Τζανάκης: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών
Τι είπε για τα κλειστά πανεπιστήμια και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως θα ήταν καταστροφικό τα πανεπιστήμια να μείνουν για άλλη μια χρονιά κλειστά. «Θα το πληρώσουμε βαριά αν τα παιδιά μας εκπαιδευτούν άλλη μια χρονιά από το τάμπλετ και το λάπτοπ» υπογράμμισε.

Τέλος, προτρέπει την επιτροπή να επιτρέψει σε όσους διστακτικούς οποιασδήποτε ηλικίας έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca και δεν επιθυμούν να κάνουν μια δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο, να την πραγματοποιήσουν με ένα διαφορετικό εμβόλιο mRNA.

Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών 

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάχθηκε ο Νίκος Τζανάκης, σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και στενούς κρατικούς φορείς όπως οι υγειονομικοί, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας και στη συνέχεια υπάλληλοι μεσών μεταφοράς και υπάλληλοι σε μονάδες φροντίδας βρεφών και ηλικιωμένων. Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο ο εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί στον κλάδο της  εστίασης και του τουρισμού.

Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν

Την ανησυχία του για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ' εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας. 

«Αυτό το κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ. 

Στη συνέχεια, εκτίμησε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ημέρες με πάνω από 2 χιλιάδες κρούσματα , ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να φτάσουμε και τα 3.000 κρούσματα». 

Το επιδημιολογικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε είναι τελείως διαφορετικό όπως είπε. «Η μετάλλαξη Δ' καλπάζει.  Αν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν «λοκντάουν». Προσδοκούμε όμως ότι τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας  από την πίεση». 

Μάλιστα, υποστήριξε ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν μικρές ηλικίες «Δεν βλέπουμε πλέον κρούσματα σε ηλικίες άνω των 30. Τις τελευταίες μέρες μόνο βλέπουμε κάποια κρούσματα και σε 50αρηδες και 60αρηδες» πρόσθεσε.

«Είναι πιθανό επίσης κάποιος νέος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ αν φέρει τον ιό στο σπίτι, όσοι οικείοι του είναι ανεμβολίαστοι θα εκτεθούν στον ιό και θα νοσήσουν. Τότε θα γίνει ορατή η σοβαρότητα της μετάλλαξης Δ’» ανέφερε.

Το πρόβλημα στην εμβολιαστική κάλυψη όπως είπε εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 50 με 65, που είναι και οι πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή. «Εκεί θα θέλαμε ένα καλύτερο ποσοστό όπως στην Κύπρο ή στην Πορτογαλία που στην συγκεκριμένη ηλικία αγγίζει το 100%» τόνισε. 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεμμ
Τέμπη: Κατηγορούμενος «δείχνει» το Δημόσιο – «Γνώριζαν τα κενά ασφαλείας και δεν έκαναν τίποτα»
Σφοδρές καταγγελίες για «εγκληματική αδράνεια» και ανενεργά συστήματα – Στο στόχαστρο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Τέμπη: Κατηγορούμενος «δείχνει» το Δημόσιο – «Γνώριζαν τα κενά ασφαλείας και δεν έκαναν τίποτα»
ενεγυλ
Σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες σε ειδικό σχολείο της Κέρκυρας
Η ΕΛΜΕ ζητά άμεσα μέτρα ασφάλειας μετά από βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά – «Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα»
Σοβαρές καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες σε ειδικό σχολείο της Κέρκυρας
νηπιαγωγεια
Με χρώματα και φωνές υπερασπίζονται οι μαθητές το σχολείο τους – Δυναμική αντίδραση στη συγχώνευση νηπιαγωγείων
Γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά στην Αγία Παρασκευή στέλνουν μήνυμα για ποιοτική προσχολική αγωγή και ανθρώπινες συνθήκες μάθησης
Με χρώματα και φωνές υπερασπίζονται οι μαθητές το σχολείο τους – Δυναμική αντίδραση στη συγχώνευση νηπιαγωγείων
ΕΦΚΑ
«Λουκέτο» στον ΕΦΚΑ μετά τους πυροβολισμούς – Στο επίκεντρο η ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών
24ωρη κινητοποίηση προκηρύσσουν οι εργαζόμενοι μετά την ένοπλη επίθεση – Ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυση των υπηρεσιών
«Λουκέτο» στον ΕΦΚΑ μετά τους πυροβολισμούς – Στο επίκεντρο η ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών