golearn-engl_970-250
KEAT
Η απολυμένη εκτός από προσοντούχα είχε απόλυτη προτεραιότητα στους πίνακες κατάταξης όντας άτομο με αναπηρία - Αναξιοκρατία στις προσλήψεις καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΑΤ - Καυστική η ανακοίνωση Φωτίου για τη διοικήτρια του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών

«Η απόλυση εργαζόμενου με οπτική αναπηρία αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στα χρονικά του  ΚΕΑΤ» τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), καταγγέλλοντας φαινόμενα αναξιοκρατίας στις προσλήψεις προσωπικού.

Η είδηση μόνο αλγεινή εντύπωση μπορεί να προκαλέσει, ενώ οι λεπτομέριες της υπόθεσης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτιση.

Η υπόθεση αφορά την απόλυση 27χρονης φιλολόγου με προβλήματα όρασης, η οποία εργαζόταν στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ (ΚΔΑΠΑμεΑ) που υπάγεται στην ΑΜΚΕ που έχουν συστήσει το ΚΕΑΤ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών «Πρωτοπορία».

Ωστόσο, θίγονται και άλλα προβληματικά σημεία καθώς ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΑΤ καταγγέλλει ότι η αξιολόγηση των υποψηφίων έγινε για πρώτη φορά φέτος χωρίς τη συμμετοχή των υπηρεσιακών στελεχών του ΚΕΑΤ.

«Οι αιτήσεις των υποψηφίων δεν κατατέθηκαν όπως συνήθως στο πρωτόκολλο της «Πρωτοπορία», αλλά αποστάλθηκαν σκέτα βιογραφικά στο μέιλ του ΚΔΑΠ, ενώ τα κριτήρια με τα οποία αξιολογήθηκαν οι υποψήφιοι ήταν εντελώς αυθαίρετα όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα. Σε υποψήφιους με πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση και τη φροντίδα μαθητών με οπτική αναπηρία δεν έγινε ανανέωση της σύμβασης, ενώ στη θέση τους προσλήφθηκαν άτομα που απασχολούνται ταυτόχρονο με πλήρες ωράριο σε άλλους φορείς και με μικρότερη ειδική εμπειρία» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΑΤ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναξιοκρατίας που περιγράφει ο Σύλλογος είναι η 27χρονη απολυμένη, η οποία εκτός από πτυχίο της Φιλοσοφικής, γνωρίζει δύο γλώσσες, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, ξεκινά το μεταπτυχιακό της και ολοκληρώνει τις σπουδές της σε τρίτη γλώσσα. Στη θέση της προσλήφθηκε βλέπουσα εκπαιδευτικός παρόλο που η 27χρονη εκτός από προσοντούχα είχε απόλυτη προτεραιότητα στους πίνακες κατάταξης του υπουργείου Παιδείας, πόσο μάλλον σε εκείνους του ΚΕΑΤ, όντας άτομο με αναπηρία.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ διεκδικεί την άμεση πρόσληψη της φιλολόγου με οπτική αναπηρία και καταβολή όλων των ωρομισθίων που έχασε μέχρι τώρα καθώς και την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων του ΚΔΑΠ που δεν ανανεώθηκε φέτος η σύμβασή τους.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΑΤ

Η Διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών απέλυσαν τυφλή εκπαιδευτικό.
 
Νέα  διαρκώς  στοιχεία  έρχονται  να  επιβεβαιώσουν  το  κλίμα αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας, εκφοβισμού και ημετεροκρατίας που βασιλεύει στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών  (ΚΕΑΤ).  Όπως πρόσφατα έγινε γνωστό κατά τις φετινές προσλήψεις εργαζομένων για το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του ΚΕΑΤ μεταξύ αυτών που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους ήταν και μια φιλόλογος με αναπηρία όρασης, πρώην μαθήτρια του ΚΕΑΤ, που σε ηλικία μόλις  27  χρόνων  εκτός  από  το  πτυχίο της  Φιλοσοφικής,  γνωρίζει  δύο γλώσσες, έχει παρακολουθήσει  σεμινάρια, ξεκινά το μεταπτυχιακό της και ολοκληρώνει τις σπουδές της σε τρίτη γλώσσα. Στη θέση της  προσλήφθηκε βλέπουσα εκπαιδευτικός.

Η  απόλυση  εργαζόμενου με  οπτική  αναπηρία  αποτελεί  ένα πρωτοφανές γεγονός στα χρονικά του  ΚΕΑΤ.  Πρόκειται για ενέργεια που θα προκαλούσε αντιδράσεις  ακόμη και αν γινόταν από κάποια  ιδιωτική  εταιρία, πόσο μάλλον από το ΚΕΑΤ που είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας, ο οποίος σύμφωνα με τους ιδρυτικούς  σκοπούς  του  είναι αρμόδιος  -  ανάμεσα στα άλλα  –  και  για  την  εργασιακή  αποκατάσταση  των  ανθρώπων  με  οπτική αναπηρία.

Το ανήκουστο αυτό γεγονός είναι αποτέλεσμα των συνθηκών πλήρους αδιαφάνειας που επικράτησαν φέτος κατά τη διαδικασία των προσλήψεων, οι οποίες  έγιναν «κεκλεισμένων των θυρών» με ευθύνη της διοικήτριας του Κέντρου  και  των  Υπευθύνων  του  ΚΔΑΠ,  ο  ένας  από  τους οποίους  είναι μάλιστα και μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών. Η αξιολόγηση  των  υποψηφίων  έγινε  για  πρώτη  φορά  χωρίς  τη  συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών του ΚΕΑΤ, ούτε καν της Διευθύντριας της α.μ.κ.ε που έχουν  συστήσει  το   ΚΕΑΤ και  ο  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών «Πρωτοπορία»,  στην  οποία  έχει υπαχθεί  το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Οι αιτήσεις των υποψηφίων  δεν  κατατέθηκαν όπως  συνήθως  στο  πρωτόκολλο  της «Πρωτοπορία», αλλά αποστάλθηκαν  σκέτα βιογραφικά στο μέιλ του ΚΔΑΠ, ενώ  τα  κριτήρια  με  τα  οποία  αξιολογήθηκαν  οι  υποψήφιοι  ήταν  εντελώς αυθαίρετα όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα. Σε υποψήφιους με πολυετή  εμπειρία  στην  εκπαίδευση  και  τη  φροντίδα  μαθητών  με  οπτική αναπηρία  δεν  έγινε  ανανέωση  της  σύμβασης,  ενώ  στη  θέση  τους προσλήφθηκαν άτομα που απασχολούνται ταυτόχρονο με πλήρες ωράριο σε άλλους φορείς και με μικρότερη ειδική εμπειρία.

Το αποκορύφωμα αποτελεί η περίπτωση της 27χρονης φιλολόγου που εκτός από προσοντούχα, ως άτομο με αναπηρία έχει απόλυτη προτεραιότητα στους πίνακες κατάταξης του Υπουργείου Παιδείας, πόσο μάλλον σε εκείνους του ΚΕΑΤ. Ο καθένας δε μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να βρει δουλειά  μια  νέα  κοπέλα  με  αναπηρία  όρασης,  όταν  μάλιστα  την  έχει απορρίψει το ΚΕΑΤ.

Η  Διοίκηση  του  ΚΕΑΤ απέδειξε περίτρανα  πόσο  σαθρές και υποκριτικές  είναι  οι  διακηρύξεις της  κυβέρνησης περί  απαγόρευσης  των διακρίσεων, συμπερίληψης, πλουραλισμού,  δικαιωμάτων  των ανθρώπων  με αναπηρία.

Σε  αντίθεση  με  τη  λογική που  διαχωρίζει  και  διασπά τους εργαζόμενους, ενωμένοι από την κοινή θέση και τα κοινά μας συμφέροντα στην κοινωνία  οι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΤ  συνεχίζουμε να παλεύουμε για να εξασφαλίσουμε  όλοι, ανεξάρτητα από φύλλο, εθνικότητα, αναπηρία  ή  σχέση εργασίας, μόνιμη  και  σταθερή  δουλειά  με  πλήρη δικαιώματα και μισθό αντίστοιχο με τις σύγχρονες ανάγκες μας.  Αυτή είναι θεμελιακή προϋπόθεση για να μπορεί το ΚΕΑΤ να ανταποκριθεί στην αποστολή του,  που είναι η μόρφωση, η θεραπεία, η εργασιακή αποκατάσταση και η ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία των ανθρώπων με οπτική αναπηρία.
  
Άμεσα διεκδικούμε:

  • Την  χωρίς  καμία  χρονοτριβή  πρόσληψη  της  φιλολόγου  με οπτική  αναπηρία  στο  ΚΔΑΠ  ΜΕΑ  του  ΚΕΑΤ  με    απόδοση  όλων  των ωρομισθίων που έχει χάσει μέχρι σήμερα  
  • Την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων του ΚΔΑΠ που δεν ανανεώθηκε φέτος η σύμβασή τους και αποτελούν το ίδιο  θύματα των αυθαιρεσιών της Διοίκησης και της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει τους εργαζόμενους ανασφαλείς και ευάλωτους για να μπορεί να τους χειραγωγεί

Θ. Φωτίου: Ετοιμάζουν φιέστες για την ημέρα της αναπηρίας και απολύουν τυφλή εκπαιδεύτρια!

Την είδηση σχολίασε και η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεανώ Φωτίου.

Σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει: «Σε έναν δημόσιο φορέα που στους σκοπούς του περιλαμβάνεται η εργασιακή αποκατάσταση των ανθρώπων με οπτική αναπηρία, και ενώ η κυβέρνηση διακηρύσσει τα συμπερίληψη και την προτεραιοποίηση των αναπήρων, το κριτήριο της αναπηρίας αγνοήθηκε τελείως στην προκήρυξη. Και μάλιστα, ενώ επρόκειτο για ήδη εργαζόμενη με πείρα και τυπικά προσόντα που είναι βέβαιο ότι την έφερναν στη κορυφή της κατάταξης».

Η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τη διοικήτρια του ΚΕΑΤ, ότι από την αρχή της θητείας της, έχει επιδοθεί σε μια «άνευ προηγουμένου αποπομπή και αντικατάσταση εργαζομένων του θυγατρικού ΝΠΙΔ "Πρωτοπορία", επιθυμώντας να έχει μόνον εργαζόμενους της αρεσκείας της».

Μάλιστα την καταγγέλλει ότι όταν ήταν η ίδια υποψήφια για θέση μόνιμου υπαλλήλου του φορέα, στο πλαίσιο της προκήρυξης 7Κ/2019 του ΑΣΕΠ, προκάλεσε απόφαση του ΔΣ προς το ΑΣΕΠ, για αμφισβήτηση του πίνακα κατάταξης που δεν εμφάνιζε εκείνη στην πρώτη θέση. «Φυσικά, το ΑΣΕΠ  απέρριψε τον έλεγχο ως ανεπίτρεπτο και μη σύννομο, αφού, ως ανεξάρτητη αρχή, υπάγεται μόνον στον έλεγχο της Βουλής» συμπληρώνει η Θ. Φωτίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Θ. Φωτίου
 

Ντροπή! Κυβέρνηση και Διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) απολύουν τυφλή εκπαιδεύτρια του ΚΔΑΠΑμεΑ του φορέα

Έχουμε πολλές φορές καταγγείλει την υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προβάλλει διαρκώς το δήθεν φιλοαναπηρικό προσωπείο της την ίδια στιγμή που οι πράξεις της βλάπτουν τους ανάπηρους και δείχνουν απουσία σεβασμού και πραγματικής φροντίδας για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και την πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία.

Τελευταίο περιστατικό είναι εκείνο που καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη και την Υφυπουργό κα Μιχαηλίδου: Η απόλυση, από τη Διοικήτρια του ΚΕΑΤ, τυφλής φιλολόγου, εκπαιδεύτριας των παιδιών στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία που λειτουργεί το ΚΕΑΤ μέσω της θυγατρικής της α.μ.κ.ε. «Πρωτοπορία». Η απόλυση έγινε την ίδια περίοδο που Υπουργός και Υφυπουργός  επισκέπτονταν το ΚΕΑΤ, σε μια ακόμη επικοινωνιακή επίδειξη «ευαισθησίας» και «έγνοιας» για τα παιδιά με οπτική αναπηρία.

Η Διοικήτρια, υπό το πρόσχημα της μείωσης των vouchers, αφού η κυβέρνηση απαγόρευσε σε παιδιά και ενήλικες με βλάβες όρασης που δεν έχουν εμβολιαστεί, να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες του ΚΔΑΠΑμεΑ, απέλυσε (ευσχήμως το αποκαλεί «μη ανανέωση σύμβασης») εκπαιδευτές του ΚΔΑΠΑμεΑ, ενώ προσέλαβε με νέα προκήρυξη νέους, με πολύ μικρότερη έως ανύπαρκτη εμπειρία.

Μεταξύ των απολυμένων είναι και η τυφλή φιλόλογος, η οποία είναι πρώην μαθήτρια του ΚΕΑΤ, που εκτός από το πτυχίο Φιλοσοφικής, έχει πτυχία σε δυο γλώσσες και ετοιμάζεται να πάρει και σε τρίτη, ενώ έχει ξεκινήσει και μεταπτυχιακές σπουδές.

Αυτή τη νέα γυναίκα, 27 ετών - παράδειγμα ζωής απέλυσε η Διοικήτρια του Κέντρου, αντικαθιστώντας την με μια μη ανάπηρη νέα φιλόλογο. Ο Σύλλογος εργαζομένων του ΚΕΑΤ καταγγέλλει ότι η κρίση των αιτήσεων για την προκήρυξη νέων προσλήψεων στο ΚΔΑΠΑμεΑ έγινε εν κρυπτώ, χωρίς τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, ούτε καν της Διευθύντριας της «Πρωτοπορίας» που υποτίθεται ότι λειτουργεί το ΚΔΑΠΑμεΑ.

Σε έναν δημόσιο φορέα που στους σκοπούς του περιλαμβάνεται η εργασιακή αποκατάσταση των ανθρώπων με οπτική αναπηρία, και ενώ η κυβέρνηση διακηρύσσει τα συμπερίληψη και την προτεραιοποίηση των αναπήρων, το κριτήριο της αναπηρίας αγνοήθηκε τελείως στην προκήρυξη. Και μάλιστα, ενώ επρόκειτο για ήδη εργαζόμενη με πείρα και τυπικά προσόντα που είναι βέβαιο ότι την έφερναν στη κορυφή της κατάταξης.

Η διοικήτρια του ΚΕΑΤ, από την αρχή της θητείας της, έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου αποπομπή και αντικατάσταση εργαζομένων του θυγατρικού ΝΠΙΔ «Πρωτοπορία», επιθυμώντας να έχει μόνον εργαζόμενους της αρεσκείας της.  Ενδεικτικό της αντίληψής της είναι ότι, ενώ ήταν και η ίδια υποψήφια για θέση μόνιμου υπαλλήλου του φορέα, στο πλαίσιο της προκήρυξης 7Κ/2019 του ΑΣΕΠ, προκάλεσε απόφαση του Δ.Σ. προς το ΑΣΕΠ, για αμφισβήτηση του πίνακα κατάταξης  που δεν εμφάνιζε εκείνη στην πρώτη θέση. Φυσικά, το ΑΣΕΠ  απέρριψε τον έλεγχο ως ανεπίτρεπτο και μη σύννομο, αφού, ως ανεξάρτητη αρχή, υπάγεται μόνον στον έλεγχο της Βουλής.

Η απόλυση όμως της τυφλής εκπαιδεύτριας του ΚΔΑΠΑμεΑ είναι ό,τι πιο ανάλγητο και υποκριτικό έχει πράξει η Διοικήτρια και η κυβέρνηση που την καλύπτει και την στηρίζει. Ντροπή!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο πρωτόκολλο στα σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Power Pass: Πότε θα γίνει η νέα πληρωμή για το έκτακτο επίδομα ρεύματος
Πότε θα γίνει η νέα πληρωμή για το Power Pass – Υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες για τις αιτήσεις έως το τέλος του Μαΐου και για τον Ιούνιο
Power Pass: Πότε θα γίνει η νέα πληρωμή για το έκτακτο επίδομα ρεύματος
Νέες οδηγίες CDC: Δεν συνίσταται καραντίνα για μαθητές που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό
Νέες οδηγίες από το Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) - Όσοι έχουν εκτεθεί στην COVID-19 πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής...
Σχολεία: Δεν συνίσταται καραντίνα για μαθητές που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό