Στον αέρα η εξ αποστάσεως επιμόρφωση στην ειδική αγωγή - Έκλεισε η πλατφόρμα!
Με μια λιτή ανακοίνωση, το ΙΕΠ ανακοινωσε την προσωρινη αναστολή λειτουργίας της πλατφόρμας «προκειμένου να αναβαθμιστούν διαδικασίες ενίσχυσης και διασφάλισης της τήρησης του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας»

Στον αέρα βρίσκεται αιφνιδιαστικά από σήμερα η εξ αποστάσεως ασύγχρονη επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα ειδικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, καθώς το ΙΕΠ αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας iepX, η οποία είχε ξεκινήσει να λειτουργεί με αθρόα συμμετοχή εκπαιδευτικών.

Η πλατφόρμα χρησίμευε στην επιμόρφωση μέσω ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (ΜOOCS) που υλοποιείται από το ΙΕΠ στο πλαίσιο της Δράσης 5 «Επιμόρφωση, ενδοσχολική και εξ αποστάσεως, εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής» της Πράξης «Καθολικός σχεδιασμός και ανάπτυξη προσβάσιμου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού»

Με μια λιτή ανακοίνωση, το ΙΕΠ ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της πλατφόρμας «προκειμένου να αναβαθμιστούν διαδικασίες ενίσχυσης και διασφάλισης αφενός της τήρησης του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας στο πλαίσιο παρακολούθησης των μαζικών ανοιχτών διαδικτυακών μαθημάτων (MOOCs) και αφετέρου της επιστημονικότητας και εγκυρότητας της επιμορφωτικής διαδικασίας για την ισότιμη συμμετοχή όλων των επιμορφούμενων" Για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση.

Απορία: Δηλαδή όλα αυτά δεν είχαν ήδη διασφαλιστεί; Πώς ξεκίνησαν τα μαθήματα τότε; Πληροφρίες αναφέρουν ότι κάποιοι διακινούν απαντήσεις με στόχο την απόσπαση βεβαιώσεων.

Θυμίζει webex;

Να θυμίσουμε με την ευκαιρία εδώ και την περιπέτεια του συστήματος τηλεκπαίδευσης webex της Cisco, για το οποίο η κ.Κεραμέως βρίσκεται υπόλογη για το θέμα της διαρροής στοιχείων εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών, καθώς σύμφωνα με την οριστική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας προσωπικών δεδομένων για την τηλεκπαίδευση»  υπάρχουν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις στις οποίες το υπουργείο Παιδείας παραβίασε τον κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων GDPR. Επίσης, κατά πληροφορίες η σύμβαση αυτή (την οποία η κ.Κεραμέως είχε χαρακτηρίσει «δωρεάν» ενώ ήταν δοκιμαστική) έχει πλέον λήξει και δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχουν χρήματα για τη συνέχιση της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία, εκδοχή που ερμηνεύει -σε ένα βαθμό- και την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία από Δευτέρα. Αλλά ακόμα κι αν συνεχιστεί η σύμβαση, η κ.Κεραμέως μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει ότι υπάκουσε στις οδηγίες της Αρχής για προσαρμογές στο σύστημα τηλεκπαίδευσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Νίκου Φίλη, έχει ζητήσει  απαλλαγή από το σύστημα Cisco μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και την καταδικαστική απόφαση – κόλαφο για το υπουργείο Παιδείας εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τι είναι το iepX

Η πλατφόρμα iepX πάντως χρησιμοποιεί διαφορετική λογική: έχει αναπτυχθεί με τη γλώσσα προγραμματισμού Python με χρήση του διαδικτυακού πλαίσιου ανοιχτού κώδικα Django και χρησιμοποιεί πολλά εργαλεία πληροφορικής τελευταίας τεχνολογίας όπως το Ansible, Vagrant κ.ά. για να διευκολύνει την ανάπτυξη και εγκατάσταση σε ένα τεράστιο εύρος μηχανημάτων. Η Open edX έχει αναπτυχθεί από τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό edX, ο οποίος ιδρύθηκε από τα πανεπιστήμια MIT και Harvard και είναι η πλατφόρμα πίσω από τη δημοφιλή υπηρεσία httpss://www.edx.org. Το Open edX είναι Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και παρέχεται με διπλή άδεια χρήσης AGPL και Apache License. Μια πλατφόρμα με την τεχνολογία, τη λειτουργικότητα και την αισθητική τού Open edX θέτει από μόνη της υψηλές απαιτήσεις εκπαιδευτικής ποιότητας από τα μαθήματα που φιλοξενεί.

Περιεχόμενο - μαθήματα

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει 13 διακριτά μαθήματα που διαμορφώθηκαν από τα παραδοτέα της Πράξης. Στην εισαγωγική καρτέλα του κάθε μαθήματος παρέχονται σχετικές πληροφορίες καθώς και το περιεχόμενο του μαθήματος με μία σύντομη παρουσίαση προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μία σφαιρική άποψη/εικόνα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάθε μάθημα πλαισιώνεται με βιντεοσκοπημένο υλικό, επιμορφωτικό υλικό, δραστηριότητες που έχουν υλοποιηθεί στην τάξη σε πραγματικό χρόνο και το αντίστοιχο παραδοτέο με το  αντικείμενο του μαθήματος σε μορφή PDF. Για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των βίντεο δραστηριοτήτων με παιδιά έχει διασφαλιστεί η έγγραφη συναίνεση των γονέων τους. Eπίσης, σε κάθε ενότητα του μαθήματος παρέχεται η δυνατότητα αυτοαξιολόγησης. Η επιτυχής ανταπόκριση στις ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης σε ορισμένο ποσοστό επιτυχίας (60%) έχει ως αποτέλεσμα την παροχή βεβαίωσης παρακολούθησης. Προβλέπεται, εκτός των 13 διαθέσιμων μαθημάτων, η προσθήκη νέων μαθημάτων με αντικείμενα που άπτονται την ειδική και συμπεριληπτική εκπαίδευση. 

Απομένει να δούμε τι και πότε θα απογίνει με την επαναλειτουργία της...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κύκλωμα «εξαφάνισε» δυο μαθήτριες

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 26/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα