Γραφείο Τύπου ΥΠΑΙΘ: Τώρα και...λογοκρισία στους διαπιστευμένους συντάκτες;
Τι συμβαίνει με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας;

Σε μια αναπάντεχη κίνηση προληπτικής λογοκρισίας προχώρησε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αντί να διευρύνει την ενημέρωση και να δέχεται ερωτήσεις από κάθε ενδιαφερόμενο δημοσιογράφο, προτίμησε από προχτές να...αποκλείσει όλους τους δημοσιογράφους από την επικοινωνία μαζί του, μέσω της εφαρμογής WhatsApp!

Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου του ΥΠΑΙΘ, είχε εδώ και χρόνια δημιουργήσει μια ομάδα μέσα σε αυτή την εφαρμογή, στην οποία είχε συμπεριλάβει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ. Σκοπός ήταν η άμεση ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις κινήσεις της κ.Κεραμέως και των στελεχών του Υπουργείου, αλλά βεβαίως και η κατάθεση ερωτημάτων από τους δημοσιογράφους προς το γραφείο Τύπου -ασχέτως αν το γραφείο  απαντούσε επιλεκτικά και όχι πάντα στα ερωτήματα.

Πάντως, έστω και με αυτή τη μέθοδο, οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα άμεσης και συλλογικής πρόσβασης στο γραφείο Τύπου και έθεταν τα ερωτήματα τους. 

Αυτα μέχρι προχτές. Γιατί έκτοτε το γραφείο Τύπου διέκοψε τη δυνατότητα να μπορούν οι δημοσιογράφοι να δημοσιεύουν ερωτήματα και απορίες στην εφαρμογή, καθιστώντας την ανοικτή για αποστολή μηνυμάτων ΜΟΝΟ  στους διαχειριστές της!

Με απλά λόγια, το γραφείο Τύπου του ΥΠΑΙΘ εμφανίζεται να ασκεί προληπτική λογοκρισία στο σύνολο των δημοσιογράφων του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, αφαιρώντας τους τη δυνατότητα άμεσης διατύπωσης αποριών και ερωτημάτων και καθιστώντας την εφαρμογή κατ' ουσίαν άχρηστη, δεδομένου ότι τα ανακοινωθέντα του ΥΠΑΙΘ δημοσιοποιούνται και με email, αλλά και στην ιστοσελίδα του. 

Ομως ο περιορισμός επικοινωνίας από ένα Υπουργείο προς τους διαπιστευμένους του συντάκτες είναι εκτός πάσης δημοσιογραφικής δεοντολογίας και για το λόγο αυτόν η ΕΣΗΕΑ θα έπρεπε να πάρει θέση στο ζήτημα.

Προφανώς δεν αποκλείστηκε η επικοινωνία εν συνόλω, αφού υπάρχει η δυνατότητα να παίρνει ο κάθε δημοσιογράφος τηλέφωνο όταν έχει απορίες, όμως η συλλογική επικοινωνία και οι ερωτήσεις-απαντήσεις ενώπιον όλων, που αποτελούν και βασικό στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας ενός γραφείου Τύπου, δεν υφίστανται πλέον.

Το γεγονός ότι ορισμένες φορές οι ανταλλαγές μηνυμάτων εκτρέπονταν από το αντικείμενο, είναι κάτι που συμβαίνει σε κάθε ανάλογη εφαρμογή και δεν μπορεί να αποτελεί αιτία αποκλεισμού όλων των δημοσιογράφων.

Αναμένουμε από το γραφείο Τύπου του ΥΠΑΙΘ να εξηγήσει τους λόγους αυτής της κίνησης και να την ανακαλέσει. Λεπτομέρεια: Η ομάδα ονομάζεται «Συντάκτες ΥΠΑΙΘ»...

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 4-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

agia_sofia
Σεισμός στην Τουρκία: «Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας», λέει ο Λέκκας και δεν αποκλείει να επηρεάσει την Ελλάδα
«Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» τόνισε ο Λέκκας
Σεισμός στην Τουρκία: «Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας», λέει ο Λέκκας και δεν αποκλείει να επηρεάσει την Ελλάδα
mitsotakis_pierrakakis
Νέο νομοσχέδιο για Επαγγελματική Εκπαίδευση: Το παρουσιάζει αύριο ο Πιερρακάκης παρουσία Μητσοτάκη
Tα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου αφορούν στην άθροιση δυνάμεων των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ και των Εργαστηριακών Κέντρων για την επίτευξη κλίμακας σε...
Νέο νομοσχέδιο για Επαγγελματική Εκπαίδευση: Το παρουσιάζει αύριο ο Πιερρακάκης παρουσία Μητσοτάκη