παιδικοί σταθμοί
Λειτουργούν από σήμερα Δευτέρα οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

Κανονικά θα λειτουργήσουν από σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

 H ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώνει ότι οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, λειτουργούν κανονικά την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022.

Τα ανωτέρω ισχύουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/2021 (ΦΕΚ Β’ 6290/29-12-2021) ΚΥΑ ''Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00''.

Φροντιστήρια - Κέντρα Ξένων Γλωσσών

Φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα μελέτης και Ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα λόγου και έργου επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τη στιγμή που αναμένουμε την εισήγηση των ειδικών για το πως και πότε θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

«Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος και συνεχίζει:

«Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα».

«Με πάνω από 30.000 κρούσματα ανοίγουν σήμερα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών» τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων»

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία και τον ΕΟΔΥ συγκεκριμένα πρωτόκολλα που να απηχούν την πραγματικότητα της λειτουργίας των φροντιστηρίωντίποτα δεν έχει γίνει, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων».

«Με τη μετάλλαξη “Όμικρον” να σαρώνει, τίποτα δεν υποχρεώνει του εργοδότες να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό καθαριότηταςνα μειώσουν τους μαθητές ανά τάξη με βάση τα τετραγωνικά και να εξασφαλίσουν τεστ σε όλο το προσωπικό. Συνεχίζει να μην υπάρχει καμία ουσιαστική πρόνοια για τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες» υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους, αναφέρουν ότι «πέρσι η κυβέρνηση προσέφυγε στην τηλεκπαίδευση, την οποία και θεώρησε ισάξια της δια ζώσης. Ωστόσο, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές γνωρίζουμε καλά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι ανυπολόγιστα τα μαθησιακά κενά που άφησε, όπως και οι συνέπειες που είχε στην ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών μας. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση στέκεται απλά αδιάφορη».

Τέλος, ζητούν δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας και αύξηση του χρόνου διαλείμματος για αερισμό και καθαρισμό, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας κ.α.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων στα φροντιστήρια

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων» για το άνοιγμα των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρων Μελέτης, Κέντρων Ξένων Γλωσσών τη Δευτέρα 3/1/21:

Με πάνω από 30.000 κρούσματα ανοίγουν τη Δευτέρα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του σωματείου μας να ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία και τον ΕΟΔΥ συγκεκριμένα πρωτόκολλα που να απηχούν την πραγματικότητα της λειτουργίας των φροντιστηρίων, τίποτα δεν έχει γίνει. Με την μετάλλαξη “Όμικρον” να σαρώνει, τίποτα δεν υποχρεώνει του εργοδότες να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, να μειώσουν τους μαθητές ανά τάξη με βάση τα τετραγωνικά και να εξασφαλίσουν τεστ σε όλο το προσωπικό. Συνεχίζει να μην υπάρχει καμία ουσιαστική πρόνοια για τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όλα τα παραπάνω όμως είναι αναμενόμενα από τη στιγμή που:

Πρώτον, η κυβέρνηση έχει αποθεώσει την ατομική ευθύνη, έχει καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι με το εμβόλιο θα ξεμπερδέψουμε από την πανδημία και δεν χάνει την ευκαιρία να δίνει πάσα στον ανορθολογισμό. Αντί για ολοκληρωμένο εμβολιαστικό σχεδιασμό, με προσωποποιημένη ενημέρωση, προληπτικές εξετάσεις και φαρμακοεπαγρύπνηση, αξιοποίησε το εμβόλιο για διχασμό και πρόστιμα.

Δεύτερον, δεν έχει γίνει έως τώρα κανένας έλεγχος για τους όρους λειτουργίας των συγκεντρωμένων χώρων δουλειάς ακόμη με αυτά τα πρωτόκολλα λάστιχο που υπάρχουν. Ίδιας κοπής είναι και η απαράδεκτη καραντίνα των 5 ημερών, που δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο παρά τα   υγειονομικά πρωτόκολλα της οικονομίας των λίγων. Ομοίως, στους χώρους των φροντιστηρίων δεν ελέγχονται οι εργοδότες για τον συνωστισμό που επιβάλλουν στις αίθουσες, την προσχηματική καθαριότητα, τις συνθήκες κακού αερισμού και τόσα άλλα.

Τρίτον, συνεχίζεται ακόμη η τραγική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, η συνειδητή υποβάθμιση του ΕΣΥ, προκειμένου να ανοιχτούν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες του κλάδου της υγείας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επαναλειτουργεί τα 8 δημόσια νοσοκομεία που κράτησαν κλειστά και όλες οι προηγούμενες, αλλά προαναγγέλλει νέες συγχωνεύσεις. Στέκεται κυνικά, άλλωστε, απέναντι στις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, να ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, να επαναφέρει τις χιλιάδες εργαζομένους που έβγαλε σε αναστολή γιατί δεν εμβολιάστηκαν. Δεν θέλει ούτε καν να χορηγήσει δωρεάν τεστ στους εργαζομένους, κάνοντας λόγο για νέα μνημόνια, την ίδια στιγμή που δίνει ένα σκασμό λεφτά για τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και για τη διατήρηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Εν μέσω, λοιπόν, του τέταρτου κύματος της πανδημίας με την κατάσταση να παραμένει εκτός ελέγχου, ανακοινώνονται και αναμασιούνται τα ίδια μέτρα ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης, αυτά που μας έφεραν έως εδώ. Συνεχίζεται δηλαδή η εγκληματική πολιτική εις βάρος των εργαζομένων, των μαθητών και των λαϊκών στρωμάτων. Πέρσι η κυβέρνηση προσέφυγε στην τηλεκπαίδευση, την οποία και θεώρησε ισάξια της δια ζώσης. Ωστόσο, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές γνωρίζουμε καλά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι ανυπολόγιστα τα μαθησιακά κενά που άφησε, όπως και οι συνέπειες που είχε στην ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών μας. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση στέκεται απλά αδιάφορη.

Συνολικότερα η νέα προσφυγή στην τηλεργασία και η αναστολή συμβάσεων εργασίας δεν ωφελεί τους εργαζόμενους σε οποιοδήποτε κλάδο. Θυμόμαστε τις απειλές και τους εκβιασμούς των εργοδοτών για εργασία εξ αποστάσεως, που αμειβόταν με το επίδομα της αναστολής. Θυμόμαστε τον εξαναγκασμό συναδέλφων στον κλάδο μας σε επιστροφή χρημάτων που υπερέβαιναν το μισθό τους! Θυμόμαστε τις απλήρωτες ώρες και τα λειψά ένσημα.

Για εμάς, η υγεία και η ίδια η ζωή μας δεν μπαίνουν στο ζύγι του κόστους οφέλους.

Η δουλειά μας δεν είναι για show, ούτε για χαρτζιλίκι.

Αμφισβητούμε την πολιτική που θεωρεί εμπόρευμα την υγεία μας, που παίζει με την μόρφωση και την ανάπτυξη των μαθητών μας, που υπονομεύει τη δουλειά μας.

Απαιτούμε:

  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους. Καθολική ισχύς για όλες τις δομές εκπαίδευσης.
  • Μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας και αύξηση του χρόνου διαλείμματος για αερισμό και καθαρισμό των αιθουσών.
  • Προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου.
  • Όχι στην αντιδραστική και αντιπαιδαγωγική αναμετάδοση του μαθήματος. Εξασφάλιση των όρων για την ασφαλή δια ζώσης διδασκαλία.
  • Διατήρηση των συμβάσεων και δήλωση όλων των ωρών εργασίας για κάθε εργαζόμενο.
  • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ

Τι προβλέπει το ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 6290/29-12-2021 "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00",  τα νέα μέτρα που ισχύουν στα σχολεία και στις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστήμια, φροντιστήρια, ΙΕΚ, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Καλλιτεχνικές Σχολές, ΣΔΕ κλπ) μέχρι 17 Ιανουαρίου 2022.

Όσον αφορά στα Φροντιστήρια κλπ προβλέπεται: 

Διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει. Για τη συμμετοχή στο μάθημα, οι μαθητές/τριες, υποψήφιοι/ες και οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου, επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, οι μεν μαθητές/τριες και υποψήφιοι/ες βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, οι δε εκπαιδευτικοί βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα με δαπάνη τους. Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι κάθε φορά ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γελ τυρναβου
ΓΕΛ Τυρνάβου: «Οι μαθητές/τριες νοιάζονται για την διαδικτυακή τους ασφάλεια»
Ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και ασφαλής πλοήγηση οι προτεραιότητες των μαθητών του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου
ΓΕΛ Τυρνάβου: «Οι μαθητές/τριες νοιάζονται για την διαδικτυακή τους ασφάλεια»
broxes.jpg
Κακοκαιρία Emil: Έως το πρωί του Σαββάτου οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες- Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ- Αυτές θα δοκιμαστούν περισσότερο από τις καταιγίδες - Πότε θα χτυπήσει στην Αττική
Κακοκαιρία Emil: Έως το πρωί του Σαββάτου οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες- Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Βουλή
Βουλή: Δεκτό επι της αρχής το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με τις ψήφους της ΝΔ
Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς, των Σπαρτιατών και της Νίκης....
Βουλή: Δεκτό επι της αρχής το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με τις ψήφους της ΝΔ
dimotiki astinomia
ΑΣΕΠ: Διορθώσεις στην προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας για 1.213 μόνιμες προσλήψεις
Οι αλλαγές στην στην προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ, για 1.213 μόνιμες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία,
ΑΣΕΠ: Διορθώσεις στην προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας για 1.213 μόνιμες προσλήψεις