pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο ΟΟΣΑ, ενώ οι καθαρές αποδοχές αναπληρωτών και νεοδιόριστων είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε οικονομική κρίση. Χιλιάδες οικογένειες μαθητών, ξέχωρα από τον καθημερινό φόβο του κορωνοϊού που απειλεί τη ζωή τους, βιώνουν και την οικονομική ανασφάλεια. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί και ακόμη περισσότερες κινδυνεύουν να χαθούν. Η αγορά εργασίας μετατρέπεται σε εργασιακή ζούγκλα και χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τα ήδη συρρικνωμένα εργασιακά τους δικαιώματα να εξανεμίζονται.

Την ίδια στιγμή, οι απώλειες του μισθού των εκπαιδευτικών, τη δεκαετία 2010 – 2020, ξεπερνούσαν το 30%, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες στις συντάξεις μετά τη λαίλαπα των μνημονίων και την εφαρμογή μιας σειράς αντιασφαλιστικών νόμων έφτασε το 50%. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο ΟΟΣΑ, ενώ οι καθαρές αποδοχές αναπληρωτών και νεοδιόριστων είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Σε αυτές τις απώλειες, τους τελευταίους μήνες, έρχεται να προστεθεί η έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού σε ύψη 25ετίας. Η λεηλασία του μισθού γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, ενώ οι τιμές του ρεύματος, έχουν φτάσει στα ύψη. Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου σχεδόν διπλάσιοι σε σύγκριση με πέρυσι φτάνουν σταδιακά σε όλο και περισσότερους καταναλωτές, νοικοκυριά και επαγγελματίες.  

Σε αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανακοινώνει «φοροαπαλλαγές» της τάξης των 10€ το μήνα, που ήδη έχουν υπερκεραστεί από την ακρίβεια. Ανακοινώνει «μείωση του ΕΝΦΙΑ» της τάξης των 5€ τον μήνα, ενώ αναμένονται αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. 

Στο πλαίσιο αυτό, εκπαιδευτικά σωματεία προτείνουν να προχωρήσουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες σε άμεσες πρωτοβουλίες δράσης και αγώνα αναδεικνύοντας τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα των εκπαιδευτικών.

 

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου

                                                               

Ακρίβεια και πληθωρισμός οδηγούν τους εργαζόμενους στη φτώχεια

Αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων μας: Αυξήσεις τώρα!

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ου-14ου ΜΙΣΘΟΥ

Το τελευταίο κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού έρχεται να απαξιώσει ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεών μας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έφτασε το 6,2%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 56,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 36%, το φυσικό αέριο  κατά 154,8%, ενώ και στα βασικά είδη διατροφής οι αυξήσεις κυμαίνονται γύρω στο 15%. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας είναι πλέον η 1η ακριβότερη, ενώ η τιμή της βενζίνης η 4η ακριβότερη στην Ευρώπη!

 Οι ραγδαίες αυξήσεις σε καύσιμα, ρεύμα, φυσικό αέριο, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση των μισθών των εκπαιδευτικών που έτσι κι αλλιώς είχαν μειωθεί την δεκαετία 2010 – 2020, με ευθύνη όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, σε επίπεδα που ξεπερνούν το 30%. Αυτή την πραγματικότητα τη βιώνουν στην καθημερινότητά τους όλες και όλοι οι συνάδελφοι. Πριν ακόμα εκπνεύσει το δεκαπενθήμερο, ο μισθός μας έχει εξανεμιστεί. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί αφειδώς τα φιλικά της ΜΜΕ και απογειώνει τις στρατιωτικές δαπάνες.

Η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών πρέπει να βρουν αγωνιστικό διέξοδο και συλλογική έκφραση.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου ανταποκρινόμενο στην πρόταση του Α΄ Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αθηνών αποδέχεται την πρότασή του και προτείνει στους Συλλόγους  Εκπ/κών Π.Ε., τις ΕΛΜΕ και τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να προχωρήσουμε σε άμεσες πρωτοβουλίες δράσης και αγώνα αναδεικνύοντας τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά μας αιτήματα. Συγκεκριμένα:

  • Τη μαζική συλλογή υπογραφών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα κάτω από ένα λιτό κείμενο (παραθέτουμε παρακάτω την πρόταση του Α΄ Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αθηνών με την οποία συμφωνούμε)
  • Την έκδοση κοινής αφίσας Συλλόγων Εκπ/κών Π.Ε. – ΕΛΜΕ  (Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό/τη σύνταξή μας, Αποκατάσταση των απωλειών της μνημονιακής δεκαετίας, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού)
  • Την οργάνωση μιας καλά προετοιμασμένης κινητοποίησης στο Υπουργείο Οικονομικών την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ου - 14ου ΜΙΣΘΟΥ

Κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης,

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε οικονομική κρίση. Χιλιάδες οικογένειες μαθητών μας, ξέχωρα από τον καθημερινό φόβο του κορωνοϊού που απειλεί τη ζωή τους, βιώνουν και την οικονομική ανασφάλεια. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί και ακόμη περισσότερες κινδυνεύουν να χαθούν. Η αγορά εργασίας μετατρέπεται σε εργασιακή ζούγκλα και χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τα ήδη συρρικνωμένα εργασιακά τους δικαιώματα να εξανεμίζονται.

Την ίδια στιγμή, οι απώλειες του μισθού μας, τη δεκαετία 2010 – 2020, ξεπερνούσαν το 30%, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες στις συντάξεις μετά τη λαίλαπα των μνημονίων και την εφαρμογή μιας σειράς αντιασφαλιστικών νόμων έφτασε το 50%. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο ΟΟΣΑ, ενώ οι καθαρές αποδοχές αναπληρωτών και νεοδιόριστων είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Σε αυτές τις απώλειες, τους τελευταίους μήνες, έρχεται να προστεθεί η έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού σε ύψη 25ετίας. Η λεηλασία του μισθού γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, ενώ οι τιμές του ρεύματος, έχουν φτάσει στα ύψη. Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου σχεδόν διπλάσιοι σε σύγκριση με πέρυσι φτάνουν σταδιακά σε όλο και περισσότερους καταναλωτές, νοικοκυριά και επαγγελματίες.  

Σε αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανακοινώνει «φοροαπαλλαγές» της τάξης των 10€ το μήνα, που ήδη έχουν υπερκεραστεί από την ακρίβεια. Ανακοινώνει «μείωση του ΕΝΦΙΑ» της τάξης των 5€ τον μήνα, ενώ αναμένονται αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Ανακοινώνει επίδομα θέρμανσης, την ίδια στιγμή που οι τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών έχουν αυξηθεί περίπου κατά 30%.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να μπει τέλος στη λεηλασία που έχουν υποστεί οι μισθοί των εργαζομένων, στη λεηλασία που έχει υποστεί η ζωή μας.

Γι’ αυτό το λόγο δηλώνουμε ότι θεωρούμε απαραίτητο να εξασφαλιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα τα παρακάτω:

  • Άμεσες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν το κόστος διαβίωσης και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
  • Αποκατάσταση όλων των απωλειών της περασμένης δεκαετίας. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
  •    Αποκατάσταση των απωλειών λόγω αύξησης του πληθωρισμού.

Το κείμενο αυτό δεν αποτελεί μια απλή επιστολή διαμαρτυρίας αλλά το πρώτο βήμα για τη συλλογική υπεράσπιση του δικαιώματος να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό και τη σύνταξή μας. Ο αγώνας για τους μισθούς/συντάξεις και τη ζωή μας δεν μπορεί να πάρει άλλη αναβολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σπαζοκεφαλιά: Πόσα ζώα βλέπετε στην εικόνα;

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΟΙΕΛΕ: Θα γίνεται καταχώριση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο νέο πληροφοριακό σύστημα e-schools;
... ή θα γίνει η ιδιωτική εκπαίδευση παράδεισος μαύρης εργασίας; Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας
ΟΙΕΛΕ: Θα γίνεται καταχώριση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο νέο πληροφοριακό σύστημα e-schools;
Νίκος Ανδρουλάκης
Σήμερα βλέπει την ΠΟΣΔΕΠ και τη Σύνοδο Πρυτάνεων ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα συναντηθεί σήμερα με την ΠΟΑΣΔΕΠ και το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων
Σήμερα βλέπει την ΠΟΣΔΕΠ και τη Σύνοδο Πρυτάνεων ο Νίκος Ανδρουλάκης
Προσλήψεις στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Δια ζώσης και πάλι το Θερινό Σχολείο του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»
Το 57ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, επιστρέφει για φοιτητές, δια ζώσης στις εγκαταστάσεις, από 11 έως 15 Ιουλίου...
Δια ζώσης και πάλι το Θερινό Σχολείο του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»