Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Τον Σεπτέμβριο επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν επιμορφωτικές δράσεις για τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών, όπως συμβαίνει με κάθε νέο αντικείμενο, προανήγγειλε σήμερα η Νίκη Κεραμέως

"Βασική πολιτική μας είναι ότι για οτιδήποτε νέο εισάγεται να υπάρχει επιμορφωτική δράση προκειμένου να στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς μας  σε αυτές τις νέες πρωτοβουλίες στο σχολείο", δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της σήμερα στα Παραπολιτικά 90,1, προαναγγέλοντας την έναρξη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που θα κληθούν από Σεπτέμβριο να διαχειριστούν το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών τους.

Από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία

ekpaideusi-foto.jpg

Αναφορικά με το ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης η Νίκη Κεραμέως ανέφερε:

Έχει ήδη γίνει μάθημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο και σε ανύποπτο χρόνο,  προτού ξεσπάσει το ελληνικό meToo. Όπως ήταν δέσμευσή μας πέρυσι τον Ιούνιο ψηφίσαμε στη Βουλή τα λεγόμενα εργαστήρια δεξιοτήτων. Τα εργαστήρια δεξιοτήτων μπαίνουν μέσα στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα με στόχο να καλλιεργήσουν δεξιότητες στα παιδιά μας. Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτή την κίνηση, το σχολείο ασφαλώς έχει ως βασική αποστολή να μεταδώσει γνώση στα παιδιά επιπλέον όμως κατά τη γνώμη μας έχει  την αποστολή να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο δεξιότητες στα παιδιά.  Τι θα πει δεξιότητες; Κριτική σκέψη, ενσυναίσθηση, συνεργατικότητα, ομαδική δουλειά και άλλες τέτοιες δεξιότητες, δεξιότητες ζωής, δεξιότητες τεχνολογίας.

Άρα βάζουμε μέσα στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα την καλλιέργεια  των δεξιοτήτων μέσα από θεματικές. Οι θεματικές  κινούνται σε πολλούς άξονες, ας πούμε υπάρχει ένας άξονας για το περιβάλλον, σεβασμός στο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή κοκ, υπάρχει ένας άξονας που αφορά στο ευ ζην για παράδειγμα υγιεινή διατροφή, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Υπάρχει ένας άξονας που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον εθελοντισμό , στον σεβασμό στον άλλο, σεβασμό στη διαφορετικότητα και υπάρχει και ένας τέταρτος άξονας  που αφορά στη δημιουργία, στην καινοτομία, στην τεχνολογία , με την ρομποτική, με τις νέες τεχνολογίες κοκ. Όλα αυτά μπαίνουν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα σταθμισμένα ανά εκπαιδευτική ηλικία. 

Στο πλαίσιο αυτό έχει ενταχθεί και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήδη από τον περσινό Σεπτέμβριο πιλοτικά σε σχολεία της χώρας και από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία της χώρας συνολικά τα εργαστήρια δεξιοτήτων και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Και πράγματι είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με μαθητές Γ Γυμνασίου οι οποίοι είναι μέσα σε αυτό το πιλοτικό  πρόγραμμα, οι οποίοι παρακολουθούνε  και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και μας μίλησαν για την εμπειρία,  ως τώρα έχουν κάνει πάνω από πέντε μαθήματα στη θεματική αυτή, μας μίλησαν για το τι ανάγκες καλύπτει, για το πώς τους δίνει την ευκαιρία να συζητήσουν με την καθηγήτριά τους για  πολλά ζητήματα που τους προβληματίζουν, και για το πώς μάλιστα θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πιο νωρίς το συγκεκριμένο μάθημα».

Ερωτηθείσα αν οι καθηγητές είναι έτοιμοι να διδάξουν τα συγκεκριμένα  μαθήματα απάντησε:

«Οτιδήποτε νέο εισάγεται στο σχολείο γίνεται επιμόρφωση. Για παράδειγμα ξεκινήσαμε τα εργαστήρια δεξιοτήτων πέρυσι το Σεπτέμβριο, έγινε η επιμορφωτική δράση σε όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στα εργαστήρια δεξιοτήτων και έτσι αντιστοίχως θα γίνει και τον προσεχή Σεπτέμβριο. Άλλο παράδειγμα έχουμε εισάγει δραστηριότητες στα αγγλικά στο Νηπιαγωγείο αντιστοίχως έγινε επιμορφωτική δράση το Σεπτέμβριο στους εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει αυτές τις δραστηριότητες στα αγγλικά στο Νηπιαγωγείο άρα βασική πολιτική μας είναι ότι για οτιδήποτε νέο εισάγεται να υπάρχει επιμορφωτική δράση προκειμένου να στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς μας  σε αυτές τις νέες πρωτοβουλίες στο σχολείο».

Δείτε όλη τη συνέντευξη

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αγρότες στη Νίκαια Λάρισας
Αγρότες σε Μητσοτάκη: «Εσείς κλείνετε τους δρόμους, η κοινωνία είναι στο πλευρό μας!»
«Δεν θα συμμετάσχουμε σε προσχηματικό διάλογο» - Οι αγρότες απαντούν στον πρωθυπουργό για την άρνηση προσέλευσης στο Μαξίμου
Αγρότες σε Μητσοτάκη: «Εσείς κλείνετε τους δρόμους, η κοινωνία είναι στο πλευρό μας!»
μπύρα
Μπύρα χωρίς αλκοόλ: Ο «κρυφός» κίνδυνος για σάκχαρο, χοληστερίνη και διαβήτη
Η «υγιεινή» εναλλακτική δεν είναι τόσο ακίνδυνη – Τι πρέπει να προσέχετε όταν καταναλώνετε μπύρες χωρίς αλκοόλ
Μπύρα χωρίς αλκοόλ: Ο «κρυφός» κίνδυνος για σάκχαρο, χοληστερίνη και διαβήτη
συρεγγλεα κωνσταντοπουλου
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Αντί να συλλάβουν τον Ξυλούρη, μου επιτέθηκαν για σεξιστική επίθεση στην Συρεγγέλα»
«Η φράση "σιγά μη σκίσεις κανένα καλσόν" προέρχεται από εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας, είναι μία φράση αντισύμβολο προς τον καθωσπρεπισμό»
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Αντί να συλλάβουν τον Ξυλούρη, μου επιτέθηκαν για σεξιστική επίθεση στην Συρεγγέλα»