Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μέσα στο καλοκαίρι οι διορισμοί στη γενική παιδεία
Το χρονοδιάγραμμα των μόνιμων διορισμών στην γενική εκπαίδευση - Τι δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή

Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί της γενικής παιδείας, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, η κ. Μακρή είπε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι θυμίζοντας ότι ήδη έχουν υλοποιηθεί 4.500 μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή.

Άνοιγμα σχολείων με self test

Αναφορικά με το σημερινό άνοιγμα όλων των σχολείων, η υφυπουργός είπε ότι αυτό γίνεται χάρη στα υποχρεωτικά αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα και την πρόοδο των εμβολιασμών των εκπαιδευτικών.

«Αξιοποιούμε τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα self test ως συμπληρωματικό μέτρο προστασίας στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς και τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Περαιτέρω, οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών / μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, που εκπονήθηκαν από επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Επίσης, έχουν λάβει οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών / μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία», δήλωσε η Ζ. Μακρή.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Ως προς την κριτική που ασκείται από τη μείζονα αντιπολίτευση για την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που αφήνει εκτός τριτοβάθμιας 25.000 υποψηφίους, βάσει υπολογισμών, η κ. Μακρή υποστήριξε: «Δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα πανεπιστήμια να καθορίζουν τους όρους εισαγωγής σε αυτά. Έχουμε θέσει τα θεμέλια για την αναβάθμιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε παθογένειες που ισχύουν μέχρι σήμερα, καθώς εισάγονται φοιτητές ακόμα και με βαθμό 0,6 στα 20, με σχεδόν το 30% των φοιτητών να μην αποφοιτούν ποτέ. Επιδιώκουμε την επιτυχή φοίτηση, αλλά και την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών με ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης, όπως κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, με στόχο τη βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης και τη γρηγορότερη ενσωμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας».

Η υφυπουργός επανέλαβε στοιχεία που επαναφέρουν συνεχώς οι συνάδελφοί της Νίκη Κεραμέως και Άγγελος Συρίγος περί χαμηλού αριθμού αποφοίτων για να υποστηρίξει το νέο μέτρο που τίθεται ήδη από φέτος σε ισχύ, επαναλαμβάνοντας ότι δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να υποβάλουν διπλό μηχανογραφικό και για δημόσια ΙΕΚ, μία ακόμη «πρωτοπορία» της παρούσας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών

Για τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών δήλωσε: «Δίνουμε στους εκπαιδευτικούς μας όλες τις δυνατότητες, προκειμένου να αισθάνονται προστατευμένοι. Ελπίζω ότι η ανταπόκρισή τους στον εμβολιασμό θα ξεπεράσει τις προσδοκίες μας και θα αποτελέσει τη δική τους υπεύθυνη στάση και αξιοποίηση κάθε έγκυρου επιστημονικού μέσου για την επιστροφή σε μια ασφαλή κανονικότητα».

Προχωρά η μετατροπή σχολικών μονάδων σε Πρότυπα/Πειραματικά

Τέλος, για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία που θα λειτουργήσουν τον προσεχή Σεπτέμβρη και για τα οποία έχουν καταγραφεί εντονότατες αντιδράσεις, η Ζέττα Μακρή είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η λίστα με τα νέα σχολεία τα οποία θα λειτουργήσουν σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν τέτοιες εκπαιδευτικές δομές, όπως στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά και στη Στερεά Ελλάδα, τονίζοντας: «Ζητούμενο είναι τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία να συμβάλλουν στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και στην πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και να διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2021: Νέες οδηγίες για τα self tests

ΑΣΕΠ: Ποιες είναι οι 5 προκηρύξεις που διορίζουν στο Δημόσιο

Τα Θέματα και οι λύσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 (Δείτε τα πρώτοι εδώ)

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

1821
«ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»: Διήμερη προβολή σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Σήμερα και αύριο η «ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» προβάλλεται στις όψεις κτηρίων 18 πόλεων σε όλη την Ελλάδα - Δυνατότητα προβολής live streaming
«ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»: Διήμερη προβολή σε 18 πόλεις της Ελλάδας