Thumbnail
Ανοικτή επιστολή της Ένωση Καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου Καλλιτεχνικών Σχολείων προς την υφυπουργό Παιδείας

Σχεδόν τα μισά μαθήματα χορού και κινηματογράφου «χάνονται» κάθε χρόνο στα Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας, επειδή καθυστερούν απαράδεκτα οι προσλήψεις εκπαιδευτικών αυτών των ειδικοτήτων.

Το πρόβλημα αυτό, ανάμεσα σε αρκετά ακόμα που απασχολούν τον κλάδο τους, όπως η σύσταση κλάδου για τους  διπλωματούχους των Καλλιτεχνικών Σχολών του Υπουργείου Πολιτισμού, θέτουν με ανοικτή τους επιστολή προς την κ. Ζέττα Μακρή  οι Καθηγητές Χορού και Κινηματογράφου Καλλιτεχνικών Σχολείων

Η ανοικτή επιστολή

Αξιότιμη Κα Υφυπουργέ

Ζέτα Μακρή,

Η Ένωση Καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου Καλλιτεχνικών Σχολείων, είναι το επίσημο όργανο που εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς – καλλιτέχνες οι οποίοι διδάσκουν στην κύρια κατεύθυνση Θεάτρου - Κινηματογράφου τα βασικά μαθήματα Κινηματογράφου και στην κύρια κατεύθυνση του Χορού τα βασικά μαθήματα του Χορού.

Είμαστε απόφοιτοι Ανώτερων Τριετών Καλλιτεχνικών Σχολών (Ν. 1158/81) με ισοτιμία από το ΙΤΕ με Τ.Ε.Ι (ΦΕΚ 466 /1990 ) ή ΕΟΠΠΕΠ (Ν.4481/17). Διαθέτουμε Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια μέσω ΑΣΠΑΙΤΕ ή άλλων καθηγητικών σχολών Χορού και Κινηματογράφου. Είμαστε κάτοχοι δεύτερων πτυχίων, έχουμε μεταπτυχιακά ή και διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Στελεχώνουμε τα Καλλιτεχνικά Σχολεία από την ίδρυση τους (2004) ως Ιδιώτες Εξειδικευμένοι στα Διδακτικά Αντικείμενα των Κατευθύνσεων Θεάτρου-Κινηματογράφου και Χορού καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες με πάνω από 15 ώρες εβδομαδιαίως σε κάθε Καλλιτεχνικό Σχολείο.

Η Ένωση Καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου Καλλιτεχνικών Σχολείων  θεωρεί ελπιδοφόρο το γεγονός ότι καταγράφηκε ρεκόρ προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών μετά από τόσα χρόνια.

Θα θέλαμε όμως να επισημάνουμε σχετικά με την απάντηση σας στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή (6/5/2022) τα εξής:

Στην ισχύουσα διαδικασία προσλήψεων για τους εκπαιδευτικούς – καθηγητές Χορού και Κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία δεν μπορεί να ισχύσει η διαδικασία προτεραιοποίησης κατηγοριών πρόσληψης εκπαιδευτικών (μόνιμοι / αναπληρωτές / ωρομίσθιοι  καθώς δεν υπάρχουν μόνιμοι και αναπληρωτές στις ειδικότητες Χορού και Κινηματογράφου παρά υπάρχουν μόνον Ιδιώτες Εξειδικευμένοι στα Διδακτικά Αντικείμενα των Κατευθύνσεων Θεάτρου-Κινηματογράφου και Χορού.

Οπότε, η διαδικασία είναι διαφορετική,  η προκήρυξη των προσλήψεων για τους Καθηγητές Χορού και Κινηματογράφου  για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία θα έπρεπε να  γίνεται τον Μάιο, στη συνέχεια η Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης και μοριοδότησης των αιτήσεων όπως και την ανάρτηση των πινάκων πριν την έναρξη του σχολικού έτους, και όχι τον Ιανουάριο, 4 μήνες μετά την έναρξη του εκάστοτε σχολικού έτους, ως είθισται τα τελευταία χρόνια. Μολονότι κάνετε αναφορά για εντολή έναρξης των διαδικασιών προσλήψεων για το ερχόμενο σχολικό έτος 2022-23 δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το ΙΕΠ ούτε από τα αρμόδια τμήματα προσλήψεων ότι μια τέτοια διαδικασία έχει αναγγελθεί. 

Επίσης, υπογραμμίζουμε και θα θέλαμε να λάβετε υπόψη  σας ότι κάθε χρόνο λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης  διαδικασίας προσλήψεων πραγματοποιούνται τα 2/4 των μαθημάτων στις Κατευθύνσεις Χορού και Κινηματογράφου,  δηλαδή μόνο το δεύτερο τετράμηνο στην ουσία, όχι μόνο στο Καλλιτεχνικό Σχολείο του Κερατσινίου – Δραπετσώνας αλλά σε όλα τα Καλλιτεχνικά Σχολεία της Ελλάδας. Οι 160 διδακτικές ώρες που αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι πραγματοποιήθηκαν στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι οι μισές από όσες ορίζει το ΦΕΚ λειτουργίας των Σχολείων μας.

Σύσταση εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ για την ειδικότητα του Κινηματογράφου θα πρέπει να ενέχει ισότιμα τους απόφοιτους του τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ και τους αποφοίτους Ανωτέρων Τριετών Καλλιτεχνικών Σχολών με ισοτιμία με ΤΕΙ από το ΙΤΕ και Παιδαγωγική Διδακτική Επάρκεια (ΑΣΠΑΙΤΕ) κατά τα πρότυπα του Εκπαιδευτικού Κλάδου Δραματικής Τέχνης ΠΕ91.02.

Καθώς επίσης να συσταθεί  Εκπαιδευτικός  Κλάδος  ΠΕ Χορού για τους αποφοίτους Ανωτέρων Τριετών Σχολών Χορού με παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια από την ΑΣΠΑΙΤΕ ή άλλη καθηγητική σχολή.

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ  

Στις ανακοινώσεις σας αναφέρεστε μόνο στους αποφοίτους κινηματογράφου του ΑΠΘ, γιατί αγνοείτε τους εκπαιδευτικούς-καλλιτέχνες; Εμάς τους αποφοίτους των Ανώτερων τριετών Σχολών με κρατικά Διπλώματα οι οποίοι στελεχώνουμε τα Καλλιτεχνικά Σχολεία από την έναρξη τους το 2003 και έχουμε τα τυπικά και ακαδημαϊκά προσόντα; Εμάς που στηρίζουμε αμισθί εδώ και χρόνια τις εισαγωγικές και κατατακτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία και βραβευόμαστε με τους μαθητές μας σε διεθνή φεστιβάλ;

Τι θα κάνετε κυρία Μακρή για τους Διπλωματούχους των Καλλιτεχνικών Σχολών του Υπουργείου Πολιτισμού;

Παρά την αποφοίτησή μας από τις ανώτερες τριτοβάθμιες σχολές, η απασχόλησή μας στα Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας δεν γίνεται με την προβλεπόμενη για τους υπόλοιπους καθηγητές διαδικασία μέσω Α.Σ.Ε.Π. (άρθρο 54 επ. ν. 4589/2019, Α’ 13), αλλά με την σύναψη ετήσιων συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.). Και τούτο, διότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες εκπαιδευτικού προσωπικού, για την ειδικότητά μας δεν έχει συσταθεί Εκπαιδευτικός Κλάδος.

 Θεωρούμε ότι το ζήτημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης οριστικής και ολιστικής λύσης από την Πολιτεία ενός Ευρωπαϊκού κράτους στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών και δη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Με εκτίμηση

ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας αν βρίζετε - ποια είναι τα οφέλη;

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παραστατίδης
ΠΑΣΟΚ: Αυτά είναι τα 8 σημεία διαφωνίας μας με το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
Στέφανος  Παραστατίδης: Να γιατί θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
ΠΑΣΟΚ: Αυτά είναι τα 8 σημεία διαφωνίας μας με το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
dimokriteio
Ξάνθη: Επιστολή σε φοιτητές εστιών του ΔΠΘ να εκκενώσουν - « Γίναμε μπαλάκι μεταξύ εργολάβων και πανεπιστημίου», λένε
Φοιτητές: Η εξεταστική βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη για πολλούς από εμάς. Άρα, υπό αυτές τις συνθήκες, πώς είναι δυνατόν να μετακομίσουμε εντός λίγων...
Ξάνθη: Επιστολή σε φοιτητές εστιών του ΔΠΘ να εκκενώσουν - « Γίναμε μπαλάκι μεταξύ εργολάβων και πανεπιστημίου», λένε
Κύπρος
Προσλήψεις ελληνόφωνων στην Κύπρο: Ανταγωνιστικός μισθός και ταξίδια σε όλο τον κόσμο
Η εταιρεία παρέχει, μεταξύ άλλων εκπαίδευση, μπόνους και Πληρωμένη άδεια ψυχικής υγείας
Προσλήψεις ελληνόφωνων στην Κύπρο: Ανταγωνιστικός μισθός και ταξίδια σε όλο τον κόσμο
δοε εκδήλωση
ΔΟΕ: Συνέχιση του αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου - Διαδικτυακή εκδήλωση στις 10 Μαρτίου
Εκδήλωσε της ΔΟΕ θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου
ΔΟΕ: Συνέχιση του αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου - Διαδικτυακή εκδήλωση στις 10 Μαρτίου