Οι «εργολάβοι εξετάσεων» και οι «επαγγελματίες μαθητοπατέρες»!
«Οι συμπατριώτες μας γνωρίζουν και κρίνουν καθημερινά ποια είναι η προσφορά στον τόπο μας των 'εργολάβων εξετάσεων' και ποια αυτή των επαγγελματιών μαθητοπατέρων»

Με πολύ έκπληξη διάβασα τις προηγούμενες ημέρες το άρθρο του πολυγραφότατου κ. Κάτσικα που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα «alfavita.gr», με τίτλο «Θαύμα! Τελικά θα γίνουν οι εξετάσεις των μαθητών στα φροντιστήρια!». Ένα άρθρο που αφορά τις εξετάσεις που αποφάσισαν τα φροντιστήρια μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Φθιώτιδας-Φωκίδας-Ευρυτανίας, του οποίου αποτελώ μέλος.

Το συγκεκριμένο άρθρο κατά την υποκειμενική μου κρίση είναι αδιάφορο και εμμονικό, οπότε δε θα υπήρχε λόγος να ασχοληθεί κανείς περαιτέρω. Ωστόσο, αναγκάζομαι να απαντήσω, ως άμεσα θιγόμενος, καθώς πέραν των ανωτέρω είναι και αντικειμενικά άκρως υβριστικό για τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς-φροντιστές.

Αρχικά, είναι κατά τη γνώμη μου ένα αδιάφορο κείμενο καθώς σχολιάζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών μονάδων και τις παροχές που αυτές προσφέρουν στους μαθητές τους. Κ. Κάτσικα, οι μαθητές των φροντιστηρίων μας και οι γονείς τους έχουν το απόλυτο δικαίωμα επιλογής στο αν θα δεχτούν ή όχι μία παροχή από εμάς, όπως είναι τα συγκεκριμένα εφ όλης της ύλης διαγωνίσματα. Θα είχε νόημα να γίνει μία δημόσια συζήτηση, με εκατέρωθεν επιχειρήματα, σε σχέση με την πραγματοποίηση ή μη των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στα σχολεία. Μία τέτοια συζήτηση θα είχε σκοπό καθώς οι σχολικές εξετάσεις εμπεριέχουν υποχρεωτική συμμετοχή των μαθητών ως εκ τούτου κάθε επιχείρημα εκπαιδευτικού, κοινωνικού, ψυχολογικού ή άλλου περιεχομένου θα ήταν χρήσιμο.

Συνεπώς δυσκολεύομαι κ. Κάτσικα να συνειδητοποιήσω πως δεν αντιλαμβάνεστε πως είναι πραγματικά άνευ αντικειμένου η δημόσια συζήτηση και τοποθέτηση σας για κάποιο θέμα που ρυθμίζεται αμιγώς και πλήρως μέσω της ελεύθερης βούλησης των συμβαλλόμενων μερών.

Επιπλέον, το κείμενο σας κ. Κάτσικα διακατέχεται από ιδεοληπτικές εμμονές. Με έναν ακατανόητο συλλογιστικά τρόπο φορτώνεται στις εξετάσεις όλα σχεδόν τα δεινά του καπιταλιστικού τρόπου λειτουργίας του πλανήτη. Μιλάτε για προετοιμασία των μαθητών στην άκαμπτη εργασιακή πειθαρχία, για μεταφορά νοοτροπίας αυτοενοχοποίησης, για προετοιμασία των μαθητών για άκριτη αποδοχή εντολών από τους μελλοντικούς εργοδότες και για καλλιέργεια του ατομικισμού σε κάθε επίπεδο. Προσωπικά δε θεοποιώ τις εξετάσεις, αλλά θεωρώ πως παρά τις όποιες αδυναμίες τους δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις αξιοκρατίας σε μια κοινωνία. Δικαίωμα σας να θεωρείται τις εξετάσεις πηγή του απόλυτου κακού αλλά είναι άτοπο να φορτώσετε στα φροντιστήρια όλα τα αμάρτημα του εξουσιαστικού τρόπου λειτουργίας των ανθρώπινων κοινωνιών.

Τέλος, στο κείμενο σας προβαίνετε σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς απέναντι στα φροντιστήρια-μέλη του συλλόγου μας καταλογίζοντας μας άγρα πελατών και αποκαλώντας μας «εργολάβους εξετάσεων»! Κ. Κάτσικα για ακόμα μία φορά αναλαμβάνεται εσείς την εργολαβική κατασυκοφάντηση του ελληνικού φροντιστηρίου. Όμως, για μία ακόμα φορά, δεν αντιλαμβάνεστε πως το νόμιμο ελληνικό φροντιστήριο είναι πολύ βαθιά ριζωμένο και καταξιωμένο στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικογένεια, που γνωρίζει πως με ένα λογικό οικονομικό αντίτιμο επενδύει στη μόρφωση και την προκοπή των παιδιών της.

Οι συμπατριώτες μας γνωρίζουν και κρίνουν καθημερινά ποια είναι η προσφορά στον τόπο μας των «εργολάβων εξετάσεων» και ποια αυτή των επαγγελματιών μαθητοπατέρων!

*Ο Ιωάννης Γ. Γεωργαντάς είναι Φυσικός-Μετεωρολόγος Ε.Κ.Π.Α. και ιδιοκτήτης των φροντιστηρίων της Λαμίας STUDY LAB-Πρότυπο Κέντρο Μάθησης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σε διαθεσιμότητα ο Τάσος Ποτσέπης - Το βίντεο του «Αγάπη μόνο» που βρίζει Μητσοτάκη

Προσλήψεις και διορισμοί εκπαιδευτικών: Χρονοδιάγραμμα και αιτήσεις

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Θρίλερ στο Τόκιο: Ζητά άσυλο από Πολωνία η λευκορωσίδα αθλήτρια που καταγγέλλει απόπειρα απαγωγής
Η δρομέας υποστηρίζει πως μεταφέρθηκε δίχως τη θέλησή της στο αεροδρόμιο Χανέντα με προορισμό το Μινσκ - Το Μινσκ ζητεί επίσημη ενημέρωση από τις...
Θρίλερ στο Τόκιο: Ζητά άσυλο από Πολωνία η λευκορωσίδα αθλήτρια που καταγγέλλει απόπειρα απαγωγής
paideia-ypaith
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Εντός της ημέρας η ανακοίνωση των ονομάτων στη γενική εκπαίδευση
«Στο κόκκινο» η αγωνία των εκπαιδευτικών - Αναμένεται η ανακοίνωση των μόνιμων διορισμών εντός της επόμενης ώρας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Εντός της ημέρας η ανακοίνωση των ονομάτων στη γενική εκπαίδευση