sxoleia-mathites-ekpaideusi
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Αίσθηση προκάλεσε στην κοινωνία της Κέρκυρας η χρήση ναρκωτικών ουσιών από μαθήτριες δίπλα από σχολεία.

Σοκ προκαλεί η δημοσίευση βίντεο στο οποίο καταγράφονται τέσσερις μαθήτριες γυμνασίου να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών σε δρόμο της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, σε πολύ μικρή απόσταση  από νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο, στις 8.45 το πρωί της Τετάρτης 1ης Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας η Χριστίνα Χονδρογιάννη, εκδότρια της εφημερίδας “Κέρκυρα Σήμερα” στον ιστότοπο της οποίας έγινε η ανάρτηση, ξεκαθάρισε ότι στόχος της δημοσίευσης δεν είναι η δημιουργία επικοινωνιακού χαρακτήρα εντυπώσεων, αλλά η ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού, των αρμόδιων δομών αλλά και των ίδιων των οικογενειών των κοριτσιών, που φαίνεται να έχουν μπει στον αδιέξοδο ατραπό της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Στο βίντεο έχει αφαιρεθεί ο ήχος αλλά και τα χαρακτηριστικά των κοριτσιών προκειμένου να μην στοχοποιηθούν.

Όπως επισημαίνει η Χριστίνα Χονδρογιάννη, το βίντεο δημοσιεύεται όχι προφανώς για να εκτεθούν οι μαθητές, άλλωστε έχουν ήδη εκτεθεί στον θανατηφόρο κίνδυνο των ναρκωτικών. Όχι για τα κλικ, που μπορεί να σκεφτείτε πολλοί. Το βίντεο δημοσιεύεται γιατί αφενός, ενδεχομένως οι γονείς εάν το δουν, να μπορέσουν να καταλάβουν τη φιγούρα του δικού τους παιδιού και εγκαίρως να επέμβουν για να το σώσουν. Μπορεί κάποιος καθηγητής, ανεξάρτητα από ποιο σχολείο, να μπει αύριο στις αίθουσες, να αγνοήσει την ύλη και να μιλήσει στην ψυχή των μικρών αυτών παιδιών που χρειάζονται στήριξη. Μπορεί να δει κάποιος αυτό το βίντεο και να επιστρέψει σπίτι του και να μιλήσει στα παιδιά του, όχι με δεικτικό ύφος αλλά με βιωματικό.

Το πολυσύνθετο περίβλημα του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών και εξαρτησιογόνων ουσιών, που ξεκινούν από την τρυφερή ηλικία των 9 ετών και φτάνουν έως τα 70 αφορά κάθε πολίτη και κάθε οικογένεια. Σύμφωνα με μελέτες η μέση ηλικία κατά την οποία ξεκινούν τη συστηματική χρήση ουσιών νεαρά άτομα είναι τα 15 έτη.

Αρχικά, σύμφωνα με τον Ηλία Μιχαλαρέα, ψυχολόγο και Επιστημονικά Υπεύθυνο της Μονάδας Απεξάρτησης «Διάπλους» της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας η εξάρτηση μπορεί αν αφορά εισπνεόμενες ουσίες και κάνναβη η οποία αποτελεί και τον «προθάλαμο» σκληρότερων ναρκωτικών.

Τα σημάδια της χρήσης μπορεί να είναι εμφανή στο σώμα και τη συμπεριφορά των παιδιών αλλά συνήθως οι οικογένειές τους τείνουν να τα δικαιολογούν ως απόρροια καθημερινών παραγόντων πίεσης, έως ότου μετά από 3-4 χρόνια αποδεχτούν ότι τα παιδιά τους είναι χρήστες.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα πάρετε το «άγνωστο» επίδομα των 900 ευρώ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

επίδομα voucher ΔΥΠΑ
Έκτακτο επίδομα Πάσχα έως 250€ και Voucher 750€ – Ποιοι το δικαιούνται και πώς θα τα λάβουν
Σχέδιο ενίσχυσης πριν τις γιορτές και νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ για χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Έκτακτο επίδομα Πάσχα έως 250€ και Voucher 750€ – Ποιοι το δικαιούνται και πώς θα τα λάβουν
ασλανιδης
Π. Ασλανίδης: «Τίποτα δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε – Απαιτούμε ανάσα και αλήθεια»
«Δεν πρόκειται να συμβιβαστεί η Ελλάδα της αλληλεγγύης» – Συγκλονιστική ομιλία στο συλλαλητήριο για τα τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών
Π. Ασλανίδης: «Τίποτα δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε – Απαιτούμε ανάσα και αλήθεια»
ελευθεριάδης
Τέμπη – Καταγγελία Ελευθεριάδη: «Αστυνομικοί με απείλησαν ενώ γνώριζαν ποιος είμαι»
Ο γιος θύματος καταγγέλλει προσαγωγή και μιλά για την αδιανόητη τραγωδία που στοίχισε τη ζωή της μητέρας του
Τέμπη – Καταγγελία Ελευθεριάδη: «Αστυνομικοί με απείλησαν ενώ γνώριζαν ποιος είμαι»