ΣΥΡΙΖΑ
«Όσο για τις ίδιες τις εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων, να υπενθυμίσουμε, ότι για τους απόφοιτους του σχολικού έτους 2018-19, έπρεπε αυτές να έχουν γίνει μέχρι το Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πραγματοποιήθηκαν με 1,5 χρόνο καθυστέρηση», αναφέρει η ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ανακοίνωση-σχόλιο απέστειλε το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις εξετάσεις Μαθητείας των ΕΠΑΛ.

Το αρμόδιο τμήμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτει όλες τις αλλαγές - επί τα χείρω - που έγιναν επί κυβέρνησης ΝΔ στον τομέα των Επαγγελματικών Λυκείων και υποστηρίζει ότι: «Στοχεύσεις της κυβέρνησης για τη μαθητεία και γενικότερα για την ΕΕΚ, που δεν είναι άλλη από την απαξίωση των δημοσίων εκπαιδευτικών δομών και την είσοδο στο χώρο ακόμα περισσότερων ιδιωτικών φορέων (ιδιωτικά ΙΕΚ και ΚΒΔΜ) αλλά και την ανάπτυξη της μαθητείας ανηλίκων μέσα από την ίδρυση των μεταγυμνασιακών σχολών κατάρτισης (ΕΣΚ) κυρίως από ιδιώτες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Με δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τις εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων του Μεταλυκειακού έτους -τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ, καμαρώνει για τις διεξόδους που προσφέρει ο θεσμός αυτός στους αποφοίτους.

Μόνο που η αλήθεια είναι πως:

Ο θεσμός του Μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων με τη μορφή που υπάρχει σήμερα νομοθετήθηκε με το ν.4386/16 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θεσμός που αγκαλιάστηκε σημαντικά, από το ξεκίνημά του το Μάρτιο του 2017, μαζί με τις άλλες αλλαγές στα ΕΠΑΛ (νέα δομή, επαναλειτουργία όλων των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν το 2013, πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ», σημαντική αύξηση χρηματοδότησης κ.ά.), τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές.

Αυτά μέχρι το 2019. Γιατί από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ:

- Μειώθηκε ο αριθμός των μαθητευόμενων κατά 13% το σχολικό έτος 2019-20, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε καθόλου η μαθητεία στα ΕΠΑΛ κατά την σχολική χρονιά 2020-21!!

Μειώθηκαν δραματικά (κατά 54%) οι προσφερόμενες θέσεις από δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις που αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς θεσμούς που την υλοποιούν (ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, ΥΠΑΘ και ΟΑΕΔ). Συγκεκριμένα το σχολικό έτος 2020-21 προσφέρθηκαν μόλις 4.808 θέσεις μαθητείας έναντι 10.490 το σχολικό έτος 2018-19.

Αυξήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατίας και η καθυστέρηση πληρωμής των μαθητευόμενων για 3-4 μήνες από το ΕΣΠΑ.

Ακύρωσε τις ετήσιες εκδηλώσεις και την καμπάνια για την προβολή των ΕΠΑΛ και του θεσμού της μαθητείας που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια (εκθέσεις στο Σύνταγμα, εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ κ.α).

Παρέδωσε την εκπροσώπηση της χώρας κατά την Ευρωπαϊκή εβδομάδα για την ΕΕΚ (Νοέμβρης 2020) σε ιδιωτικό ΙΕΚ!!

Γνωρίζουμε βέβαια τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για τη μαθητεία και γενικότερα για την ΕΕΚ, που δεν είναι άλλη από την απαξίωση των δημοσίων εκπαιδευτικών δομών και την είσοδο στο χώρο ακόμα περισσότερων ιδιωτικών φορέων (ιδιωτικά ΙΕΚ και ΚΒΔΜ) αλλά και την ανάπτυξη της μαθητείας ανηλίκων μέσα από την ίδρυση των μεταγυμνασιακών σχολών κατάρτισης (ΕΣΚ) κυρίως από ιδιώτες.

Τέλος, όσο για τις ίδιες τις εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων, που επιτέλους πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΠΠΕΠ στις 17 και 18 Ιουλίου 2021, να υπενθυμίσουμε, ότι για τους απόφοιτους του σχολικού έτους 2018-19, έπρεπε αυτές να έχουν γίνει μέχρι το Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πραγματοποιήθηκαν με 1,5 χρόνο καθυστέρηση, καθυστέρηση που μόνο καλό δεν κάνει στην ανάπτυξη και την καθιέρωση του θεσμού.

Τόσο καλά τα καταφέρνει λοιπόν, το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη!!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!

Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχολικά βιβλία
Νέα σχολικά βιβλία Φυσικών Επιστημών με ισχυρή συμβολή των ΕΚΦΕ
Η ουσιαστική συμμετοχή των εκπαιδευτικών αναδεικνύεται, ενώ επανέρχεται το αίτημα για άμεση στελέχωση των Εργαστηριακών Κέντρων
Νέα σχολικά βιβλία Φυσικών Επιστημών με ισχυρή συμβολή των ΕΚΦΕ
Χάρης Δούκας
99ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Αντίστροφη μέτρηση για απαλλοτρίωση – Τι ανακοίνωσε ο Χάρης Δούκας (Video)
Δήμος Αθηναίων για το 99ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Από την άρνηση πώλησης στην απαλλοτρίωση
99ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Αντίστροφη μέτρηση για απαλλοτρίωση – Τι ανακοίνωσε ο Χάρης Δούκας (Video)
Θέσεις εργασίας
Όταν η δουλειά γίνεται απειλή: 840.000 θάνατοι τον χρόνο λόγω στρες, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Πολύωρη εργασία, ανασφάλεια και παρενόχληση επιβαρύνουν δραματικά τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων παγκοσμίως
Όταν η δουλειά γίνεται απειλή: 840.000 θάνατοι τον χρόνο λόγω στρες, προειδοποιεί ο ΟΗΕ