ΟΑΕΔ: Κανονισμός λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Στην ΦΕΚ ο κανονισμός λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο κανονισμός λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα

Άρθρο 1

Σκοπός Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Σκοπός των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ είναι:

α) Η παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης σε αποφοίτους με τίτλο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή τίτλο ισότιμο προς αυτόν.

β) Η αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, η αναβάθμιση των βασικών δεξιοτήτων των κατόχων τίτλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή ισότιμων προς αυτούς και η ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

γ) Οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ παρέχουν μεταγυμνασιακή επαγγελματική εκπαίδευση επιπέδου (3), εφαρμόζοντας το δυικό σύστημα, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με τη Μαθητεία σε εργασιακό χώρο.

Άρθρο 2

Υλοποίηση της Μαθητείας στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας ΟΑΕΔ

1. Τα προγράμματα Μαθητείας των ΕΠΑ.Σ του ΟΑΕΔ περιλαμβάνουν σε κάθε ειδικότητα «πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή» ΕΠΑ.Σ Μαθητείας και «πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο». Το «πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις και φορείς του Ιδιωτικού ή Δημοσίου Τομέα, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, ΝΠΔΔ, Δήμους κ.λπ.

2. Η φοίτηση στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας είναι διετής και περιλαμβάνει την Α’ και Β’ τάξη. Το «πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή» πραγματοποιείται με 1 ημέρα πρωινό και 4 ημέρες απογευματινό ωράριο και το «πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» πραγματοποιείται τέσσερις (4) ή πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα (η 5η ημέρα μπορεί να είναι Σάββατο) ή, όπως ορίζεται στον εκάστοτε πιστοποιημένο οδηγό κατάρτισης κάθε ειδικότητας.

3. Ο ως άνω τρόπος λειτουργίας των ΕΠΑΣ Μαθητείας δύναται να ορίζεται διαφορετικά με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, χωρίς να αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών.

4. Τα προγράμματα Μαθητείας απευθύνονται σε Έλληνες πολίτες καθώς και σε πολίτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα. και έχουν γνώση της ελληνικής γλώσσας κατ’ ελάχιστον επιπέδου Β1. 

5. Οι μαθητευόμενοι στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ δικαιούνται αναβολή στράτευσης.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαθητές: Αντιδημοκρατικά τα νέα νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας
Ένταση σε σχολείο της Αθήνας για τον διαγωνισμό PISA – Καταγγελίες για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης
Η Ε’ ΕΛΜΕ κάνει λόγο για αυταρχική στάση της διοίκησης και υπερασπίζεται το δικαίωμα ενημέρωσης και παρέμβασης των εκπαιδευτικών σωματείων στα σχολεία
Ένταση σε σχολείο της Αθήνας για τον διαγωνισμό PISA – Καταγγελίες για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης
Κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Παρεμβάσεις ΠΕ: Διακήρυξη ενόψει της 95ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ
«Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν»: Πρόταση-«φωτιά» των Παρεμβάσεων για απεργιακό ξεσηκωμό με το «καλημέρα» του νέου σχολικού έτους
Παρεμβάσεις ΠΕ: Διακήρυξη ενόψει της 95ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ
Χρώματα της Αλήθειας
6ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Το μάθημα… παιχνίδι»: Ποιο σχολείο προκρίθηκε στον τελικό
Μια νέα σπουδαία διάκριση για το Γυμνάσιο Λ.Τ. Βερδικούσας – Πρόκριση στην Τελική Φάση του 6ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού «Το μάθημα… παιχνίδι»
6ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Το μάθημα… παιχνίδι»: Ποιο σχολείο προκρίθηκε στον τελικό