Η ακρίβεια τσακίζει την κοινωνία
Η πρωτοφανής αύξηση της τιμής ενέργειας, με την Ελλάδα να είναι η δεύτερη ακριβότερη σε ρεύμα χώρα στην Ευρώπη, έχει καταστήσει δυσβάσταχτη και πολλές φορές απαγορευτική την εξόφληση των υπέρογκων λογαριασμών

Βιώνουμε στη χώρα μας ένα φοβερό κύμα ακρίβειας, που πλήττει βάναυσα την  πλειοψηφία των πολιτών, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την ζωή μας γενικότερα. Η πρωτοφανής αύξηση της τιμής ενέργειας, με την Ελλάδα να είναι η δεύτερη ακριβότερη σε ρεύμα χώρα στην Ευρώπη, έχει καταστήσει δυσβάσταχτη και πολλές φορές απαγορευτική την εξόφληση των υπέρογκων λογαριασμών.

Σε πολλές περιπτώσεις  ο μισθός ενός υπαλλήλου που αμείβεται με τον κατώτατο ή τον χαμηλόμισθο πηγαίνει εξ ολοκλήρου, στην εξόφληση λογαριασμών με ότι επακόλουθο μπορεί να έχει αυτό για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Οι τιμές στα προϊόντα πρώτης ανάγκης έχουν ανέβει σημαντικά με αποτέλεσμα να μην μπορεί μια μέση οικογένεια να αγοράσει ακόμα και τα αναγκαία αγαθά. Η Καθημερινή μετακίνηση με αυτοκίνητο καθίσταται απαγορευτική και άκρως προβληματική.Μια βόλτα στα μαγαζιά των κεντρικών αγορών δίνει την απόλυτη εικόνα της κατάστασης. Ελάχιστοι πελάτες οι οποίοι  προμηθεύονται τα άκρως αναγκαία και κάποιοι άλλοι που κάνουν βόλτα χωρίς καν να κοιτούν βιτρίνα. Ακόμα και το κοίταγμα μοιάζει απαγορευτικό, γιατί και δεν είναι υπερβολή ,η πλειοψηφία των ανθρώπων βαδίζει κοιτώντας αλλού, για να μην δελεαστεί το μάτι. Οι έμποροι στενάζουν και βλέπουν το αύριο δυσοίωνο και αβέβαιο.

Σε όλη αυτή την κατάσταση, η κοινωνία ήδη ταλαιπωρημένη από την κρίση της πανδημίας που συνεχίζει να σφυροκοπά –παρά τις αποφάσεις της κυβέρνησης να  την λήξει-, δοκιμάζεται εκ νέου  και αυτή την φορά από την ακρίβεια που παρασύρει ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης. Από την ατομική ευθύνη που της φόρτωνε συνέχεια η κυβέρνηση στην πανδημία για να καλύψει τα λάθη και τις ανεπάρκειες της , στην ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Γιατί πως αλλιώς να σχολιάσω τις  προκλητικές και αναιδέστατες δηλώσεις που ακούσαμε από τον υπουργό ενέργειας, ο οποίος  «καλεί τις οικογένειες  να μην αφήνουν ανοιχτό το θερμοσίφωνα και να κλείνουν τα φώτα για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος».Στο ίδιο πλαίσιο και η απίστευτη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ότι «η κυβέρνηση δεν μειώνει τον φόρο στα καύσιμα γιατί «οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο»!

Αυτή η κατάσταση σε συνάρτηση με την δημοσίευση του πληθωρισμού του Ιανουαρίου από την ΕΛΣΤΑΤ, σε 6,2% και με το δεδομένο σύμφωνα με στοιχεία ότι η αγοραστική  δύναµη είχε ήδη υποχωρήσει κατά 10%-στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο-,διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται ,από τις εξαγγελίες  του πρωθυπουργού για  αύξηση του κατώτατου μισθού .Όμως και αυτή η δυσμενής κατάσταση για τους πολίτες παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως  αναπόφευκτη και λίγο πολύ αποτέλεσμα παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Κάπως έτσι γίνονταν με την πανδημία όταν  προσπαθούσαν να καλύψουν τα όποια λάθη ,κάνοντας συγκρίσεις ,δίνοντας  ανόμοια παραδείγματα που δεν γίνονταν αντιληπτά από τους πολίτες γιατί τους μπέρδευαν και τους μπερδεύουν εσκεμμένα.Ακόμα και τον πόλεμο με την εισβολή των ρώσων στην Ουκρανία χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να μας προεξοφλήσουν μια ακόμη πιο επώδυνη αύξηση και ίσως ανεπάρκεια της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών.

Είναι η γνωστή συνταγή, ότι έχουμε να κάνουμε με θέματα που δεν αφορούν μόνο την χώρα μας και ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα καλά γιατί νοιάζεται για τους πολίτες. Πάντοτε επενδύουν στον φόβο αφήνοντας εσκεμμένα υπόνοιες, ότι μπορεί να γίνουν χειρότερα τα πράγματα και όλα αυτά με την αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ, τα οποία από τις πολλές «χορηγίες της κυβέρνησης λόγω πανδημίας»,  κάνουν το άσπρο μαύρο, απομονώνοντας κάθε διαφορετική φωνή από αυτή της κυβέρνησης, προβάλλοντας ανούσια πράγματα και αποσπασματικές δηλώσεις για να στοχοποιήσουν ,να εκθέσουν και να διαστρεβλώσουν .Έχουμε την χειρότερη κυβέρνηση ,αλλά έχουμε επίσης ένα πολιτικό και μιντιακό σύστημα που μάχεται να μας πείσει για το αντίθετο ,αλλά  και να μας φοβίσει  για τα χειρότερα που πλησιάζουν σε όλους τους τομείς.

*Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα