Γραφείο Τύπου ΥΠΑΙΘ: Τώρα και...λογοκρισία στους διαπιστευμένους συντάκτες;
Τι συμβαίνει με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας;

Σε μια αναπάντεχη κίνηση προληπτικής λογοκρισίας προχώρησε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αντί να διευρύνει την ενημέρωση και να δέχεται ερωτήσεις από κάθε ενδιαφερόμενο δημοσιογράφο, προτίμησε από προχτές να...αποκλείσει όλους τους δημοσιογράφους από την επικοινωνία μαζί του, μέσω της εφαρμογής WhatsApp!

Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου του ΥΠΑΙΘ, είχε εδώ και χρόνια δημιουργήσει μια ομάδα μέσα σε αυτή την εφαρμογή, στην οποία είχε συμπεριλάβει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ. Σκοπός ήταν η άμεση ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις κινήσεις της κ.Κεραμέως και των στελεχών του Υπουργείου, αλλά βεβαίως και η κατάθεση ερωτημάτων από τους δημοσιογράφους προς το γραφείο Τύπου -ασχέτως αν το γραφείο  απαντούσε επιλεκτικά και όχι πάντα στα ερωτήματα.

Πάντως, έστω και με αυτή τη μέθοδο, οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα άμεσης και συλλογικής πρόσβασης στο γραφείο Τύπου και έθεταν τα ερωτήματα τους. 

Αυτα μέχρι προχτές. Γιατί έκτοτε το γραφείο Τύπου διέκοψε τη δυνατότητα να μπορούν οι δημοσιογράφοι να δημοσιεύουν ερωτήματα και απορίες στην εφαρμογή, καθιστώντας την ανοικτή για αποστολή μηνυμάτων ΜΟΝΟ  στους διαχειριστές της!

Με απλά λόγια, το γραφείο Τύπου του ΥΠΑΙΘ εμφανίζεται να ασκεί προληπτική λογοκρισία στο σύνολο των δημοσιογράφων του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, αφαιρώντας τους τη δυνατότητα άμεσης διατύπωσης αποριών και ερωτημάτων και καθιστώντας την εφαρμογή κατ' ουσίαν άχρηστη, δεδομένου ότι τα ανακοινωθέντα του ΥΠΑΙΘ δημοσιοποιούνται και με email, αλλά και στην ιστοσελίδα του. 

Ομως ο περιορισμός επικοινωνίας από ένα Υπουργείο προς τους διαπιστευμένους του συντάκτες είναι εκτός πάσης δημοσιογραφικής δεοντολογίας και για το λόγο αυτόν η ΕΣΗΕΑ θα έπρεπε να πάρει θέση στο ζήτημα.

Προφανώς δεν αποκλείστηκε η επικοινωνία εν συνόλω, αφού υπάρχει η δυνατότητα να παίρνει ο κάθε δημοσιογράφος τηλέφωνο όταν έχει απορίες, όμως η συλλογική επικοινωνία και οι ερωτήσεις-απαντήσεις ενώπιον όλων, που αποτελούν και βασικό στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας ενός γραφείου Τύπου, δεν υφίστανται πλέον.

Το γεγονός ότι ορισμένες φορές οι ανταλλαγές μηνυμάτων εκτρέπονταν από το αντικείμενο, είναι κάτι που συμβαίνει σε κάθε ανάλογη εφαρμογή και δεν μπορεί να αποτελεί αιτία αποκλεισμού όλων των δημοσιογράφων.

Αναμένουμε από το γραφείο Τύπου του ΥΠΑΙΘ να εξηγήσει τους λόγους αυτής της κίνησης και να την ανακαλέσει. Λεπτομέρεια: Η ομάδα ονομάζεται «Συντάκτες ΥΠΑΙΘ»...

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα