Παιδικός Σταθμός
Τα νηπιαγωγεία του Πειραιά, ξεχώρισαν στον με τις επιδόσεις τους στις γνώσεις και δεξιότητες του πολίτη του κόσμου

Οι ιστορίες για τον πολίτη του κόσμου, όπως τις διαμόρφωσαν οι μικροί μαθητές νηπιαγωγείων από τον Πειραιά, περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση που ανακοινώθηκε μόλις προ ημερών στο Pisa Global Conference Forum 2022 του ΟΟΣΑ, όπου παρουσιάστηκαν διεθνείς εκπαιδευτικές πρακτικές σχετικά την καλλιέργεια γνώσεων και δεξιοτήτων του πολίτη του κόσμου, που ξεχώρισαν για τη δυναμική τους.

Ειδικότερα, στην έκδοση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Big picture thinking-How to educate the whole person for an interconnected world» δίνεται έμφαση σε εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων του πολίτη του κόσμου, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, προσδιορίζονται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες: στην ικανότητα των μαθητών να διερευνούν και να κατανοούν ζητήματα παγκόσμιας εμβέλειας και ενδιαφέροντος, να ευαισθητοποιούνται ως προς τις οπτικές και τις ανάγκες διαφορετικών ατόμων, να επιλύουν σύνθετα προβλήματα και να επικοινωνούν τις ιδέες τους.

oosa

Οι επιμελητές της έκδοσης Andreas Schleicher, Director for the Directorate of Education and Skills του ΟΟΣΑ και Veronica Boix Mansilla, Principal Investigator του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ , έχουν συμπεριλάβει στην έκδοση ένα από τα προγράμματα που υλοποιούνται στα νηπιαγωγεία του Πειραιά από την Κυριακή Μέλλιου, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου στο 6ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Αττικής, δηλαδή των νηπιαγωγείων του Πειραιά, του Περάματος, της Δραπετσώνας, του Κορυδαλλού και των νησιών του Αργοσαρωνικού έως τα Κύθηρα. Oπως εξήγησε η κ. Μέλλιου «τα παιδιά στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στα προγράμματα, συνενώνονται σε κοινές ηλικιακά ομάδες με σχολεία από όλον τον πλανήτη, όπου αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν μια σειρά μαθησιακών αποστολών και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτών των αποστολών καλούνται να παρατηρήσουν τη γειτονιά τους, ώστε να εντοπίσουν ζητήματα που τα αφορούν –όπως η ύπαρξη και η προσβασιμότητα σε χώρους πρασίνου, η ρύπανση, η υποδοχή και αποδοχή της διαφορετικότητας στο σχολείο–, να σχεδιάσουν λύσεις και να τις μοιραστούν με τα μέλη της διεθνούς τους ομάδας».

Πρόκειται για παιδιά δημόσιων σχολείων, σε περιοχές με μέσο και χαμηλό οικονομικό επίπεδο. «Iσως με μια πρώτη ματιά φαντάζει δύσκολο για παιδιά από τον Πειραιά, το Πέραμα και τη Δραπετσώνα να συνεργάζονται και να επικοινωνούν με συνομηλίκους που φοιτούν στο διεθνές σχολείο του Πεκίνου ή στα νηπιαγωγεία της Βοστώνης», παρατηρεί η κ. Μέλλιου, η οποία διαθέτει πολυετή εμπειρία υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Χάρβαρντ στην Ελλάδα.

«Αυτές οι διαπολιτισμικές συζητήσεις διευκολύνονται με τις στρατηγικές παγκόσμιων ικανοτήτων που προτείνονται από τα προγράμματα του Χάρβαρντ και λειτουργούν ως προτροπές για τη διατύπωση εποικοδομητικών σχολίων που προσπερνούν ό,τι γίνεται αντιληπτό ως διαφορετικό με μια “πρώτη ματιά”, εμβαθύνοντας στην ενσυναίσθηση και τον ουσιαστικό διάλογο», προσθέτει η κ. Μέλλιου.

Κατάταξη

Στην κατάταξη του διαγωνισμού PISA-2018 του ΟΟΣΑ για τις «γνώσεις και δεξιότητες του πολίτη του κόσμου», η επίδοση της Ελλάδας είναι 488 μονάδες, υψηλότερη του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ που είναι 474 μονάδες.

Πηγή: kathimerini.gr
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

podilato
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 17χρονος ποδηλάτης- Αυτοκίνητο τον παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο τον ανήλικο
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 17χρονος ποδηλάτης- Αυτοκίνητο τον παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά
αξιολόγηση
Αξιολόγηση: «Νέο μοντέλο για τα σχολεία που υποβαθμίζει τη μόρφωση και αδειάζει την τσέπη των γονιών»
Αξιολόγηση: Τι είναι πραγματικά - Ένα κείμενο για γονείς… και όχι μόνο
Αξιολόγηση: «Νέο μοντέλο για τα σχολεία που υποβαθμίζει τη μόρφωση και αδειάζει την τσέπη των γονιών»