golearn-engl_970-250
makis voridis
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Τι απαντά ο Μάκης Βορίδης σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας

Σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και τη σχετική επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Πιο αναλυτικά:

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 1777_26-2-2021 Αναφοράς, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ. κ. Κωνσταντίνος Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου μαζί με δέκα επτά (17) ακόμη Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ως Πίνακας Αποδεκτών και μας διαβίβασαν την με αρ. πρωτ. 37012-14/2-2-2021 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών σχετικά με τα άρθρα 32 περ. ε και 43 του Ν. 4765/2021 (ΦΕΚ 6/Α’/15-1-2021) του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα:

«Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις», θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Στα συγκεκριμένα άρθρα 32 περ. ε και 43 του ως άνω Νόμου αναφέρεται αντίστοιχα η γνώση ξένης γλώσσας (άριστη, πολύ καλή, καλή) και η απόδειξη γνώσης ξένης γλώσσας με τίτλους σπουδών, χωρίς άλλη ειδικότερη παραπομπή.

Περαιτέρω, τα κατά κλάδους ή ειδικότητες προσόντα διορισμού μονίμου ή με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. προσωπικού σε θέσεις δημοσίων υπηρεσιών, καθορίζονται στο Π.Δ. 50/2001 («Προσοντολόγιο»), όπως ισχύει.

Ειδικότερα, στο άρθρο 28 «Γνώση ξένης γλώσσας και απόδειξη αυτής» του ως άνω Π.Δ., γίνεται απαρίθμηση συγκεκριμένων πτυχίων, πιστοποιητικών και τίτλων με τα οποία διαπιστώνεται η γνώση ξένης γλώσσας, ενώ στην παρ. 3 αυτού ορίζεται ότι:

«Όπου ως τυπικό προσόν για τον διορισμό προβλέπεται γνώση ξένης γλώσσας σε επίπεδο πολύ καλής γνώσης ή καλής γνώσης ή μέτριας γνώσης, η απόδειξη της γνώσης αυτής γίνεται με κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου Γ1, Β2 και Β1 αντίστοιχα,… καθώς και με τίτλους ή πιστοποιητικά τα οποία χορηγούνται από φορείς που πιστοποιούνται από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης γλωσσομάθειας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μεταβατικά και μέχρι τον καθορισμό των πιστοποιημένων φορέων από την αρμόδια υπηρεσία πιστοποίησης γλωσσομάθειας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η απόδειξη της πολύ καλής ή καλής ή μέτριας γνώσης ξένης γλώσσας γίνεται με πιστοποιητικό αντίστοιχου επιπέδου (πολύ καλής, καλής, μέτριας γνώσης της ξένης γλώσσας) από φορείς που χορηγούν τα προβλεπόμενα στις περιπτώσεις Α, Β, Γ, και Δ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου πιστοποιητικά».

Συνεπώς, σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, η ουσιαστική εκτίμηση των τίτλων που αποδεικνύουν τη γνώση ξένης γλώσσας σε ορισμένο επίπεδο, ή το περιεχόμενο των
σπουδών αυτών, δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς ο αρμόδιος φορέας πιστοποίησης γλωσσομάθειας υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς το οποίο και θα πρέπει να απευθύνετε την Αναφορά σας.

Ωστόσο, επειδή ήδη λειτουργεί σχετική Επιτροπή για την αναμόρφωση του «Προσοντολογίου» που συγκροτήθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμ. ΔΙΔΚ/Φ.38/4/οικ.11834/11-6- 2020 (ΦΕΚ 457/ΥΟΔΔ/24-6-2020) Απόφασης της Γενικής Γραμματέως Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σας γνωρίζουμε ότι θα τεθούν υπόψη τους οι σχετικές επισημάνσεις του ως άνω Συλλόγου, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις μεταβολές που έχουν επέλθει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και τις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης και της κοινωνίας.

Ο Υπουργός

Μαυρουδής Βορίδης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τώρα και για τους εκπαιδευτικούς…μόρια αντί για αμοιβή!

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Φοβερή αποκάλυψη για το νερό! To έδωσαν στο Υπερταμείο – Αγνόησαν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Της Μαρίας Καραμανώφ, τ. Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης
Φοβερή αποκάλυψη για το νερό! To έδωσαν στο Υπερταμείο – Αγνόησαν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο
Η αύξηση της μέρας, έστω και ανεπαίσθητα, κατά κλάσματα του δευτερολέπτου, μπορεί μελλοντικά να έχει, μεταξύ άλλων, επιπτώσεις στην τήρηση του...
Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο