυξήσεις στα ενοίκια, με το αιτιολογικό ότι το ύψος της φορολόγησης τους σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ, καθιστούν ασύμφορη για τους ίδιους τη μίσθωση.

Τι ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης διευκρινίζει στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα πως «με τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς και με τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν δύνανται να ενοικιάζουν τα ακίνητα τους στον δήμο Χανίων, καθώς αδυνατούν να καλύψουν έξοδα συντήρησης αλλά και λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον, οι προδιαγραφές του υπουργείου Παιδείας, ώστε να ενοικιαστεί ένα οποιαδήποτε κτήριο για να φιλοξενήσει οποιαδήποτε σχολική δομή, έχουν αλλάξει και καθιστούν αδύνατη την εύρεση κατάλληλων χώρων, που να καλύπτουν τις απαιτούμενες κτηριακές υποδομές, κυρίως στο κέντρο της πόλης».

Ο ίδιος υπογραμμίζει τον κίνδυνο, «αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή στα μισθωτήρια των ενοικιαζόμενων σχολικών δομών, πολύ σύντομα να πραγματοποιηθούν εξώσεις και η εύρεση τέτοιων υποδομών θα είναι ανέφικτη». Μόνη εφικτή λύση για την δημοτική αρχή είναι να αφαιρεθεί η υποχρεωτική μείωση ή να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόζουν, έστω και με ιδίους πόρους, τα τρέχοντα μισθώματα. Σημειώνεται ότι σε μισθωμένα νηπιαγωγεία, βάση νόμου, ο δήμος δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης για εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης ή οτιδήποτε άλλο.

Πηγή: neakriti.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται το «βίντεο» στα ελληνικά;

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι εκπαιδευτικοί εισπράττουν έως 2.850 ευρώ χωρίς αίτηση

Λογαριασμοί ρεύματος 2026: Πώς θα πάρετε έκπτωση έως 70% με μία αίτηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αγρότες με τρακτέρ
Σύσκεψη αγροτών στα Μάλγαρα: Επιλογή αντιπροσώπων για συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Οι αγρότες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν πλήρως τον δημοσιονομικό χώρο για τα αγροτικά θέματα και να πιέσουν για βελτιώσεις στα μέτρα που έχει ήδη...
Σύσκεψη αγροτών στα Μάλγαρα: Επιλογή αντιπροσώπων για συνάντηση με τον Μητσοτάκη
ναρκω
Συναγερμός στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Σύλληψη τριών γυναικών με 73 κιλά ναρκωτικά μέσα στις βαλίτσες
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την αποτροπή εξαγωγής ναρκωτικών μέσω αεροπορικών οδών
Συναγερμός στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Σύλληψη τριών γυναικών με 73 κιλά ναρκωτικά μέσα στις βαλίτσες