golearn-engl_970-250
Η σύνταξη ενός κατ΄ επίφαση «εσωτερικού» κανονισμού λειτουργίας για ένα σχολικό έτος που έχει παρέλθει αποτελεί κενό γράμμα κι εξυπηρετεί συγκεκριμένες κυβερνητικές σκοπιμότητες, αναφέρει ο ΣΕΠΕ «Κώστας Σωτηρίου»

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής «Κώστας Σωτηρίου» αναφέρει για τα Σχολεία, πως 1000 τμήματα και σχολεία κλειστά, με 1 self–test τη βδομάδα, καμία αραίωση μαθητών. Παράλληλα δεκάδες τμήματα είναι χωρίς δάσκαλο (μόνο στο σύλλογό 5 τμήματα δεν έχουν υπεύθυνο ΠΕ 70), υπάρχουν καθημερινά προβλήματα με γονείς και καμία επίσημη οδηγία για αναδιάταξη - μείωση της  διαδακτέας ύλης.

Για τη ζωή μας και τη δουλειά μας

«Έρχεται η λαίλαπα που λέγεται Νόμος Χατζηδάκη και ισοπεδώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αλλά εμείς  θα κληθούμε να  μιλήσουμε για έναν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας σχολικής μονάδας που εκπνέει», αναφέρει ο Σύλλογος.

Επισημαίνουμε από την ΥΑ

«Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάσσεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή/της Διευθύντριας της σχολικής μονάδας και με τη συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, καθώς και εκπροσώπου του οικείου Δήμου. …..»

«..Η απόφαση εγκρίνεται από τον Συντονιστή/τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του Σχολείου και από τον Διευθυντή/τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης»

Έχουμε ήδη τοποθετηθεί με 2 ανακοινώσεις τόσο για τη σκοπιμότητα της ύπαρξης μιας τέτοιας μορφής ΕΚΛ που έχει οργανική σχέση με την αξιολόγηση σχολικής μονάδας όσο και το περιεχόμενο του που  διαμορφώνει πλαίσιο πειθάρχησης και καταστολής συμπεριφορών ενώ ανοίγει το δρόμο για την περιβόητη «αυτονομία της σχολικής μονάδας»  βλέπε συνδιοίκηση του σχολείου με το Δήμο και το σύλλογο γονέων.  Έχουμε πραγματοποιήσει  ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα.

Ενώ μετράμε μέρες για τη λήξη του έτους και στις περισσότερες περιοχές της Αττικής δεν έχει γίνει καμία κουβέντα,  σε σχολεία ευθύνης του συλλόγου μας καλούνται σύλλογοι διδασκόντων να συνεδριάσουν για τον ΕΚΛ κι λέγεται ότι μάλιστα αυτό  γίνεται καθ΄ υπόδειξη των ΣΕΕ.

Με βάση αυτό επικοινωνήσαμε  με τους ΣΕΕ οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι κοινή  τοποθέτηση είναι ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ασκήσουν πίεση για τη σύνταξη του ΕΚΛ ότι αυτό είναι στη δικαιοδοσία τους ΣΔ να πράξει κατ΄ εκτίμησή του. Η διευκρίνηση που έδωσαν είναι ότι ισχύουν τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος.

Ως σύλλογος διευκρινίζουμε ότι στην εγκύκλιο δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Ο ΕΚΛ συζητιέται και επικαιροποιείται κάθε χρόνο.

Με βάση αυτά αποκαλύπτεται σε όλους ότι η διαδικασία σύνταξης ενός κανονισμού τις τελευταίες μέρες του χρόνου είναι αστειότητα καθώς καλούμαστε να συντάξουμε έναν ΕΚΛ  που δεν θα υλοποιηθεί ούτε για ελάχιστο χρονικό διάστημα και τη διαδικασία αυτή θα κληθούμε να την επαναλάβουμε την επόμενη  σχ. χρονιά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Ποιος ο λόγος επιμονής για μια άχρηστη -χρονοβόρα διαδικασία για τις σχ. μονάδες;;

Η επιμονή στην υλοποίηση είναι για να αποδεχθούν οι σχολικές μονάδες τη διαδικασία -ξεχνώντας τη σχέση της με την αξιολόγηση – και ότι εφεξής συναποφασίζουν με το σύλλογο γονέων και το δήμο και ότι οι αποφάσεις του ΣΔ τίθενται στην έγκριση από τον ΣΕΕ ( βλέπε εξωτερικό  αξιολογητή ) και τον Δ/ντη εκπαίδευσής αλλιώς δεν υπάρχουν.  

Θεσμοθετεί τη συναπόφαση με τις δημοτικές αρχές και τους συλλόγους γονέων  παιδαγωγικών ζητημάτων για τα οποία δεν είναι αρμόδιοι καταργώντας τους διακριτούς μέχρι τώρα  ρόλους και δίνοντάς τους τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων σε παιδαγωγικές και διδακτικές πρακτικές που μόνο εκπαιδευτικοί είναι θεσμικά υπεύθυνοι να αποφασίσουν.

Λίγους μήνες πριν το 100% των σχολείων μας συμμετείχαν σε ΑΠΕΡΓΙΑ -ΑΠΟΧΗ από την αξιολόγηση και ξεκάθαρα ο ΕΚΛ συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης καθώς αποτελεί δείκτη του Θεματικού άξονα 9 της αξιολόγησης ενώ μια σειρά δεικτών συνδέονται με το περιεχόμενο του ΕΚΛ που ορίζεται από την ΥΑ.

Καταληκτικά:

  • Επαναλαμβάνουμε ότι η επίσημη τοποθέτηση του Δ/νη Εκπαίδευσης  προς το ΔΣ του συλλόγου ήταν ότι δε θα ασκήσει πίεση και δε θα παρέμβει στις σχ. μονάδες για τη σύνταξη ΕΚΛ και ότι ο κάθε ΣΔ θα εκτιμήσει το πώς και  πότε θα προχωρήσει.
  • Καλούμε τους ΣΕΕ στην ανάλογη τοποθέτηση που έκαναν προς το σύλλογο να αποσαφηνίσουν προς τις σχ. μονάδες και να μη μεταφέρεται η εικόνα ότι εκείνοι ενημερώνουν, πιέζουν και επιβάλλουν τη σύνταξη στο τέλος το σχ. έτους.
  • Καλούμε τους Δ/ντες να μην αναπαράγουν αυτή την πρακτική  και να μην πιέσουν σε δρομολόγηση για τη σύνταξη του ΣΕΕ.
  • Καλούμε όλους τους ΣΔ – αν παρά τα δεδομένα που αναφέρουμε κληθούν σε συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων με θέμα τον ΕΚΛ  σ αυτή τη χρονική στιγμή, να μη  συναινέσουν στη σύνταξη του και την υλοποίηση της διαδικασίας που προβλέπεται δηλαδή να είναι αντικείμενο συναπόφασης (θα προσυπογράφεται  από το Δήμο και το σύλλογο γονέων) και θα εγκρίνεται από το ΣΣΕ και το Δντή εκπ/σης.

Καταψηφίζουμε όποια πρόταση για εσωτερικό κανονισμό υπάρξει αυτή την περίοδο που έρχεται να υλοποιήσει τη διαδικασία συνυπογραφής και έγκρισής του πέρα από το σύλλογο διδασκόντων.  

Έτσι κι αλλιώς τα σχολεία έχουν διαμορφώσει τις αρχές λειτουργίας τους και ουσιαστικά και τυπικά και δεν υποχρεούνται σε αυτή τη φάση να αλλάξουν οτιδήποτε.

Να μη συναινέσουν στην εκχώρηση του κυρίαρχου ρόλου του συλλόγου διδασκόντων για τη λειτουργία του σχολείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2022: Ποια Τμήματα αποψιλώνονται από θέσεις εισακτέων-Οι μεγάλοι χαμένοι

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Στα «κάγκελα» 11.500 σχολικές καθαρίστριες ορισμένου χρόνου: «Κάνουμε την ίδια δουλεία και πληρωνόμαστε λιγότερο»
«Προσφέρουμε πραγματικό και δύσκολο έργο στους μαθητές και στα σχολεία, αλλά έχουμε μόνο υποχρεώσεις»
Στα «κάγκελα» 11.500 σχολικές καθαρίστριες ορισμένου χρόνου: «Κάνουμε την ίδια δουλεία και πληρωνόμαστε λιγότερο»
Εξετάσεις Pisa: Στάση εργασίας και κινητοποίηση στην Ευελπίδων για την αγωγή Κεραμέως
Πάλι στα δικαστήρια κατά των εκπαιδευτικών προσφεύγει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως
Εξετάσεις Pisa: Στάση εργασίας και κινητοποίηση στην Ευελπίδων για την αγωγή Κεραμέως