pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
anaplirotes kinitopoiisi
George Vitsaras / SOOC
Ούτε να ...νοσήσουν από κορονοϊό δεν μπορούν οι αναπληρωτές, καθώς οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί παραμένουν το πιο ευάλωτο κομμάτι της εκπαίδευσης

Όπως εξηγεί ο σύλλογος Π.Ε Κερατσινίου Περάματος Νίκος Πλουμπίδης, οι αναπληρωτές δικαιούνται μόνο πέντε ημέρες άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης από κορωνοϊό , ενώ σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερες ημέρες θα πρέπει να πάρουν αναρρωτική με βεβαίωση γιατρού. Αυτό σημαίνει, όπως υπογραμμίζει ο σύλλογος, ότι οι επιπλέον ημέρες θα αφαιρεθούν από την -ήδη περιορισμένη- άδεια ασθενείας των 15 ημερών που δικαιούνται συνολικά, και επιπλέον για τις τρεις πρώτες ημέρες θα πληρωθούν μόνο το μισό ημερομίσθιο!

«To απαράδεκτο μέτρο της στέρησης άδειας ειδικού σκοπού προστίθεται σε όλα τα παραπάνω, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τους όρους ζωής τους και εντείνοντας την καταστρατήγηση δικαιωμάτων και τις αδικίες σε βάρος των αναπληρωτών. Τους στερεί μέρος του μισθού και της άδειάς τους, ενώ ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας» υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί και καλούν έξω από το ΥΠΑΙΘ στις 18 Μαρτίου, στο πλαίσιο της πανελλήνιας ημέρας δράσης για τους αναπληρωτές για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Η ανακοίνωση του συλλόγου Π.Ε Κερατσινίου Περάματος Νίκος Πλουμπίδης:

Από την αρχή της πανδημίας, παρά τις συνεχείς διεκδικήσεις όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, η Κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν νοσήσει, ενώ τα κενά που δημιουργούνται και οι διδακτικές ώρες που χάνονται υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τη μόρφωση των μαθητών αλλά και τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου. Η Κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας, τις τεράστιες ελλείψεις και τη συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σχολεία, στερεί τώρα από τους αναπληρωτές ακόμα και το δικαίωμα να... νοσούν για πάνω από πέντε ημέρες!

Συγκεκριμένα, οι αναπληρωτές δικαιούνται μόνο πέντε ημέρες άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης από κορωνοϊό , ενώ σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερες ημέρες θα πρέπει να πάρουν αναρρωτική με βεβαίωση γιατρού. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπλέον ημέρες θα αφαιρεθούν από την -ήδη περιορισμένη- άδεια ασθενείας των 15 ημερών που δικαιούνται συνολικά, και επιπλέον για τις τρεις πρώτες ημέρες θα πληρωθούν μόνο το μισό ημερομίσθιο!

Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί είναι ήδη το πιο ευάλωτο και εκμεταλευόμενοι κομμάτι της εκπαίδευσης: με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων είναι αναγκασμένοι σε μία διαρκή περιπλάνηση και σε μια ζωή μεταξύ δουλειάς και ανεργίας, ενώ  ταυτόχρονα η επιβίωσή τους σε αυτές τις συνθήκες είναι αποκλειστικά ατομική τους υπόθεση, με τα έξοδα για στέγαση, μετακίνηση, σίτηση να είναι τεράστια ενώ οι μισθοί να παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και χρόνια. Επιπλέον,  δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα, όπως άδειες ασθενείας και μητρότητας, στην πράξη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα σε περίπτωση πολυήμερης ασθένειας, ατυχήματος, ή στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν οικογένεια.

To απαράδεκτο μέτρο της στέρησης άδειας ειδικού σκοπού προστίθεται σε όλα τα παραπάνω, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τους όρους ζωής τους και εντείνοντας την καταστρατήγηση δικαιωμάτων και τις αδικίες σε βάρος των αναπληρωτών. Τους στερεί μέρος του μισθού και της άδειάς τους, ενώ ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

  • Εδώ και τώρα να δοθεί άδεια ειδικού σκοπού στους αναπληρωτές που νοσούν από κορωνοϊό, αντίστοιχη με αυτή των μονίμων, χωρίς να αφαιρείται από τις ημέρες της αναρρωτικής και χωρίς καμία περικοπή μισθού.
  • Εξίσωση όλων των δικαιωμάτων των συμβασιούχων με αυτά των μόνιμων συναδέλφων.
  • Πλήρη δικαιώματα σε περίπτωση ασθένειας, αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας για όλη τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας.
  • Εξασφάλιση πλήρους 9μηνης άδειας ανατροφής.

Φτάνει πια με τη ζωή- λάστιχο και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα!

Συμμετέχουμε μαζικά στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 18 Μαρτίου στις 14:00, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, και στην πανεργατική απεργία στις 6 του Απρίλη!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πάτε για μπάνιο; Παραλίες με ή χωρίς μωβ τσούχτρες σήμερα Κυριακή - Δείτε τον χάρτη

1000 ευρώ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε 80000 ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα