synantisi theologon
5η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων από τον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «Καιρός»

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ - για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» διοργανώνει την 5η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων με σκοπό την ανάπτυξη του θεολογικού και διεπιστημονικού διαλόγου και της παιδαγωγικής προσέγγισης της θεολογικής γνώσης. 

Η 5η Πανελλήνια Θεολογική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 2-4 Σεπτεμβρίου 2022, λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, στον φιλόξενο και λειτουργικό χώρο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών (Ψυχάρη 10), με θέμα: Η ευθύνη της ορθόδοξης θεολογίας για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο 

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται παράλληλα:

«Ο πόλεμος και η βία δεν είναι κακά που επιβάλλονται έξωθεν, αλλά τρέφονται και προετοιμάζονται μέσα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, και μεταξύ κοινωνιών και λαών ως κορύφωση άλλων μορφών κακού, όπως η ανελευθερία, η αδικία ή η απληστία και η αφιλανθρωπία. Σ’ αυτή την οπτική δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους πολέμους που πλήττουν τον ανεπτυγμένο κόσμο και αυτούς που αφανίζουν τους φτωχούς και αφανείς που βρίσκονται στην περιφέρεια του πλανήτη.

Χρέος της Ορθόδοξης θεολογίας είναι να διαπαιδαγωγεί προς το όραμα της Βασιλείας του Θεού, όπου δεν θα υπάρχει πόνος και θάνατος, και να μαρτυρεί γι’ αυτήν με την ιστορική της δράση και τη διακονία αγάπης, ειδικά μάλιστα σε μια εποχή που η ίδια η θεολογία και η ορθόδοξη παράδοση χρησιμοποιούνται ως νομιμοποιητικός λόγος βίας και εξόντωσης του διαφορετικού ή του αλλόπιστου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ επιχειρεί να διερευνήσει αυτή τη μαρτυρία (όπως και κατά το παρελθόν στα συναφή ζητήματα της προσφυγιάς, της κλιματικής καταστροφής και της αμαύρωσης του ανθρώπινου προσώπου από πολιτικές ή τεχνοκρατικές εξουσίες) τόσο γενικά, όσο και ειδικά, σε σχέση με το μάθημα των Θρησκευτικών προσκαλώντας σ’ έναν γόνιμο διάλογο λόγιους κληρικούς, γνωστούς διανοητές, Πανεπιστημιακούς δασκάλους και μάχιμους εκπαιδευτικούς.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, όπως κάθε φορά στις Πανελλήνιες συναντήσεις μας έχουμε καθιερώσει, μία κεντρική εισήγηση, θεματικές εισηγήσεις σε στρογγυλές τράπεζες πάνω σε συγκεκριμένες υποενότητες, συζητήσεις και παρεμβάσεις, καθώς και ομάδες - εργαστήρια διδακτικής των θρησκευτικών, που θα επικεντρώνονται σε πτυχές των θεματικών υποενοτήτων. Ειδικά για τα τακτικά μέλη του ΚΑΙΡΟΥ θα πραγματοποιηθεί και η Ετήσια Γενική Συνέλευση μέσα στο τριήμερο αυτό».

Για το αναλυτικό πρόγραμμα της τριήμερης συνάντησης και τη διαδικασία εγγραφής/δήλωσης συμμετοχής δείτε εδώ: http://eduthriskeftika.blogspot.com/2022/08/5.html

Εικόνα: Γιώργος Κόρδης, Άγγελος

«Τότε τα ξίφη τους θα τα σφυρηλατήσουν σε άροτρα και τις λόγχες τους σε δρεπάνια. 
Ξίφος δεν θα σηκώνει το ένα έθνος ενάντια στο άλλο
και πια δεν θα μαθαίνουν να πολεμούν» (Ησαΐας 2,4) 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

xapia.jpg
Φάρμακα: Πόσο ασφαλή είναι τα ληγμένα;
Όλοι το έχουμε πάθει κάποια στιγμή. Πάμε να πάρουμε από το ντουλάπι ένα παυσίπονο και ανακαλύπτουμε ότι έχει λήξει. Ή κοιτάζουμε την ημερομηνία σε...
Φάρμακα: Πόσο ασφαλή είναι τα ληγμένα;