golearn-engl_970-250
Η ομάδα "Food For Thought" του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ απέσπασε διεθνές βραβείο και θέτει ως στόχο την επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος.

Η επισιτιστική κρίση ήταν και εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η αφρικανική ήπειρος και πλέον, μοιάζει να απειλεί όλο τον πλανήτη, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει να επηρεάζει σημαντικά τις αλυσίδες εφοδιασμού. Μία μαθητική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, έχει βαλθεί να συνδράμει προκειμένου το πρόβλημα να λυθεί!

Πρόκειται για την τριμελή ελληνική startup "Food For Thought", που αποτελείται από τους Βασίλη Μαλασίδη, Μαρία Τσιαούση και Βασίλη Τσερκέζη. Οι τρεις μαθητές της Β’ Λυκείου κατέκτησαν την πρώτη θέση του Διαγωνισμού Καινοτομίας του Junior Achievmenets, με αποτέλεσμα να κερδίσουν τη συμμετοχή τους στον 8ο Διεθνή Τελικό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay (SIR) Global Final 2022, τα βραβεία του οποίου απονεμήθηκαν διαδικτυακά.

Οι μαθητές από τη Θεσσαλονίκη κατάφεραν να "σκαρφαλώσουν" στην πρώτη θέση και στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, με τον Βασίλη Μαλασίδη, μέλος της startup, να δηλώνει στο GRTimes, ότι η συγκεκριμένη διάκριση "μας έφερε μεγάλη ικανοποίηση, διότι καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια. Επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η ιδέα μας είναι βιώσιμη και ότι μπορεί να δώσει μία λύση στο πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης".

Αφορμή για να ξεκινήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα, αποτέλεσε η συνεργασία των Ελλήνων μαθητών με τρεις ομολόγους τους από την Ουγκάντα.

"Στον διαγωνισμό συμμετείχαμε ως μία ομάδα της Ελλάδας, η οποία θα συνεργάζονταν με μία της Αφρικής. Κληρωθήκαμε με τα παιδιά από την Ουγκάντα, όπου επισιτιστικό πρόβλημα είναι μεγάλο και συμπτωματικά, το συγκεκριμένο γεγονός αποτέλεσε ένα πολύ καλό νέο για την ιδέα μας", όπως παραδέχεται ο Βασίλης, εξηγώντας ότι όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021.

"Κληθήκαμε να δώσουμε μία λύση στην επισιτιστική κρίση και τον περιορισμό των Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή. Οπότε σκεφτήκαμε να προτείνουμε την παραγωγή αλεύρων από γεωσκώληκα", εξηγεί ακόμη, λέγοντας πως για να φτάσουν στην υλοποίηση της ιδέας τους, οι μαθητές χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις δοκιμές τους, καθώς αρωγός στην προσπάθειά τους στάθηκε η καθηγήτρια του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου, Φωτεινή Παρλαπάνη.

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το άλευρο μέσω του γεωσκώληκα, μία ουσία με την οποία μπορούν να παραχθούν διάφορες τροφές και να υποκαταστήσει ακόμη και το μοσχαρίσιο κρέας, ο Βασίλης εξηγεί πως "αυτό που προτείνουμε εμείς είναι η παραγωγή αλεύρου από προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων Tenebrio molitor.

Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου αλεύρου είναι ότι διαθέτει υψηλή διατροφική και θρεπτική αξία, πληθώρα αμινοξέων και άλλων συστατικών, που είναι δυσεύρετα στα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στην Αφρική. Οπότε με τη συγκεκριμένη ουσία, μπορούν να παραχθούν τροφές οι οποίες θα θρέψουν μακροπρόθεσμα πληθυσμούς σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Το προτείνουμε λοιπόν ως λύση στην επισιτιστική κρίση, γιατί παράγεται πολύ εύκολα, σε χαμηλό κόστος και σε μεγάλες ποσότητες και δύναται να αξιοποιηθεί από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Επιπλέον, ο εξοπλισμός που απαιτείται για την παραγωγή του δεν παράγει ρύπους, ενώ σχεδιάζουμε την παραγωγή του και με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για τις μονάδες παραγωγής".

Στο εγχείρημα της μαθητικής startup, ωστόσο, βοηθούν και οι συνήθειες των Αφρικανών, οι οποίοι έχουν εξοικειωθεί στη βρώση εντόμων.

H "Food for Thought" θα ταξιδέψει στο Ταλίν της Εσθονίας στις 12 Ιουλίου, προκειμένου να παραλάβει το βραβείο της σε ειδική τελετή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας GEN-E του Junior Achievement Europe.

Παρακολουθείστε το βίντεο της ιδέας:

Πηγή: Κώστας Κεχαγιάς, grtimes.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Τεστ ευφυΐας: Μπορείτε να βρείτε τον αναβάτη της καμήλας σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα;
Άτομα με εξαιρετικά υψηλό IQ μπορούν να εντοπίσουν τον αναβάτη της καμήλας σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα
Τεστ ευφυΐας: Μπορείτε να βρείτε τον αναβάτη της καμήλας σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα;