pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
kallianos
ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ | ΙΝΤΙΜΕ
Ερώτηση προς τη Ν. Κεραμέως κατέθεσε ο Ι. Καλλιάνος, αναφορικά με την προσμέτρηση προϋπηρεσία σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ως αναπληρωτές, για το δικαίωμα μετάθεσης

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Καλλιάνος, αναφορικά με την προσμέτρηση στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς του χρόνου υπηρεσίας τους ως αναπληρωτών στη συμπλήρωση χρόνου υπηρέτησης δύο ετών για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης.

Ο βουλευτής ερωτά την υπουργό αν προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να προσμετράται η προϋπηρεσία ως αναπληρωτών των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για συμπλήρωση της διετίας που απαιτείται για να μετατεθούν.

«Ειδικά τα τελευταία χρόνια οι εκπαιδευτικοί μας, και ανάμεσά τους με σημαντική συνεισφορά οι αναπληρωτές και οι αναπληρώτριες, στήριξαν την εκπαιδευτική διαδικασία σε συνθήκες πανδημίας και αυτή τη σχολική χρονιά και σε συνθήκες πολέμου που επιβάρυνε υπέρμετρα τον οικογενειακό προγραμματισμό σε όσους και όσες βρέθηκαν μακριά από τον τόπο κατοικίας της υπόλοιπης οικογένειας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτηση. 

Αναλυτικά η ερώτηση:

Θέμα: «Προσμέτρηση στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς του χρόνου υπηρεσίας τους ως αναπληρωτών στη συμπλήρωση χρόνου υπηρέτησης δύο ετών για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης»

Στις 30/11/2021 και με αριθμό πρωτοκόλλου 1.600 κατέθεσα ερώτηση με θέμα: «Δίκαιο το αίτημα των νεοδιόριστων μόνιμων εκπαιδευτικών για αλλαγή δυσμενούς διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που απαιτεί υπηρέτηση δύο ετών για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης αντί ενός έτους που ίσχυε επί σειρά ετών».

Στην ερώτησή μου αυτή κατέγραφα, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα: 

«Επί πολλά χρόνια οι νεοδιόριστοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θεμελίωναν δικαίωμα μετάθεσης υπηρετώντας έναν χρόνο στην οργανική τους θέση. 

Όμως, με την παράγραφο 5 του άρθρου 62 του νόμου 4589/2019 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2019 απαιτείται υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών τουλάχιστον για δύο έτη αντί ενός στην περιοχή διορισμού τους μη επιτρεπομένης νωρίτερα της μετάθεσης.

Είναι κατάφωρα άδικη η εν λόγω διάταξη, αν ληφθεί επιπλέον υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεοδιορισθέντων μόνιμων εκπαιδευτικών το 2021 έχει πολυετή προϋπηρεσία, έχοντας διδάξει σε σχολεία σε κάθε σημείο της χώρας μας και μακριά από τον τόπο κατοικίας της υπόλοιπης οικογένειας» και κατέληγα με το ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα μέριμνας για την άμεση αλλαγή αυτής της άδικης διάταξης και με άμεση ισχύ για τους νεοδιορισθέντες το 2021.

Είναι γνωστή στην ελληνική κοινωνία η προσφορά των εκπαιδευτικών μας. Πόσο μάλλον που μεγάλος αριθμός εξ αυτών καθημερινά καλύπτει δεκάδες χιλιομέτρων για να βρεθεί στην τάξη όπου ορίστηκε να διδάσκει και να διαπαιδαγωγεί ενώ ένας άλλος επίσης μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών μας αποτελούν κάθε χρόνο και επί σειρά ετών εσωτερικούς μετανάστες και εσωτερικές μετανάστριες.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια οι εκπαιδευτικοί μας, και ανάμεσά τους με σημαντική συνεισφορά οι αναπληρωτές και οι αναπληρώτριες, στήριξαν την εκπαιδευτική διαδικασία σε συνθήκες πανδημίας και αυτή τη σχολική χρονιά και σε συνθήκες πολέμου που επιβάρυνε υπέρμετρα τον οικογενειακό προγραμματισμό σε όσους και όσες βρέθηκαν μακριά από τον τόπο κατοικίας της υπόλοιπης οικογένειας.

Σε πολλούς τομείς του δημοσίου η προϋπηρεσία προσμετράται στη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, σε μοριοδότηση προκηρύξεων, σε αιτήσεις μεταθέσεων κτλ. Επομένως, μπορεί να προσμετρηθεί και η προϋπηρεσία που απέκτησαν ως αναπληρωτές ή αναπληρώτριες των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στη συμπλήρωση της διετίας για κατάθεση αίτησης μετάθεσης. Θα είναι μια δίκαιη νομοθετική πρόβλεψη, ανταποδοτική των κόπων και των εξόδων που έχουν καταβάλλει οι εκπαιδευτικοί μας επί σειρά ετών και σε απόλυτη συμβατότητα με ανάλογες ισχύουσες διατάξεις σε άλλες υπηρεσίες. 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να προσμετράται η προϋπηρεσία ως αναπληρωτών των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για συμπλήρωση της διετίας που απαιτείται για να μετατεθούν; 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σπαζοκεφαλιά: Πόσα ζώα βλέπετε στην εικόνα;

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΑΔΕ: Απλοποιείται η διαδικασία τροποποιήσεων συμβολαίων ακινήτων
Σε περιπτώσεις επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων, του ονόματος ή του αριθμού ακινήτου, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση...
ΑΑΔΕ: Απλοποιείται η διαδικασία τροποποιήσεων συμβολαίων ακινήτων
Μαθητές: Προς δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για τις αξιολογήσεις από ΚΕΔΑΣΥ-εκπαιδευτικούς
Ειδική Αγωγή-ΣΑΚΕΑ: Ο ηλεκτρονικός φάκελος (του μαθητή) θα κοινοποιεί σε πραγματικό χρόνο τις εκπαιδευτικές ανάγκες στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να...
Μαθητές: Προς δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για τις αξιολογήσεις από ΚΕΔΑΣΥ-εκπαιδευτικούς
Πανελλήνιες 2022: Αύριο μετά τις 13:00 τα αποτελέσματα των βαθμολογιών
Πανελλήνιες-πανελλαδικές 2022: Τις επόμενες ημέρες οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα καθώς και η ενημέρωση για τα μηχανογραφικά
Πανελλήνιες 2022: Αύριο μετά τις 13:00 τα αποτελέσματα των βαθμολογιών