fasistes epal stavroupolis
Φασιστικές ομάδες στη Θεσσαλονίκη δεν διστάζουν να δημοσιεύσουν βίντεο και φωτογραφίες από επιθέσεις, με ναζιστικό χαιρετισμό

Για τα φαινόμενα της αυξανόμενης βίας, εντός και εκτός σχολικών αιθουσών, μίλησαν στην ΕΡΤ γονείς και εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκαν αλλοδαποί μαθητές στο διαπολιτισμικό σχολείο του Ευόσμου αλλά και τα δραματικά γεγονότα στα ΕΠΑΛ Ευόσμου και Σταυρούπολης με τις επιθέσεις φασιστικών ομάδων εναντίον μαθητών.

Να θυμίσουμε ότι και το Φθινόπωρο του 2020 κάποιοι γονείς θέλησαν να πάρουν την κατάσταση στα… χέρια τους στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, για να απομακρυνθούν τα προσφυγόπουλα από το σχολείο.

Είναι φανερό ότι από την ίδια «δεξαμενή» ατόμων φαίνεται πως τροφοδοτούνται οι επιθέσεις φασιστών και χούλιγκαν το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας από τις επιθέσεις ακροδεξιών στα ΕΠΑΛ και καταλήγοντας στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Χαριλάου.

epal_stayroypolis.jpg

Aπό τη βία στα ΕΠΑΛ μέχρι τη δολοφονία του Άλκη

“Από την πρώτη στιγμή είχαμε εντοπίσει τη δράση αυτών των ανθρώπων, των φασιστικών ομάδων μέσα στα σχολεία, που σκοπό είχαν να επιτεθούν σε κάποιον που είχε μία διαφορετική άποψη. Το είδαμε και πρόσφατα, με τις επιθέσεις εναντίον του προσφυγόπουλου, το είδαμε και παλαιότερα με τις επιθέσεις εναντίον μαθητών που είχαν άλλη σεξουαλική προτίμηση. Κάθε τι που τους ενοχλούσε, έπρεπε να του επιτεθούν και να σταματήσουν τη δράση τους”, κατήγγειλε ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ίδιος βρισκόταν σε κινητοποιήσεις κατά των επεισοδίων στο 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τον Σεπτέμβρη του 2021 και σημειώνει πως αυτά τα άτομα δεν έχουν ως στόχο τους την εκπαίδευση. «Είμαστε σίγουροι ότι οι ομάδες που δρουν στα σχολεία είναι οργανωμένες φασιστικές ομάδες και φαίνονται από τον τρόπο που λειτουργούν απέναντι σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Δηλαδή θέλουν με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσουν και να απειλήσουν. Μπαίνουν στα σχολεία με σκοπό να πολλαπλασιάσουν αυτή τη δραστηριότητά τους».

Μιλώντας στην εκπομπή “Από τις Έξι” ο κ. Κοκονάς επισήμανε ότι “αυτές οι παραβατικές ομάδες κινούνται στον χώρο του ναζισμού, στις νεολαίες της Χρυσής Αυγής, του Κασιδιάρη και σπέρνουν το δηλητήριο μέσα στα σχολεία”. Και όπως τόνισε, “ως γονείς πήραν πολλές πρωτοβουλίες. Μιλήσαμε με τον Σύνδεσμο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών γιατί εντοπίσαμε ότι αυτοί βρίσκουν καταφύγιο μέσα σε συνδέσμους. Ζητήσαμε να καταδικάσουν αυτά τα περιστατικά”.

epal_eyosmoy.jpg

Αυτό που φοβάται ο κάθε γονιός είναι να μην τύχει κάτι ανάλογο με τον Άλκη στο παιδί του

Σχολιάζοντας τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ότι “θέλουμε να δούμε αν υπάρχει σύνδεση σε αυτές τις ομάδες με τις φασιστικές οργανώσεις. Επειδή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τις τελευταίες ημέρες, αυτό που φοβάται ο κάθε γονιός είναι να μην τύχει κάτι ανάλογο στο παιδί του”. Και όπως χαρακτηριστικά είπε: “Ο Άλκης μέχρι πέρυσι ήταν μαθητής. Πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εμείς είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Διεκδικούμε σχολεία ανοιχτά για όλους, χωρίς περιορισμούς και χωρίς βία”.

Από την πλευρά της η Eλένη Μαυροπούλου, Μέλος Δ’ ΕΛΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης μιλώντας για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού δήλωσε πως είναι δεδομένο ότι συνδέονται τα περιστατικά ενδοσχολικής και οπαδικής βίας. “Το υπερηφανεύονται και οι ίδιοι. Έχουν χαρακτηριστικά φασιστικών ομάδων. Δεν είναι απλή οπαδική βία. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί και να δώσουν μαζικά το παρόν στην πλατεία του Ευόσμου το Σάββατο, στην αντιρατσιστική κινητοποίηση. Η μόνη απάντηση που θα πρέπει να πάρουν από τη μαζικότητα των δράσεων από γονείς και εκπαιδευτικούς”.

Και συμπληρώνει πως αυτά τα άτομα σκορπούν τον τρόμο και δρουν συνειδητά με σκοπό να προκαλέσουν κακό. «Βρίσκουν τον εύκολο στόχο. Ξεμοναχιάζουν. Βρίσκουν ένα ή δύο παιδιά και ξεσπούν την οργή, κατευθυνόμενοι από τους καθοδηγητές τους. Δεν δρουν αυθόρμητα. Τα παιδιά μαλώνουν. Είναι δεδομένο ότι θα μαλώσουν. Αλλά εδώ μιλάμε για στοιχεία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πάνε με σκοπό να κάνουν κακό. Κι αυτό το κακό δεν μπορούν να το προσδιορίσουν. Αν θα είναι δηλαδή ένα χαστούκι, ένα σπασμένο πόδι ή φόνος».

Η εκπαιδευτικός επέκρινε την στάση του υπουργείου Παιδείας που ασχολείται με την αξιολόγηση των δασκάλων και καθηγητών την ώρα που στα σχολεία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα απειθαρχίας εξαιτίας της δράσης “φασιστικών ομάδων”, όπως τις χαρακτήρισε.

Όσον αφορά για το ποιος ευθύνεται η κ. Μαυροπούλου αναρωτήθηκε αν το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι ευθύνη μόνο της οικογένειας και ποια είναι η ευθύνη του Κράτους και των εκπαιδευτικών.

epal-stavroupoli.jpg

Η Ανακοίνωση των Γ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης            

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ. ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 5/2, 5μμ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΟΣΜΟΥ

Τα Δ.Σ. των  Γ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ καταδικάζουμε την οργανωμένη δράση μελών φασιστικών ομάδων με τη συμμετοχή και εξωσχολικών στα σχολεία της περιοχής Δυτικής Θεσσαλονίκης και αυτή την περίοδο στα ΕΠΑΛ Ευόσμου. Τα φασιστοειδή έχουν αποθρασυνθεί και ανοιχτά προπαγανδίζουν φασιστικές ιδέες, χτυπούν, προπηλακίζουν  και τρομοκρατούν προσφυγόπουλα, απειλούν και επιδίδονται σε ξυλοδαρμούς συμμαθητών τους, εκφοβίζουν εκπαιδευτικούς και επιδιώκουν να σπείρουν το φόβο στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας για να επιβάλουν δικό τους καθεστώς και να επιβεβαιώσουν όπως λένε ‘‘ότι αυτοί κάνουν κουμάντο στο σχολείο’’. 

Δεν είναι άγνωστοι ούτε οι ίδιοι, ούτε η δράση τους, είναι πυρήνας φασιστικών και εθνικιστικών ομάδων που επιδεικνύουν τις φασιστικές ενέργειες στις οποίες επιδίδονται στα σχολεία μέσω του διαδικτύου με βίντεο και φωτογραφίες από επιθέσεις, ναζιστικό χαιρετισμό και φασιστικά πανό. Μετά τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τον προηγούμενο Οκτώβρη, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στον Εύοσμο από μέλη αυτών των ομάδων και με  παρόμοιες πρακτικές. Κάποιοι, μετά τα γεγονότα στη Σταυρούπολη, μετακινήθηκαν στα ΕΠΑΛ του Ευόσμου ενισχύοντας τους φασιστικούς θύλακες που ήδη υπήρχαν.

Τις τελευταίες μέρες οι ομάδες αυτές στα ΕΠΑΛ Ευόσμου επιτέθηκαν σε μαθητές που καλούσαν σε ΓΣ και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης  20/1,   κατέβασαν μαθητικό πανό με σύνθημα «Μόρφωση και υγεία για τους μαθητές»,  ενώ ανάρτησαν πανό  που έγραφε “Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης” και  “ Έξω οι αριστεροί από τα σχολεία”. Σε μια επίδειξη δύναμης και αποκαλυπτική των προθέσεών τους ενέργεια διακινούν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι “ Σε αυτά τα χώματα (ενν. Δυτικές συνοικίες) είμαστε διατεθειμένοι να σπείρουμε τις ιδέες μας και μια νέα εποχή να καρποφορήσει. Μια εποχή που οι αξίες και τα ιδανικά μας θα προέχουν έναντι οποιασδήποτε θεωρίας περί ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Αίμα, γη, έθνος, φυλή τα ιδανικά μας»!!

epal_stayroypolis_1.jpg

Πριν τα Χριστούγεννα μία ομάδα από αυτά τα φασιστοειδή επιτέθηκαν  και χτύπησαν πρόσφυγα μαθητή του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου . Τριγυρνούν έξω από το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ πριν τρεις μέρες επιχείρησαν να επιτεθούν ξανά στον ίδιο, αλλά και στους άλλους πρόσφυγες  μαθητές με σκοπό να τους τρομοκρατήσουν  για να σταματήσουν το σχολείο. Παρόλο που δεν πέτυχαν το βασικό τους στόχο να σταματήσουν τα προσφυγόπουλα το σχολείο, τα παιδιά βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, σε καθεστώς διαρκούς φόβου και ανασφάλειας για την ίδια τη σωματική τους ακεραιότητα.

Δεν πρόκειται να ανεχτούμε κανένας φασίστας να εμποδίζει την πρόσβαση οποιουδήποτε μαθητή στο σχολείο. Έχουν  τεράστιες ευθύνες το Υπουργείο και η Διεύθυνση που ανέχτηκαν τα φασιστικά αίσχη στα σχολεία, έδωσαν οδηγίες για

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

σχετικά άρθρα

filis
Φίλης για πυροβολισμό 16χρονου Ρομά στο κεφάλι: «Ειδεχθής αστυνομική βία»
Φίλης: Δεν πρόκειται για την κακιά στιγμή. Αλλά για τη συστημική βία και αυθαιρεσία της αστυνομίας με κυβερνητική -τουλάχιστον- ανοχή
Φίλης για πυροβολισμό 16χρονου Ρομά στο κεφάλι: «Ειδεχθής αστυνομική βία»
aksiologisi-foto.jpg
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Δε θα κάνει το σχολείο καλύτερο, οδηγεί σε κατηγοριοποίηση
Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Συμμετέχουμε στην απεργία – αποχή που έχει αποφασίσει η Ε΄ ΕΛΜΕΘ, όπως και άλλες 24 ΕΛΜΕ από τις διαδικασίες...
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Δε θα κάνει το σχολείο καλύτερο, οδηγεί σε κατηγοριοποίηση