pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε. κατηγορεί την κυβέρνηση πως ανοίγει τον δρόμο στην παραχώρηση τμημάτων της εκπαίδευσης στους Δήμους

Η δημοσίευση από την Κυβέρνηση, του ΦΕΚ 2332/2-6-2021, με τίτλο «Προϋποθέσεις έκδοσης άδειας λειτουργίας και προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)», επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στον θεσμό του Ολοήμερου σχολείου, τονίζει η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Οι εκπαιδευτικοί σχολιάζουν πως η απόφαση αυτή συνεχίζει την πολιτική απαξίωσης του θεσμού, η οποία οδήγησε χιλιάδες παιδιά σε ιδιωτικά κέντρα μελέτης, με δυσβάστακτα έξοδα για τις οικογένειές τους και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία κατάργησε τον υπεύθυνο δάσκαλο του Ολοήμερου και προχώρησε στον εγκληματικό διαχωρισμό του σχολείου (ΠΔ 79/2017, άρθρο 11), σε πρωινό – υποχρεωτικό (8:15 – 13:15) και απογευματινό – προαιρετικό (13:15 – 16:00), ο οποίος άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει στο επόμενο βήμα!

Το ΦΕΚ που υπογράφουν 3 Υπουργοί και 4 Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας μέσα σε σχολικά κτήρια, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Δήμων (ΚΔΑΠ), μετά το τέλος του υποχρεωτικού προγράμματος (ώρα 13:15) δηλαδή ταυτόχρονα με τη λειτουργία του Ολοήμερου σχολείου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ως σχολικό ωράριο νοείται το υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα!!

Έτσι λοιπόν, μέσα στον χώρο του σχολείου, την ώρα που λειτουργεί το Ολοήμερο σχολείο, θα λειτουργούν «ανταγωνιστικά» προγράμματα των Δήμων που θα αφορούν δραστηριότητες, ίδιες, παρόμοιες ή και εντελώς άσχετες από αυτές του σχολείου, υπονομεύοντας τον ρόλο του Ολοήμερου! Θα μπαινοβγαίνουν στον σχολικό χώρο, ενήλικες και παιδιά, χωρίς το σχολείο να μπορεί να ασκήσει τον παραμικρό έλεγχο ούτε ως προς την ασφάλεια των εγκαταστάσεων ούτε ως προς την ασφάλεια των μαθητών! Είναι χαρακτηριστικό πως το σχετικό ΦΕΚ, δεν λαμβάνει καν υπόψη του, το ότι το ΠΔ 79/2017, στο άρθρο 18, παράγραφο 3 αναφέρει ρητά πως: «Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας».

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως είναι προφανής η προσπάθεια να προετοιμαστεί το έδαφος, για τη μεταφορά στο μέλλον, μέρους της σχολικής πραγματικότητας (Ολοήμερο σχολείο) στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς το Σύνταγμα της Χώρας απαγορεύει τη συνολική μεταφορά της εκπαίδευσης, ώστε να μειωθεί για την κεντρική εξουσία ο «βραχνάς» εξασφάλισης εκπαιδευτικών και οικονομικών πόρων για τη λειτουργία των σχολείων.

Ταυτόχρονα, σχολιάζει η Δημοκρατική Συνεργασία, «χαρίζουν» στους Δημάρχους τη δυνατότητα διορισμών με ψηφοθηρικά κριτήρια, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε καλά οι προσλήψεις στους Ο.Τ.Α γίνονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτών στην εκπαίδευση. Είναι γνωστό επίσης πως οι Ο.Τ.Α τα έχουν καταφέρει τόσο καλά(!!) σε μια σειρά αρμοδιοτήτων που τους έχουν παραχωρηθεί (μεταξύ αυτών η χρηματοδότηση των σχολείων, οι επισκευές, οι συντηρήσεις κλπ) που είναι βέβαιο ότι θα διαπρέψουν και στον νέο τους ρόλο!

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καλεί το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση να αποσύρουν την απαράδεκτη ρύθμιση και να σταματήσουν την υπονόμευση του Δημόσιου σχολείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το πιο γρήγορο τεστ ευφυΐας στον κόσμο: Δείτε με τρεις ερωτήσεις αν έχετε IQ πάνω απ’ το μέσο όρο

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

fysiki_agogi
Μαμουλάκης για αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Πολύ περισσότερα κενά από διορισμούς
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τους αναπληρωτές καθηγητές Φυσικής Αγωγής προανήγγειλε ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης
Μαμουλάκης για αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής: Πολύ περισσότερα κενά από διορισμούς
Τι απαντά η Αθήνα στο «δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης» του Ερντογάν
Η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η...
Τι απαντά η Αθήνα στο «δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης» του Ερντογάν
Από την Ανατολή στη Δύση

Συζητήσεις επί συζητήσεων με πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο γίνονται ως προς τα που είναι προσανατολισμένη η χώρα μας. Θεωρώ...

Από την Ανατολή στη Δύση