prytanis thanatos
O Δημήτριος Μαρκής διετέλεσε πρώτος εκλεγμένος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ υπήρξε μαθητής του διάσημου φιλοσόφου T.W. Adorno

Τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του Δημητρίου Μαρκή, καθηγητή και πρώτου εκλεγμένου πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέφρασε με ανακοίνωση της η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Ποιος ήταν ο Δημήτριος Μαρκής

O Δημήτριος Μαρκής γεννήθηκε το 1936 στο Κρεμάρι της Λέσβου και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, κατά την εποχή ακμής της Σχολής της Φρανκφούρτης και υπήρξε μαθητής του διάσημου φιλοσόφου T.W. Adorno.

Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και επέστρεψε στην Ελλάδα ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου διετέλεσε ως δεύτερος στη σειρά Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (1984 - 1985) και ως πρώτος εκλεγμένος Πρύτανης (1987-1990).

Μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης διετέλεσε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tübingen.

Το φιλοσοφικό του έργο είναι εκτεταμένο και έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης ενθυμούνται τον Δημήτριο Μαρκή ως εξαιρετικό συνάδελφο, βαθυστόχαστο και γενναιόδωρο δάσκαλο και ως τον πρύτανη που συνέβαλε σημαντικά στην ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου.

«Η Πρυτανεία εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του», καταλήγει η ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασμους
Κινητικότητα στη Βαρσοβία του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου στα πλαίσια ERASMUS+
«Από την πρώτη κιόλας βραδιά, η επαφή μας με το σύγχρονο κέντρο της πόλης μας έδωσε μια πρώτη αυθεντική εικόνα της ζωής εκεί»
Κινητικότητα στη Βαρσοβία του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου στα πλαίσια ERASMUS+
διαγωνισμός ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: Πάνω από 1.000 μόνιμες προσλήψεις «τρέχουν» μέσω έξι νέων προκηρύξεων
Ολοκληρώνονται διαγωνιστικές διαδικασίες για θέσεις σε Υγεία, Πολιτισμό, ΕΥΑΘ και δημόσιους φορείς – Δείτε αναλυτικά τις προκηρύξεις
ΑΣΕΠ: Πάνω από 1.000 μόνιμες προσλήψεις «τρέχουν» μέσω έξι νέων προκηρύξεων
αμφιθεατρο
Αντιδράσεις για τις φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Καταγγελίες για εγκατάλειψη, έλεγχο και περιορισμό δικαιωμάτων
Η ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ κάνει λόγο για υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης και μέτρα που περιορίζουν τα δικαιώματα των οικότροφων φοιτητών, καλώντας σε υπεράσπιση...
Αντιδράσεις για τις φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Καταγγελίες για εγκατάλειψη, έλεγχο και περιορισμό δικαιωμάτων