pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και εκπέμπει σήμα SOS!

Σήμα κινδύνου εκπέμπει, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς. Μάλιστα μέλη του  Δ.Σ του συλλόγου «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» με ομόφωνη απόφαση τους έστειλαν επιστολή προς τους 3 βουλευτές Βοιωτίας, προς το Δήμαρχο και το Δ.Σ Λεβαδέων, παρουσιάζοντας τους τα προβλήματα.

Αναλυτικά η επιστολή

Μετά την παραίτηση των μελών του προηγουμένου Εφορευτικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Παιδείας  (αρμόδιο για τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες), δεν έχει διορίσει νέο, μετά από ένα χρόνο ακριβώς, και η Δημόσια  Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς δεν μπορεί να πραγματοποιήσει καμία απολύτως δαπάνη. 

Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι εύλογα η Βιβλιοθήκη της πόλης μας θα έπρεπε να έχει παύσει τη λειτουργία της  με τα τόσα πολλά και μεγάλα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί λόγω αυτής της αδυναμίας. 
 
Ενδεικτικά και επιγραμματικά ορισμένα από τα συσσωρευμένα προβλήματα: 
 
1.Υπάρχει μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται. 

α) Το μισθωτήριο συμβόλαιο έχει λήξει από το 2015, και έκτοτε η Βιβλιοθήκη συνεχίζει να στεγάζεται σε  αυτό με άτυπες ανανεώσεις του συμβολαίου. 

β) Δεν έχουν καταβληθεί τα ενοίκια από τον Γενάρη του 2021 μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα ο  ιδιοκτήτης να έχει προσφύγει στα δικαστήρια με αγωγή (και δικαίως). 

2.Δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δαπάνες για την καθαριότητα με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να  συνεπάγεται εν μέσω πανδημίας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες που  επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη. Την άνοιξη του 2021 έγινε με χορηγία ένας καθαρισμός της  Βιβλιοθήκης, ενώ τέλος του ίδιου έτους ο σύλλογος των Φίλων αναγκάστηκε να καλύψει την δαπάνη  αυτή προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για την υγεία προσωπικού και αναγνωστών. 

3.Στο ασανσέρ έγινε συντήρηση μόνο μία φορά μέσα στο 2021, με χορηγία του υπεύθυνου συντηρητή,  με φυσική συνέπεια να σταματήσει η λειτουργία του ανελκυστήρα μετά από λίγους μήνες. Και πάλι ο  σύλλογος αναγκάστηκε να αναλάβει το κόστος συντήρησής του ασανσέρ! 

4.Δεν έχουν πληρωθεί πάγιοι λογαριασμοί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΛ κλπ.). Όλες αυτές οι δαπάνες  συσσωρεύονται και μεταφέρονται στον επόμενο χρόνο, αλλά ως πότε;! 

5.Δεν έχει πραγματοποιηθεί αγορά ειδών καθαριότητας (χαρτί τουαλέτας, χαρτί κουζίνας,  απορρυπαντικά, απολυμαντικά, γάντια κ.ά.). Υπενθυμίζουμε και πάλι την αναγκαιότητα τέτοιων  προμηθειών σε περίοδο υγειονομικής κρίσης. 

6. Δεν είναι δυνατή η αγορά ειδών γραφικής ύλης, αναλωσίμων, φωτοτυπικού χαρτιού, αλλά και ούτε  η συντήρηση των φωτοτυπικών μηχανημάτων, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του εσωτερικού  δικτύου κλπ.  

7.Οι πυροσβεστήρες έχουν άμεση ανάγκη συντήρησης και αναγόμωσης. Εάν αυτό δεν  πραγματοποιηθεί άμεσα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη για λόγους ασφαλείας να  σφραγίσει το κτίριο! 

8.Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αγορά βιβλίων από το Γενάρη του 2021. 

9.Στον προϋπολογισμό των Δημοσίων Επενδύσεων υπήρχε ένα σημαντικό κονδύλι για:

α)  τον εκσυγχρονισμό ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, όπως η αύξηση ισχύος ηλεκτρικής τάσης που  είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία (η πτώση τάσης του ρεύματος είναι συχνότατη και  εγκυμονεί πολλούς και απρόβλεπτους κινδύνους) 

β)  τον εκσυγχρονισμό των Ηλεκτρονικών Εγκαταστάσεων και Εξοπλισμού (RFID, συναγερμός, μηχάνημα 
ψηφιοποίησης κλπ.) 

γ) την αγορά βιβλίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.ά. 
 
Φυσικά χωρίς Εφορευτικό Συμβούλιο αυτές οι δαπάνες δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν και τα  κονδύλια επέστρεψαν στο υπουργείο! 
 
Δυστυχώς, λοιπόν, αν δεν υπήρχε ο σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς», η Βιβλιοθήκη θα είχε  πράγματι σταματήσει τη λειτουργία της, αναγκαστικά, εδώ και αρκετούς μήνες. 

Όλοι μπορούν να καταλάβουν γιατί βγάζουμε κραυγή αγωνίας! Σας λέμε πως η     Βιβλιοθήκη    Λιβαδειάς  βρίσκεται     σε     τραγική   και     απελπιστική    κατάσταση, και αν δεν δοθεί λύση ΑΜΕΣΑ τότε νομοτελειακά θα  επέλθει η παύση λειτουργίας της, το πλέον αρνητικό αποτέλεσμα για την πόλη μας, αλλά και για την  ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, της Β. Αττικής και της Δ. Φωκίδος που η Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς εξυπηρετεί μέσω της Κινητής Μονάδας της. 
 
 Το κείμενο αυτό εκφράζει ομόφωνα το ΔΣ του συλλόγου «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» και γράφτηκε με  σκοπό να συμβάλουμε ώστε να δοθεί ΑΜΕΣΑ λύση στο πρόβλημα.  

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το πιο γρήγορο τεστ ευφυΐας στον κόσμο: Δείτε με τρεις ερωτήσεις αν έχετε IQ πάνω απ’ το μέσο όρο

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Φοιτητική στέγη όχι... «κατ' ανάγκη δωρεάν» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων της χώρας προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Κάνει λόγο για «φτηνή και ανταγωνιστική φοιτητική...
Φοιτητική στέγη όχι... «κατ' ανάγκη δωρεάν» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
zetta makri
Άδειες ανατροφής νεοδιόριστων: Δίνονται αναδρομικά όταν το επιτρέπει ο νόμος
Οι άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ δίνονται αναδρομικά όταν το επιτρέπει ο νόμος και όταν πληρούνται οι...
Άδειες ανατροφής νεοδιόριστων: Δίνονται αναδρομικά όταν το επιτρέπει ο νόμος
Bullying στα σχολεία: «Χτυπούσαν τον γιο μου κάθε μέρα, του έσπασαν το χέρι»
Νέο περιστατικό bullying σε σχολείο έρχεται στο φως της δημοσιότητας χρόνια μετά - «Χτυπούσαν τον γιο μου κάθε μέρα, του έσπασαν το χέρι»,...
Bullying στα σχολεία: «Χτυπούσαν τον γιο μου κάθε μέρα, του έσπασαν το χέρι»