paidi paixnidi traumatismos
Kampus Production /Pexels
Οι 3 + 1 συμβουλές για να μείνει ασφαλές το παιδί σας

Διανύουμε την πρώτη εβδομάδα που τα σχολεία είναι κλειστά λόγω Πάσχα και τα παιδιά σίγουρα θα εκμεταλλευτούν αυτό το κενό για να παίξουν και με το παραπάνω. 

Ωστόσο, από την πλευρά τους αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι τα αυξημένα παιδικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια των πασχαλινών εορτών που έρχεται ως συνέπεια των κλειστών σχολείων και του περισσότερου χρόνου που περνούν τα παιδιά στο σπίτι. Αυτό διαπιστώνουν και οι ίδιοι οι αρμόδιοι.

Καθώς η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμβουλος το  Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» εξέδωσε κάποιες πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς για την αποφυγή παιδικών ατυχημάτων κατά την περίοδο του Πάσχα.

Οι 3 + 1 συμβουλές  

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να γνωρίζουν πως:

1.    Εκατοντάδες παιδιά έχουν τραυματιστεί από βεγγαλικά και δυναμιτάκια. 

Για τον λόγο αυτό συνιστάται η αγορά μόνο εγκεκριμένων βεγγαλικών και ο έλεγχος της ημερομηνίας λήξης τους. Τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα και να μην πειραματίζονται με αυτοσχέδιες κατασκευές. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να μεταφέρουν δυναμιτάκια στην τσέπη τους, καθώς με την τριβή είναι πιθανό να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Πρέπει να επισημανθεί στα παιδιά να μην πετούν δυναμιτάκια σε άλλους όπως και να μην ανάβουν βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπο, στα μαλλιά ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά. Επίσης, τα πυροτεχνήματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ανάμεσα σε πολύ κόσμο, όπως επίσης και μακριά από ξερά χόρτα για να μην προκληθεί πυρκαγιά.

2.    Προκειμένου να αποφευχθούν εγκαύματα, τα παιδιά δεν θα πρέπει να μένουν χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα κατά την βαφή των αυγών και την παρασκευή γλυκών. 

Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τις λαμπάδες που είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και να εξηγούν στα παιδιά πώς πρέπει να τις κρατούν.

3.    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν γύρω βρίσκονται ψησταριές και σούβλες. Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα προκαλούν σοβαρά εγκαύματα. Στις βόλτες στην εξοχή φροντίζουμε τα παιδιά να έχουν τα κατάλληλα ρούχα και κλειστά παπούτσια, ώστε να προφυλαχτούν από έντομα και ερπετά. Εάν ασχοληθούμε με την κηπουρική, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη φύλαξη των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων. 

4.    Οι διακοπές και ο ωραίος καιρός είναι συχνά αφορμή για βόλτες με ποδήλατο. Πρέπει να μάθουν τα παιδιά να φοράνε κράνος, ώστε να αποφεύγουν σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι. Στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα παιδιά πρέπει πάντα να φοράνε σωστά τη ζώνη ασφαλείας και να κάθονται στο πίσω κάθισμα. 

Εάν τα παιδιά μας απαιτούν την προσοχή μας, σταματάμε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο του δρόμου, πριν ασχοληθούμε μαζί τους. Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά - επιβάτες, ενοχλούν και αποσυντονίζουν τους γονείς - οδηγούς. 

Για να υπάρχει ήρεμη ατμόσφαιρα μέσα στο αυτοκίνητο, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται. Πρέπει επίσης, να προγραμματίζονται κάποιες στάσεις, για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν εκτός αυτοκινήτου, ώστε στη συνέχεια να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Υποψήφιοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: Τα ονόματα όλων των υποψηφίων και τα μόρια που έλαβαν
Ενστάσεις από την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 έως την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 23:59.
Υποψήφιοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: Τα ονόματα όλων των υποψηφίων και τα μόρια που έλαβαν
teacher daskalos
Τι πρέπει να κάνουν οι 7.089 αναπληρωτές που προσελήφθηκαν: Ημερομηνίες δήλωσης σχολείων, δικαιολογητικά και ανάληψης υπηρεσίας
Γενικές οδηγίες για κάθε κατηγορία πρόσληψης αναπληρωτών
Τι πρέπει να κάνουν οι 7.089 αναπληρωτές που προσελήφθηκαν: Ημερομηνίες δήλωσης σχολείων, δικαιολογητικά και ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Προσλήψεις αναπληρωτών: Δείτε τα ονόματα των 7.089 εκπαιδευτικών - Τι ακολουθεί
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Πέμπτη 6 έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022.
Προσλήψεις αναπληρωτών: Δείτε τα ονόματα των 7.089 εκπαιδευτικών - Τι ακολουθεί
Πανελλαδικές εξετάσεις 2023: Τέλος το διπλό μηχανογραφικό
Πανελλήνιες εξετάσεις - Διπλό μηχανογραφικό: Το μέτρο, που θεσμοθετήθηκε πριν από δύο έτη αλλά δεν εφαρμόστηκε, καταργεί το υπ. Παιδείας με νέα...
Πανελλαδικές εξετάσεις 2023: Τέλος το διπλό μηχανογραφικό