Πριν από χρόνια είχα ένα μαθητή στην πρώτη γυμνασίου, τον Α.
Γράφει η εκπαιδευτικός Έλενα Βαλατσού

Πριν από χρόνια είχα ένα μαθητή στην πρώτη γυμνασίου , τον Α.

Τρίτο παιδί της οικογένειας, με τα μεγάλα αδέρφια του αριστούχους μαθητές. ‘’ Ο τοίχος του δωματίου γεμάτος με τα βραβεία και τα αριστεία’’ έλεγε όλο περηφάνια η μητέρα του Α για τα αδέρφια του.

Ο Α ήταν ένα μαζεμένο παιδί, χωρίς πολλές παρέες και χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο. Ένα παιδί που φαινόταν αγχωμένο και στεναχωρημένο , ειδικά τις ημέρες των διαγωνισμάτων.

Παρατηρούσα από την αρχή της σχολικής χρονιάς ότι ενώ στα προφορικά μπορούσε να απαντήσει εύκολα και σωστά, πρώτος απ όλους μάλιστα, τα γραπτά του ήταν καταστροφή. Σκέφτηκα να προτείνω λοιπόν στους γονείς, να πάνε με το παιδί στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ (κέντρα διεπιστημονικής αξιολόγησης συμβουλευτικής και υποστήριξης) για να εκτιμηθεί η δυσκολία του παιδιού από κάποιον ειδικό.

Επικοινώνησα με τους γονείς του παιδιού λέγοντας τους την άποψή μου και την παρότρυνσή μου να κλειστεί κάποιο ραντεβού, για να αξιολογηθεί ο μαθητής μου. Η απάντηση που πήρα από την μητέρα, ήταν να μου κλείσει το τηλέφωνο στο άκουσμα και μόνο των λέξεων ‘’ κέντρα αξιολόγησης’’ .

Σε συνάντηση γονέων για να συζητήσουμε την επίδοση των μαθητών, ανέφερα ξανά το θέμα του Α , εξηγώντας στους γονείς, ότι πρέπει άμεσα να έχει το παιδί μια γνωμάτευση, εφόσον υποψιαζόμασταν, εγώ και άλλοι καθηγητές, ότι το παιδί είχε κάποια μαθησιακή δυσκολία.

Υπάρχουν φορές όπου είναι δύσκολο να κάνεις τον γονιό να σε εμπιστευθεί και να τον πείσεις ότι πρέπει να κινηθεί διαδικασία αξιολόγησης. ‘’ Είναι απλά τεμπέλης και βαριέται’’ ,"Όλα τα παιδιά τα βγάζετε προβληματικά’’ , ‘’ Στην οικογένεια μας είμαστε όλοι διάνοιες ‘’. Κουβέντες που θα ακούσουμε από το στόμα των γονιών.

Αγαπημένοι μου γονείς

Η αξιολόγηση δεν τοποθετεί ταμπέλα στα παιδιά σας. Είναι βοήθεια πολύτιμη, για να μπορεί να γίνει η ζωή των παιδιών σας στο σχολείο, αποδοτικότερη μαθησιακά. Υπάρχουν εργαλεία, συμβουλές των ειδικών, ειδική μεταχείριση στα διαγωνίσματα, στην καθημερινή προφορική εξέταση, γενικά στην αντιμετώπιση, που θα συνεισφέρουν στην μαθησιακή πρόοδο των παιδιών σας και όχι μόνο.

Βλέποντας ότι αρχίζουν και τα καταφέρνουν καλύτερα, αρχίζει να ανεβαίνει η αυτοεκτίμηση τους, μειώνεται το άγχος τους και χτίζουν καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους, που τόσο πολύ το χρειάζονται, σαν έφηβοι που είναι. Ακούτε την γνώμη μας. Και συμβουλευτείτε κάποιον που είναι σε θέση να γνωρίζει.

Ο Α είχε δυσλεξία. Προτάθηκε προφορική εξέταση από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Άρχισε να μειώνεται το άγχος του για τα διαγωνίσματα και για τους βαθμούς. Και το πιο σημαντικό, χαμογελούσε περισσότερο… Χάρηκα πολύ φέτος που έμαθα ότι πέρασε στην σχολή που επιθυμούσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βουλή
Στη Βουλή τροπολογία για τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ για τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους
Στη Βουλή τροπολογία για τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους
pyrosvestiki.jpg
Πυρκαγιές σε Κερατέα, Ωραιόκαστρο και Σέρρες – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στην Κερατέα - Σε ύφεση η φωτιά στο Ωραιόκαστρο, μαίνεται η φωτιά στις Σέρρες
Πυρκαγιές σε Κερατέα, Ωραιόκαστρο και Σέρρες – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
σαλάτα
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
Είναι μια σαλάτα-γεύμα που συνδυάζει φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολύ γεύση – μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους, για όσους...
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει