Εκπαιδευτικοί: Η Κυβέρνηση υπονομεύει το ολοήμερο σχολείο
Η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε. κατηγορεί την κυβέρνηση πως ανοίγει τον δρόμο στην παραχώρηση τμημάτων της εκπαίδευσης στους Δήμους

Η δημοσίευση από την Κυβέρνηση, του ΦΕΚ 2332/2-6-2021, με τίτλο «Προϋποθέσεις έκδοσης άδειας λειτουργίας και προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)», επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στον θεσμό του Ολοήμερου σχολείου, τονίζει η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Οι εκπαιδευτικοί σχολιάζουν πως η απόφαση αυτή συνεχίζει την πολιτική απαξίωσης του θεσμού, η οποία οδήγησε χιλιάδες παιδιά σε ιδιωτικά κέντρα μελέτης, με δυσβάστακτα έξοδα για τις οικογένειές τους και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία κατάργησε τον υπεύθυνο δάσκαλο του Ολοήμερου και προχώρησε στον εγκληματικό διαχωρισμό του σχολείου (ΠΔ 79/2017, άρθρο 11), σε πρωινό – υποχρεωτικό (8:15 – 13:15) και απογευματινό – προαιρετικό (13:15 – 16:00), ο οποίος άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει στο επόμενο βήμα!

Το ΦΕΚ που υπογράφουν 3 Υπουργοί και 4 Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας μέσα σε σχολικά κτήρια, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Δήμων (ΚΔΑΠ), μετά το τέλος του υποχρεωτικού προγράμματος (ώρα 13:15) δηλαδή ταυτόχρονα με τη λειτουργία του Ολοήμερου σχολείου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ως σχολικό ωράριο νοείται το υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα!!

Έτσι λοιπόν, μέσα στον χώρο του σχολείου, την ώρα που λειτουργεί το Ολοήμερο σχολείο, θα λειτουργούν «ανταγωνιστικά» προγράμματα των Δήμων που θα αφορούν δραστηριότητες, ίδιες, παρόμοιες ή και εντελώς άσχετες από αυτές του σχολείου, υπονομεύοντας τον ρόλο του Ολοήμερου! Θα μπαινοβγαίνουν στον σχολικό χώρο, ενήλικες και παιδιά, χωρίς το σχολείο να μπορεί να ασκήσει τον παραμικρό έλεγχο ούτε ως προς την ασφάλεια των εγκαταστάσεων ούτε ως προς την ασφάλεια των μαθητών! Είναι χαρακτηριστικό πως το σχετικό ΦΕΚ, δεν λαμβάνει καν υπόψη του, το ότι το ΠΔ 79/2017, στο άρθρο 18, παράγραφο 3 αναφέρει ρητά πως: «Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας».

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως είναι προφανής η προσπάθεια να προετοιμαστεί το έδαφος, για τη μεταφορά στο μέλλον, μέρους της σχολικής πραγματικότητας (Ολοήμερο σχολείο) στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς το Σύνταγμα της Χώρας απαγορεύει τη συνολική μεταφορά της εκπαίδευσης, ώστε να μειωθεί για την κεντρική εξουσία ο «βραχνάς» εξασφάλισης εκπαιδευτικών και οικονομικών πόρων για τη λειτουργία των σχολείων.

Ταυτόχρονα, σχολιάζει η Δημοκρατική Συνεργασία, «χαρίζουν» στους Δημάρχους τη δυνατότητα διορισμών με ψηφοθηρικά κριτήρια, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε καλά οι προσλήψεις στους Ο.Τ.Α γίνονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτών στην εκπαίδευση. Είναι γνωστό επίσης πως οι Ο.Τ.Α τα έχουν καταφέρει τόσο καλά(!!) σε μια σειρά αρμοδιοτήτων που τους έχουν παραχωρηθεί (μεταξύ αυτών η χρηματοδότηση των σχολείων, οι επισκευές, οι συντηρήσεις κλπ) που είναι βέβαιο ότι θα διαπρέψουν και στον νέο τους ρόλο!

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καλεί το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση να αποσύρουν την απαράδεκτη ρύθμιση και να σταματήσουν την υπονόμευση του Δημόσιου σχολείου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nosokomeio
Συναγερμός! Στην εντατική μαθήτρια δημοτικού με περιστατικό μηνιγγίτιδας!
Το κοριτσάκι εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι σε βαριά κατάσταση αλλά δείχνει να ανταποκρίνεται στην φαρμακευτική αγωγή που του...
Συναγερμός! Στην εντατική μαθήτρια δημοτικού με περιστατικό μηνιγγίτιδας!