Το κατά κυβέρνηση εκπαιδευτικό ευαγγέλιο
«Καθοριστικός είναι ρόλος του σχολείου στην προετοιμασία του νέου για την αντιμετώπιση των ατομικών, οικονομικών και κοινωνικών του αναγκών καθώς και ο εξοπλισμός του με στέρεες γνώσεις και βασικές ικανότητες για προσαρμογή στις διαρκείς εξελίξεις...» - Του Πέτρου Τσάπε

Καθοριστικός είναι ρόλος του σχολείου στην προετοιμασία του νέου για την αντιμετώπιση των ατομικών, οικονομικών και κοινωνικών του αναγκών καθώς και ο εξοπλισμός του με στέρεες γνώσεις και βασικές ικανότητες για προσαρμογή στις διαρκείς εξελίξεις.

Για την εκπλήρωση του ρόλου του το σχολείο οφείλει να ανοίγεται στην κοινωνία και στους χώρους του πολιτισμού και των επαγγελμάτων.   

Άλλο όμως άνοιγμα και άλλο προσανατολισμός του σχολείου στην απόκτηση και μόνο δεξιοτήτων, στην εξειδίκευση, όπως θέλει σήμερα η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας. Αυτά μεταβάλλουν το ρόλο του σχολείου, το συρρικνώνουν. Αυτοί οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα είχαν κάποια λογική σε παλιότερες εποχές με αργή εξέλιξη, που το παρόν αποτελούσε προέκταση του παρελθόντος και που ο κάθε εργαζόμενος ασκούσε ένα επάγγελμα στη ζωή του.

Με την εντεινόμενη όμως, αυτοματοποίηση της εργασίας, την διαρκή συρρίκνωση των εργασιακών θέσεων, την τηλεργασία και την αδυναμία πρόβλεψης τεχνικών παραγωγής η εξειδίκευση και η εκμάθηση δεξιοτήτων δεν αποτελούν πανάκεια. Σε έναν κόσμο με ταχύτατες αλλαγές δεν συνιστούν διασφαλισμένη κατάκτηση ή εγγύηση. Η χαρτογράφηση των εργασιακών αναγκών της Θεσπρωτίας ή της Ηπείρου και η προσαρμογή του σχολείου στην κάλυψή τους, προσωρινά μόνο αποτελέσματα θα αποφέρει.                                

Το ειλικρινές ενδιαφέρον για τον μαθητή και απόφοιτο εστιάζεται στην απόκτηση δομικών γνώσεων πάνω στις οποίες θα εδράζονται οι ειδικότητες, στη διαρκή επανεκπαίδευσή του, στο χτίσιμο ικανοτήτων ενεργητικής προσαρμογής σε παροντικές και μελλοντικές συνθήκες, όπως και στην προετοιμασία του να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του ως Έλληνας οικουμενικός πολίτης.                             

Με τις κυβερνητικές αποφάσεις  κάμπτεται η δυσαρέσκεια του ΣΕΒ, αφού ικανοποιείται το χρόνιο αίτημά του για συμμετοχή στον «καθορισμό ειδικοτήτων που προσφέρονται» και  για «εκπαιδευτικό σύστημα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων».  

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, φορείς της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ορθοδοξίας, υπηρετώντας μια πολιτική προς το κοντόθωρο συμφέρον επιχειρηματιών, προετοιμάζουν τον εργαζόμενο ως μέσο για την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς εργασίας που, με δεκάωρη εργασία και χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, να ανακράξει προς τον εργοδότη του: «δίδαξόν με του ποιείν το θέλημά σου, ότι δούλος σου εγώ ειμί». 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κλεομενης
Συγκλονίζει φωτογραφία: Ο 20χρονος Κλεομένης κρατούσε πανό για τον Άλκη
Μια φωτογραφία από μαθητική διαμαρτυρία το 2022 επανέρχεται στο φως μετά τη δολοφονία του νεαρού στη Θεσσαλονίκη, συμβολίζοντας τον φαύλο κύκλο της...
Συγκλονίζει φωτογραφία: Ο 20χρονος Κλεομένης κρατούσε πανό για τον Άλκη
streidia
Από φαγητό των φτωχών σε γκουρμέ σύμβολα: Η απρόσμενη πορεία διάσημων εδεσμάτων
Αστακός, χαβιάρι, στρείδια και σούσι πέρασαν από τα πιάτα των απλών ανθρώπων στα μενού της υψηλής γαστρονομίας
Από φαγητό των φτωχών σε γκουρμέ σύμβολα: Η απρόσμενη πορεία διάσημων εδεσμάτων
Lockdown: Επιστρέφει η Ελεγχόμενη Στάθμευση στην Αθήνα
Δωρεάν στάθμευση για συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων : Νέες Ρυθμίσεις από το Υπουργείο Υποδομών
Νομοσχέδιο του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προβλέπει επέκταση του μέτρου έως το 2026 – Αναμένεται η τελική απόφαση της Βουλή των Ελλήνων
Δωρεάν στάθμευση για συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων : Νέες Ρυθμίσεις από το Υπουργείο Υποδομών
παοκ
Συγκλονίζει η μητέρα του 20χρονου Κλεομένη: «Μην αφήσετε τη σιωπή να σκεπάσει το έγκλημα»
Έκκληση για σεβασμό στη μνήμη του νεαρού που σκοτώθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης – Ζητά να σταματήσει η προβολή του βίντεο της επίθεσης
Συγκλονίζει η μητέρα του 20χρονου Κλεομένη: «Μην αφήσετε τη σιωπή να σκεπάσει το έγκλημα»