Συμβούλιο της Επικρατείας: Ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά
Η Ολομέλεια του ΣτΕ προχώρησε στην ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης, κατά την οποία προβλεπόταν η απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 1478/2022 απόφασή της, ακύρωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021, κατά το μέρος που προβλέπεται η απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς δεν προηγήθηκε της έκδοσης της ΚΥΑ η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για αυτό το θέμα.

Αναλυτικά, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη) έκανε δεκτή αίτηση γονέων, με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της από 28.5.2021 ΚΥΑ κατά το μέρος που ρυθμίζεται η απαλλαγή των μαθητών-μαθητριών από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Με την αίτησή τους, οι γονείς ζητούσαν την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής αποφάσεως αφενός κατά το μέρος που αφορά στις προϋποθέσεις απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών αφετέρου κατά το μέρος που προβλέπεται η εναλλακτική απασχόληση των απαλλασσόμενων από το μάθημα των Θρησκευτικών μαθητών και μαθητριών, αντί να προβλέπεται η διδασκαλία ισότιμου μαθήματος συναφούς περιεχομένου με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο διευθυντής-διευθύντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον σύλλογο των διδασκόντων αποφασίζουν κατά περίπτωση για τον τρόπο που απασχολούνται υποχρεωτικά οι απαλλασσόμενοι μαθητές, είναι συνταγματικώς ανεκτή, ως μεταβατική, μέχρι την οριστική ρύθμιση του θέματος εντός ευλόγου χρόνου. Και από το ΣτΕ ως εύλογος χρόνος κρίνεται το τέλος του σχολικού έτους 2022-2023.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι "πριν από την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξεως απαιτείτο, ως ουσιώδης τύπος, η παροχή γνώμης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, δεν υπάρχει".

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζαχαράκη
Ζαχαράκη: «Το σχολείο δεν περιορίζεται στη μετάδοση γνώσεων»
Κριτική σκέψη στα σχολεία: Το πρόγραμμα που μαθαίνει στους μαθητές να ξεχωρίζουν την αλήθεια από την παραπληροφόρηση - Συνέδριο Υπουργείου Παιδείας:...
Ζαχαράκη: «Το σχολείο δεν περιορίζεται στη μετάδοση γνώσεων»
Αλέξης Τσίπρας
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση Τσίπρα στο Χαλάνδρι – Σε τροχιά εξελίξεων η Κεντροαριστερά
Σεισμικές διεργασίες στην Κεντροαριστερά – Το Χαλάνδρι, ο Τσίπρας και το πολιτικό σταυροδρόμι του ΣΥΡΙΖΑ
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση Τσίπρα στο Χαλάνδρι – Σε τροχιά εξελίξεων η Κεντροαριστερά
Μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας
ΔΠΘ: Επίτιμος Διδάκτορας ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας
ΔΠΘ: Επίτιμος Διδάκτορας ο Απόστολος Τζιτζικώστας
syntaxi.jpg
Συντάξεις Ιουνίου 2026: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς – Όλες οι ημερομηνίες
Συντάξεις Ιουνίου 2026: Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές – Όλες οι ημερομηνίες για ΕΦΚΑ και ταμεία
Συντάξεις Ιουνίου 2026: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς – Όλες οι ημερομηνίες