arsakeio-istoria
«Έξοδος του Μεσολογγίου»: Δημιουργική διδασκαλίας της Ιστορίας στα Αρσάκεια Σχολεία

Έδωσαν φωνή στους πρωταγωνιστές της Εξόδου του Μεσολογγίου – Συνέχισαν από εκεί όπου σταμάτησε ο φιλέλληνας Μάγερ – Κειμενική, αισθητική και τεχνική αρτιότητα της έκδοσης

Η επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826) μας επεφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη: Μαθητές της Γ’ γυμνασίου του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν πρωτοβουλίας καθηγητών τους, υλοποίησαν μια εξαιρετική ιδέα: εξέδωσαν το 227ο φύλλο της θρυλικής εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά», που τύπωναν στο πολιορκημένο Μεσολόγγι ο Ελβετός φιλέλληνας Ιάκωβος-Ιωάννης Μάγερ και ο Θεσσαλονικιός Δημήτριος Μεσθενεύς, οι οποίοι σταμάτησαν στο 226ο φύλλο. Στην έκδοσή τους, οι μαθητές σε ρόλο δημοσιογράφων, γυρίζουν πίσω στον χρόνο και παίρνουν συνεντεύξεις από τους τότε εκδότες των «Ελληνικών Χρονικών», από πρωταγωνιστές του Αγώνα των Μεσολογγιτών και παρουσιάζουν ακόμη και ανταποκρίσεις από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης για το φιλελληνικό κίνημα!

Η επανέκδοση αυτή χαρακτηρίζεται από κειμενική, αισθητική και τεχνική αρτιότητα και αποτελεί το ευτυχές αποτέλεσμα της συνεργασίας των εκπαιδευτικών Λεωνίδα Κατσικαρίδη (εμπνευστή και συντονιστή του όλου εγχειρήματος), Ελευθερίας Κωνσταντινίδου και του εικαστικού Θόδωρου Σπανού, γνωστού για τη θαυμάσια εικαστική συμβολή του στο βραβευμένο μαθητικό περιοδικό «Νεογράφημα».

Το ίδιο το 227ο επετειακό φύλλο μπορείτε να το κατεβάσετε και να το διαβάσετε εδώ.

arsakeio eksodos toy mesologgiou

Εξοδίτες μέλη της Φ.Ε.
Με αφορμή την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, ας θυμηθούμε ότι, από τους αγωνιστές που πήραν μέρος στην Έξοδο του Μεσολογγίου και επέζησαν, οκτώ (8) συγκαταλέγονται στα μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Περισσότερα γι’ αυτούς μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα της ιστορίας της Φ.Ε. εδώ.

 

Οι «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» στο… ευρωπαϊκό ραδιόφωνο
Μια αξιοσημείωτη επίσης δραστηριότητα  σχετική με το Μεσολόγγι ήταν η συμμετοχή τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων στο Ευρωπαϊκό Σχολικό Ραδιόφωνο, όπου οι μαθητές παρουσίασαν στους Ευρωπαίους συμμαθητές τους το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.   Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ.

 

Το Μεσολόγγι στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές
Τέλος, υπενθυμίζουμε την εξαιρετική και πάντα χρήσιμη διδακτική πρόταση για την πολιορκία και Έξοδο του Μεσολογγίου και τον Φιλελληνισμό με αξιοποίηση των πηγών, που υλοποιήθηκε προ ετών στο Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης και είχε παρουσιαστεί από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό Σ. Αβδημιώτη στην Ημερίδα για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές (Digital Humanities), που συνδιοργάνωσαν η Φ.Ε. με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard το 2014. Σε εκείνη την πολυεπίπεδη διαθεματική εργασία, οι μικροί μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού είχαν έρθει σε επαφή μεταξύ άλλων και με τα «Ελληνικά Χρονικά» ως πρωτογενή πηγή, όπως και με τον φιλελληνισμό, και είχαν δημιουργήσει αντίστοιχα δικά τους «πρωτογενή» κείμενα στο πλαίσιο της δημιουργικής γραφής (Η διδακτική πρόταση είναι διαθέσιμη για τους μαθητές στο e-arsakeio. Δείτε το video

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα