panellinies nea ellinika epal
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η νέα ανακοίνωση της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης διεκδικεί την έγκριση των αναγκαίων ολιγομελών τμημάτων σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ.

Με νέα ανακοίνωση η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ζητά να γίνουν δεκτές οι προτάσεις των σχολείων για τις ομάδες προσανατολισμού, τα τμήματα, τις ξένες γλώσσες και τα τμήματα που φοιτούν μαθητές με μαθησιακά προβλήματα

Η ανακοίνωση

"Στις 01/08/22 ανακοινώθηκε από την Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας η έγκριση τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στα  ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2022-2023. Στα  ΕΠΑΛ που ανήκουν στη δύναμη της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δεν έχουν εγκριθεί συνολικά 6  ειδικότητες στη  Γ΄ τάξη, 3 τομείς στη Β΄ τάξη και 1 τμήμα στην Α τάξη. 

Πιο συγκεκριμένα:

1ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης: δεν έχουν εγκριθεί ο Τομέας Πληροφορικής στη Β Λυκείου και Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής της Γ Λύκειου 

1ο ΕΠΑΛ Συκεών: δεν έχουν εγκριθεί στη  Β τάξη ο τομέας Ηλεκτρονικής , Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού και στη Γ΄Τάξη οι ειδικότητες : Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Βοηθός Ιατρικών - Βιολογικών Εργαστηρίων

13ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θες\νικης: δεν έχουν εγκριθεί στη Β ΄τάξη ο τομέας Ηλεκτρολογίας  και στη  Γ  τάξη οι ειδικότητες Δομικών Έργων και  Ηλεκτρονικών καθώς και ένα τμήμα στην Α΄τάξη.

Οι περισσότερες ειδικότητες και τομείς  που δεν έχουν εγκριθεί είναι σχεδόν με 10 μαθητές.
Παράλληλα για πρώτη φορά φέτος  η ΠΔΕ, όχι μόνο αγνοεί συνειδητά τις δηλώσεις των σχολείων για τον  αριθμό εγγραφών και τμημάτων που βασίζονται στα νούμερα που  έχουν επιτευχθεί προηγούμενες χρονιές, αλλά  επεμβαίνει στις δηλώσεις των σχολείων για δημιουργία τμημάτων και  οριστικοποιεί τα τμήματα της Β και Γ τάξης, αφαιρώντας  τμήματα και περιορίζοντας ουσιαστικά τις εγγραφές. 

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική εντείνεται

Κυβέρνηση, ΥΠΑΙΘ και διοίκηση επιμένουν στην εφαρμογή  αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων με τις οποίες κατασκεύασαν τα ολιγομελή τμήματα, σε βάρος του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.
Καθόλου τυχαία με ευθύνη του υπουργείου οι φετινές ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών ΕΠΑΛ πραγματοποιήθηκαν από 27/06/22 μέχρι 07/07/22. Ολοκληρώθηκαν σε μια περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά και πολλοί γονείς δεν πρόλαβαν να γράψουν τα παιδιά τους.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την εφαρμογή της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης για τις εγγραφές για να εξασφαλίσει την ελεγχόμενη κεντρικά μείωση του αριθμού των τμημάτων των σχολείων, την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα, την επιπλέον εξοικονόμηση προσωπικού και δαπανών για την εκπαίδευση. 
Η πολιτική των περικοπών και της λιτότητας συνεχίζεται με την λογιστική προσέγγιση που εφαρμόζεται στην κατανομή των μαθητών στα τμήματα αλλά και  στις μετακινήσεις εκατοντάδων εκπαιδευτικών σε δύο, τρία, τέσσερα και περισσότερα .Οι δε μαθητές των ολιγομελών τμημάτων, που δε θα εγκριθούν, θα πρέπει τον Σεπτέμβρη να βρουν άλλο σχολείο για να συνεχίσουν στο αντίστοιχο τμήμα ομάδας προσανατολισμού, τομέα ή ειδικότητας, που επιθυμούν. Διαφορετικά καλούνται να φοιτήσουν σε κάποιο άλλο τμήμα του ίδιου σχολείου ακόμα και αν δεν το επιθυμούν. Και όλα αυτά όταν η πανδημία δεν έχει περάσει και τα μέτρα για το μη συνωστισμό των μαθητών στα τμήματα (15 μαθητές στο τμημα) που προτείνει το εκπαιδευτικό κίνημα  θα πρέπει να ισχύσουν από το Σεπτέμβριο. Εκ των πραγμάτων δηλαδή η λειτουργία τμημάτων που αυτή τη στιγμή θεωρούνται “ολιγομελή” θεωρείται επιβεβλημένη.

Η μη έγκριση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων, όπως παραπλανητικά ονομάζει το υπουργείο τα τμήματα που δε συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών που το ίδιο έχει ορίσει, εκπορεύεται από την πολιτική  των περικοπών και της λιτότητας, του δημοσιονομικού κόφτη και της εξοικονόμησης προσωπικού που έχουν επιβάλει στο δημόσιο σχολείο κυβέρνηση- ΕΕ –ΟΟΣΑ. Είναι πλευρά της συνολικής αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής  
                  
Η ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ. ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ!

Η εκπαιδευτική κοινότητα: εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς να μην επιτρέψει να αντιμετωπίζονται οι μαθητές μας ως αριθμοί και να καταργούνται οι μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματά τους! 
ΥΠΑΙΘ και ΠΔΕ
να κάνουν  αποδεκτές τις προτάσεις του κλάδου για τα ολιγομελή, τις εγγραφές και μετεγγραφές των μαθητών όπως προτείνουν τα σχολεία
Απαιτούμε:

 • Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ.
 • Να μην κλείσει κανένα τμήμα ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ και να μείνουν ανοιχτά για εγγραφές και το Σεπτέμβριο για να μπορούν να τα επιλέγουν οι μαθητές.
 • Να μην περικοπεί κανένα τμήμα γενικής ή ομάδας προσανατολισμού σε ΓΕΛ και  Γυμνάσια και στα Ειδικά σχολεία.
 • Καμία μετακίνηση μαθητών – εκπαιδευτικών.   
 • 15 μαθητές στο τμήμα – Μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων
 • Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.
 • Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα  που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. 
 • Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά σε όλες τις δομές εκπαίδευσης. Να λειτουργήσουν με το ξεκίνημα της χρονιάς η Πρόσθετη και η Ενισχυτική διδασκαλία και σε όλα τα σχολεία, καθώς και οι δομές εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα (ΔΥΕΠ, τάξεις υποδοχής, κ.ά.).
 • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.  
 • Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση και με όλα τα κενά στη δημοσιότητα.
 • Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. 

Ως Γ΄ ΕΛΜΕ θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη κινητοποιήσεων με συντονισμό των ΕΛΜΕ, των σχολείων και των συναδέλφων, καθώς και των γονιών και μαθητών για να προωθήσουμε τις διεκδικήσεις του κλάδου. Προτείνουμε την οργάνωση κινητοποίησης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. 
Καλούμε την ΟΛΜΕ, καθώς και όλες τις ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις για την ενιαία απάντηση του κλάδου για όλα τα ολιγομελή σε όλα τα σχολεία και όλες τις ΕΛΜΕ.
"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

rena_koumioti
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
Η ίδια, ύστερα από απόφαση δικής της αλλά και των πολύ στενών της συγγενών, αποφάσισε να φιλοξενηθεί στο Γηροκομείο Αθηνών. Εκεί όπου φιλοξενείται τα...
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
dimosio
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Κάθε ενδιαφερόμενος υπάλληλος δύναται να υποβάλει αίτηση για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και για απόσπασή του για προσωρινή κάλυψη αναγκών από...
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Android
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην Εύβοια και... ταρακούνησε για τα καλά και την Αθήνα, πολλοί χρήστες κινητών έλαβαν...
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας