Φίλης: Ονειρεύονται γκετοποίηση των προσφυγόπουλων
«Η σημασία που δίνουμε στη μόρφωση των προσφυγόπουλων είναι ενδεικτική της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού μας», ανέφερε ο Νίκος Φίλης στην τηλεκδήλωση με θέμα «Εκπαίδευση & Ένταξη: πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών»

«Η σημασία που δίνουμε στη μόρφωση των προσφυγόπουλων είναι ενδεικτική της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού μας», ανέφερε ο Νίκος Φίλης στην τηλεκδήλωση με θέμα «Εκπαίδευση & Ένταξη: πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του o τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε επίσης πως «η νέα, alt-right Δεξιά, συγκροτείται στη βάση μιας «ταυτότητας» αποκλεισμού των προσφύγων από την Ευρώπη. Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου κάποιοι ονειρεύονται την γκετοποίηση των προσφυγόπουλων».

Η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη:

Η σημασία που δίνουμε στη μόρφωση των προσφυγόπουλων είναι ενδεικτική της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού μας. Αλλά δεν είναι κοινή μάχη, δυστυχώς. Κακά τα ψέματα, στην Ευρώπη σήμερα ο άξονας Δεξιά – Αριστερά τέμνει (τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος του κοινού) τα αισθήματα απέναντι στους πρόσφυγες.

Ήδη, την περασμένη χρονιά, η κυβέρνηση παραδέχτηκε στη Βουλή ότι περίπου τα μισά από τα 14.000 χιλιάδες παιδιά προσφύγων που φοιτούσαν επί ΣΥΡΙΖΑ «χάθηκαν» από τα σχολεία (ΔΙΕΠ και τάξεις υποδοχής).

Φέτος η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο. Και τα χειρότερα έρχονται. Ακούσαμε να ξετυλίγεται από αρμόδια υπουργικά χείλη το τρομακτικό σχέδιο γκετοποίησης των προσφυγόπουλων στη χώρα μας. Δεν είναι στο χέρι τους, φυσικά. Οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες απαγορεύουν τη γκετοποίηση. Τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών πρέπει να συμμετέχουν σε δομές που βρίσκονται εντός του εθνικού σχολικού δικτύου. Σχολεία μέσα στα camps, δεν προβλέπονται. Αποκομμένα από την πραγματικότητα, γκετοποιημένα, τα προσφυγόπουλα δεν θα μορφωθούν και δεν γίνουν ποτέ μέρος της κοινωνίας, χρήσιμο και δημιουργικό.

Σκεφτείτε για ένα λεπτό τι θα σήμαινε να είχε επιφυλάξει αυτή τη μεταχείριση η Ελλάδα στα παιδιά των Αλβανών μεταναστών που έφτασαν μαζικά στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Πού είναι τώρα αυτά τα παιδιά και πού θα ήταν… Η απόπειρα γκετοποίησης δεν είναι απλώς απάνθρωπη. Συγκρούεται επίσης με κάθε διεθνές Πρωτόκολλο και Σύμβαση. Ούτε είναι αόριστη και θεωρητική απειλή.

Δείτε τι έγινε στη Ριτσώνα. Έδιωξαν τα μικρά παιδιά από τα δημοτικά και βρίσκονται κλεισμένα στα καμπ, περιμένοντας να θεσμοθετηθεί το κλειστό σχολείο εκεί, εντός του γκέτου.

Έχουμε κι άλλα δείγματα γραφής από τη Δεξιά. Είναι η ίδια τύχη που επιφύλαξαν στα παιδιά των Ελλήνων Ρομά. Είμαστε μπροστά σε ένα αγώνα. Θα τον δώσουμε, όχι μόνοι μας ελπίζω, ώστε να αποτρέψουμε την γκετοποίηση. Τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους, εφόσον μείνουν στην Ελλάδα, θέλουμε να τους εντάξουμε στην κοινωνία, να γίνουν χρήσιμα μέλη της και σε δυο τρεις δεκαετίες από σήμερα να είμαστε περήφανοι που αντισταθήκαμε στα απάνθρωπα σχέδια της Δεξιάς. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Ελλάδα της Αλληλεγγύης είναι παρούσα, είτε είμαστε κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι:

Κώστας Αρβανίτης – ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / The Left
Βασιλική Κατριβάνου – ψυχολόγος & πρ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Γιώργος Αγγελόπουλος – καθηγητής Ανθρωπολογίας ΑΠΘ
Θεοδώρα Ακριώτου – περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης – κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών & Περιφερειακών Σπουδών ΠΑΜΑΚ
Μαρία Γεωργαρίου – γενική γραμματέας Κέντρου Μελετών & Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Φροντιστήρια: Στον "αέρα" το άνοιγμά τους

Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Πότε θα γίνουν προσλήψεις, πόσες αναμένονται

Σχολεία: Self-test, τηλεκπαίδευση και άνοιγμα φροντιστηρίων στον ορίζοντα

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη: Προσλήψεις συντηρητών αρχαιοτήτων στην ΕΦΑ Πόλης
Θεσσαλονίκη: Προσλήψεις συντηρητών αρχαιοτήτων στην ΕΦΑ Πόλης
Προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού και λοιπών ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης...
Θεσσαλονίκη: Προσλήψεις συντηρητών αρχαιοτήτων στην ΕΦΑ Πόλης
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες-φορείς (Εγκύκλιος)
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες-φορείς αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας (Εγκύκλιος)
Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων σε υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας υπουργείου...
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες-φορείς (Εγκύκλιος)