βρεφονηπιοκόμος2020
Αντιμέτωπα με την απώλεια της σχολικής στέγης βρίσκονται νηπιαγωγεία στα Χανιά.

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί στα Χανιά που στεγάζονται σε μισθωμένα κτήρια. Οι ιδιοκτήτες τους σε πολλές περιπτώσεις έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες έξωσης καθώς ζητούν αυξήσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στο πλαίσιο της απόφασης για μείωση των μισθωμάτων του ελληνικού δημοσίου.

Αύξηση ενοικίων και εξώσεις!

Σε επιστολή του την οποία κοινοποιεί στην Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ο κ. Σημανδηράκης περιγράφει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται λόγω της μη πληρότητας σχολικών χώρων στο δήμο. Εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια, με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση ακινήτων, αλλά και την αύξηση στα ενοίκια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, εντοπίζεται σοβαρό ζήτημα στη διατήρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων, στη νηπιακή πρόνοια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Βίκυς Παπαδογιαννάκη, στη neakriti.gr.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια με πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να ζητούν αυξήσεις στα ενοίκια, με το αιτιολογικό ότι το ύψος της φορολόγησης τους σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ, καθιστούν ασύμφορη για τους ίδιους τη μίσθωση.

Τι ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης διευκρινίζει στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα πως «με τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς και με τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν δύνανται να ενοικιάζουν τα ακίνητα τους στον δήμο Χανίων, καθώς αδυνατούν να καλύψουν έξοδα συντήρησης αλλά και λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον, οι προδιαγραφές του υπουργείου Παιδείας, ώστε να ενοικιαστεί ένα οποιαδήποτε κτήριο για να φιλοξενήσει οποιαδήποτε σχολική δομή, έχουν αλλάξει και καθιστούν αδύνατη την εύρεση κατάλληλων χώρων, που να καλύπτουν τις απαιτούμενες κτηριακές υποδομές, κυρίως στο κέντρο της πόλης».

Ο ίδιος υπογραμμίζει τον κίνδυνο, «αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή στα μισθωτήρια των ενοικιαζόμενων σχολικών δομών, πολύ σύντομα να πραγματοποιηθούν εξώσεις και η εύρεση τέτοιων υποδομών θα είναι ανέφικτη». Μόνη εφικτή λύση για την δημοτική αρχή είναι να αφαιρεθεί η υποχρεωτική μείωση ή να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόζουν, έστω και με ιδίους πόρους, τα τρέχοντα μισθώματα. Σημειώνεται ότι σε μισθωμένα νηπιαγωγεία, βάση νόμου, ο δήμος δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης για εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης ή οτιδήποτε άλλο.

Πηγή: neakriti.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δημοσκόπηση, εκλογές
Δημοσκόπηση Interview: Πρώτη η ΝΔ με 31,9% και «καμπανάκια» για Μαρία Καρυστιανού
Στο 17,9% η «ψαλίδα» με το ΠΑΣΟΚ, τρίτο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας – Τι πιστεύουν οι πολίτες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Δημοσκόπηση Interview: Πρώτη η ΝΔ με 31,9% και «καμπανάκια» για Μαρία Καρυστιανού
παιδικη
Αναστάτωση στο Περιστέρι: Στο στόχαστρο γυναίκες και παιδιά σε παιδικές χαρές
Σοβαρές καταγγελίες για επιθετική συμπεριφορά άνδρα – Στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε επικίνδυνα περιστατικά, συνελήφθη μετά από νέο επεισόδιο
Αναστάτωση στο Περιστέρι: Στο στόχαστρο γυναίκες και παιδιά σε παιδικές χαρές
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή
LIVE - Εθνικός Διάλογος: Η Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή για το Εθνικό Απολυτήριο
Το alfavita συνδέεται live στις 14:00 με την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων - Συμμετέχει ο πρόεδρος της Επιτροπής «σοφών» και πρύτανης του...
LIVE - Εθνικός Διάλογος: Η Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή για το Εθνικό Απολυτήριο