apth diamartiria kamara
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Στο δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» που έθεσε χθες ο Πρωθυπουργός, αγνοώντας και παραβλέποντας την αστυνομική βία κατά των φοιτητών στο ΑΠΘ, υπάρχει και μια τρίτη απάντηση: Δημοκρατικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Στην ...καλοκαιρινή ραστώνη έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για εξομάλυνση της κατάστασης στα Πανεπιστήμια η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που τα ιδρύματα «βράζουν» και οι πρυτάνεις οργανώνουν έκτακτη Σύνοδο τις επόμενες μέρες για να συζητήσουν τον νέο νομο-πλαίσιο Κεραμέως που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει υποτελείς πρυτάνεις στα Συμβούλια Διοίκησης, μανατζερ -διευθυντή και έμφαση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΑΕΙ, η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι θερινές διακοπές θα ελαχιστοποιήσουν τις αντιδράσεις. Ωστόσο αυτό επίσης οδηγεί σε έναν θερμό Σεπτέμβριο.

Στο δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» που έθεσε χθες ο Πρωθυπουργός, αγνοώντας και παραβλέποντας την αστυνομική βία κατά των φοιτητών στο ΑΠΘ, υπάρχει και μια τρίτη απάντηση: Δημοκρατικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Αυτή την απάντηση, η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι νέοι θα την ξεχάσουν, καθώς σε λίγο έρχονται οι καλοκαιρινές διακοπές. Γι αυτό εξάλλου η κ.Κεραμέως διάλεξε αυτή την εποχή για να καταθέσει το νομοσχέδιό που αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ο κ.Θεοδωρικάκος για να προγραμματίσει την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ιδρύματα.

Ομως οι φοιτητές μπορεί να πάνε σε λίγο καιρό για μπάνια όπως όλοι, αλλά θα επανέλθουν τον Σεπτέμβριο σε ένα πανεπιστήμιο που, εφόσον εφαρμοστούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, δε θα έχει πλέον καμία σχέση με όσα γνωρίζουμε σήμερα. Ισως γι αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να τους απωθήσει ακόμα και με..αύρες...

Και οι φοιτητές έχουν διαχρονικά αποδείξει ότι δεν ξεχνούν τόσο εύκολα, ιδιαίτερα όταν οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Κεραμέως επιφέρουν δραματικές αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν την -επι της ουσίας- κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκπροσώπησή τους στα όργανα των ιδρυμάτων.

Ηδη το ΚΚΕ και η Πανσπουδαστική, που εκτόπισε φέτος τη ΔΑΠ από την πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές έχουν τοποθετηθεί: «Γι’ άλλη μια φορά, η κα Κεραμέως θα φάει τα μούτρα της», σχολιάζει η ΚΝΕ σε σχόλιό της για τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια - «Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια επιστρέφεται ως απαράδεκτος και αντιδραστικός», τονίζει το ΚΚΕ. Ανάλογη στάση θα κρατήσουν και οι άλλες παρατάξεις, εκτός από τη ΔΑΠ, η οποία είναι στον κόσμο της και επιμένει ότι...νίκησε: Προχτές μάλιστα, «γιόρτασε» την 34η νίκη της στις φοιτητικές εκλογές, με διευρυμένη συνάντηση μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Μπρατάκου, του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ και Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Παύλου Μαρινάκη και πολλών μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Συγχάρηκαν ο ένας τον άλλον, την ίδια στιγμή που όλη η κοινωνία γελάει με το στραπάτσο που παραδέχονται όλοι εκτός από τους ίδιους.

Οι φοιτητές χαρακτηρίζουν αντιδραστικό το νομοσχέδιο Κεραμέως και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις τόσο γιαυτό, όσο και για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Αντιδρούν ιδίως στους σχεδιασμούς για ένα επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που θα υπακούει στις απαιτήσεις της αγοράς και βασικός στόχος του θα είναι η εξέυρεση χορηγών. Ας δούμε μερικές από τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου προς αυτή την κατεύθυνση

Βιομηχανικα διδακτορικα

Κατά την υπουργό Παιδείας, το ισχύον πλαίσιο δεν ενθαρρύνει δυνατότητες συνεργασίας φορέων της βιομηχανίας με τα Πανεπιστήμια. Πλέον, θεσμοθετείται η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών, που αποτελούν «γέφυρα» μεταξύ του Πανεπιστημίου και της βιομηχανίας, της έρευνας και της παραγωγικής διαδικασίας. Εκπονούνται στο πλαίσιο τριμερούς σύμβασης ανάμεσα σε (α) υποψήφιους διδάκτορες, (β) Πανεπιστήμια και (γ) επιχειρήσεις.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν συνολικά 35 εκ. ευρώ για 250 βιομηχανικά διδακτορικά σε ελληνικά ΑΕΙ. Τα βιομηχανικά διδακτορικά είναι επωφελή για:

 • Τους υποψήφιους διδάκτορες:
  • Αποκτούν γνωστική εξειδίκευση σε απτά ζητήματα και προετοιμάζονται καλύτερα ώστε να εργαστούν στη βιομηχανία εφόσον το επιθυμούν.
 • Τις εταιρείες/Τη βιομηχανία:
  • Αναπτύσσεται επιστημονική έρευνα για να επενδύσει, να διευκολύνει, να αναβαθμίσει την παραγωγική διαδικασία.
 • Τα ελληνικά Πανεπιστήμια:
  • Η αξιοποίηση της πανεπιστημιακής γνώσης και στη βιομηχανία τα καθιστά ανταγωνιστικά σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον.
  • Αυτή η νέα δυνατότητα των Πανεπιστημίων θα προσελκύσει νέους πόρους για τα Ιδρύματα συμπληρωματικά προς την κρατική επιχορήγηση, οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην έρευνα, την αναβάθμιση εξοπλισμού, σε εκπαιδευτικό υλικό κτλ.

Υποτελής πρύτανης και διευθυντής-μανατζερ

Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου:

 • Αποτελείται από 6 εσωτερικά μέλη που εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ του ΑΕΙ και 5 εξωτερικά μέλη που επιλέγονται με αυξημένη πλειοψηφία από τα αναδειχθέντα εσωτερικά μέλη, κατόπιν διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
 • Τα εξωτερικά μέλη προέρχονται από Καθηγητές Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, φυσικά πρόσωπα με ευρεία αναγνώριση ή συμβολή στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα ή τις επιστήμες, την οικονομία ή την κοινωνία και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών ή κοινωνικών εταίρων.
 • Το Συμβούλιο Διοίκησης ασκεί κυρίως διοικητικές, οικονομικές, διαχειριστικές και στρατηγικές αρμοδιότητες.

Ο/Η Πρύτανης, που είναι και Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης, εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Επιλέξιμοι για τη θέση του Πρύτανη είναι τα 6 εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Η εκλογή του Πρύτανη πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης αντικειμενικών προσόντων των υποψηφίων (διοικητικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά), της τεκμηριωμένης πρότασής τους για την ανάπτυξη του ΑΕΙ σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και της πρότασής τους για ομάδα υποψηφίων για το αξίωμα των Αντιπρυτάνεων του ΑΕΙ. Ο/Η Πρύτανης δύναται να παύεται σε περίπτωση σπουδαίου λόγου και στη βάση αυξημένης πλειοψηφίας (8/11) από το Συμβούλιο.

Οι Αντιπρυτάνεις ορίζονται από το Συμβούλιο Διοίκησης κατόπιν πρότασης του υποψήφιου Πρύτανη κατά τη διαδικασία της εκλογής του. Δεν αποτελούν μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Οι αρμοδιότητές τους καθορίζονται με βάση τον τομέα ευθύνης που τους ανατίθεται από τον Πρύτανη, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου. Δύναται να παύονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους για σπουδαίο λόγο.

Δίνεται η δυνατότητα επιλογής Εκτελεστικού Διευθυντή (σ.σ. μανατζερ). Ο Εκτελεστικός Διευθυντής επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης για στελέχη αυξημένων προσόντων εντός ή εκτός του ΑΕΙ, με θητεία παράλληλη με αυτή του Συμβουλίου. Δύναται να παύεται πριν τη λήξη της θητείας του για σπουδαίο λόγο.

Ενώ το Συμβούλιο Διοίκησης είναι το ανώτερο όργανο για το σύνολο των διοικητικών, οικονομικών και στρατηγικών αρμοδιοτήτων, η Σύγκλητος ασκεί κυρίως ακαδημαϊκές και ερευνητικές αρμοδιότητες. Αποτελείται από τους: Πρύτανης, Κοσμήτορες, Πρόεδροι και εκπρόσωποι ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και φοιτητών

 Πανεπιστήμια-επιχειρήσεις

 • Παροχή υπηρεσιών από εργαστήρια προς πολίτες/φορείς. Θεσπίζεται πλήρες πλαίσιο παροχής υπηρεσιών, καλύπτοντας το υφιστάμενο νομικό κενό και παρέχεται η ευελιξία σε κάθε Πανεπιστήμιο να θεσπίσει Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό των πανεπιστημιακών εργαστηρίων για τη ρύθμιση των θεμάτων οργάνωσης, λειτουργίας και στελέχωσής τους. Προβλέπεται ότι η κοστολόγηση των υπηρεσιών πραγματοποιείται από το ίδιο το ΑΕΙ στο πλαίσιο κοστοστρεφούς μεθόδου κοστολόγησης, διασφαλίζοντας τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ΑΕΙ. Π.χ.:
  • Τα μέλη ενός Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Ψυχολογίας μπορούν να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής ψυχολογίας σε ευάλωτες ομάδες.
  • Τα μέλη ενός Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Νομικής μπορούν να παρέχουν νομικές συμβουλές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε θέματα GDPR.
 • Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και ενίσχυση επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά, με την υποστήριξη των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας μέσω των Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας που υποστηρίζουν τις διαδικασίες ίδρυσης start-ups φοιτητών/διδακτόρων/μεταδιδακτόρων (incubators/pre-incubators). Π.χ. Εάν μια ομάδα μεταδιδακτόρων ενός ΑΕΙ βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης κάποιας καινοτόμου επιχειρηματικής ιδέας, λογικά, θα αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων: δεν θα έχει προσελκύσει ακόμη επενδυτικά κεφάλαια, δεν θα έχει ακόμη τη δική της επαγγελματική στέγη, κτλ. Εάν το startup επιλέξει να ενσωματωθεί στη θερμοκοιτίδα για startups του ΑΕΙ:
  • Το ΑΕΙ θα μπορεί να στεγάσει την ομάδα, ώστε να αποκτήσει έναν χώρο εργασίας, αλλά και έναν χώρο συναντήσεων με συνεργάτες, φορείς, πιθανούς χρηματοδότες κτλ.
  • Η ομάδα θα μπορεί να αξιοποιήσει τον εργαστηριακό εξοπλισμό του ΑΕΙ (π.χ. έναν 3D εκτυπωτή)
  • Μέλη ΔΕΠ μπορεί να ενδιαφέρονται να καθοδηγήσουν την ομάδα ως μέντορες.
  • Η ομάδα θα μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια και ομιλίες που λαμβάνουν χώρα εντός ΑΕΙ.
 • Μέσω της δια βίου μάθησης - ενδεικτικά:
 • Δυνατότητα οργάνωσης επιμορφωτικών προγραμμάτων για την κάλυψη αναγκών επιμόρφωσης προσωπικού ιδιωτικών φορέων - π.χ. επιμόρφωση για διαχείριση αποβλήτων σε προσωπικό μιας αλυσίδας ξενοδοχείων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατακρεούργησαν τους μαθητές στην Φυσική: "Πάνω από 4 ώρες θέλουν για να λυθούν τα θέματα"

Μπάχαλο και στην Ιστορία: Άνω κάτω με αυτά τα θέματα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εξετασεις
Πανελλαδικές 2024 - ΕΠΑΛ: Σήμερα Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοϊα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές
Το alfavita.gr θα μεταδώσει πρώτο και τα σημερινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων  και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ θα...
Πανελλαδικές 2024 - ΕΠΑΛ: Σήμερα Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοϊα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές
πανελληνιες
Πανελλαδικές 2024: Εξετάσεις - υπερπαραγωγή με γονείς να κουβαλούν ανεμιστήρες για τον καύσωνα και «μπάχαλο» σε 4 μαθήματα
Τα προβλήματα δεν περιορίστηκαν στη χτεσινή ημέρα και στα μαθήματα της Φυσικής και Ιστορίας, αλλά επεκτάθηκαν και στη Βιολογία ΓΕΛ και τα Μαθηματικά...
Πανελλαδικές 2024: Εξετάσεις - υπερπαραγωγή με γονείς να κουβαλούν ανεμιστήρες για τον καύσωνα και «μπάχαλο» σε 4 μαθήματα
papaioannou.jpg
ΑΣΕΠ: Ερχεται βελτίωση της διαδικασίας ενστάσεων εκπαιδευτικών - Εξετάζονται 6.300 ενστάσεις για τους πίνακες κατάταξης
Πρόεδρος ΑΣΕΠ Αθ.Παπαϊωάννου: Το ΑΣΕΠ εκδικάζει αυτούς τους μήνες 6.300 ενστάσεις εκπαιδευτικών που αφορούν στην κατάταξη 150.000 εκπαιδευτικών...
ΑΣΕΠ: Ερχεται βελτίωση της διαδικασίας ενστάσεων εκπαιδευτικών - Εξετάζονται 6.300 ενστάσεις για τους πίνακες κατάταξης