Δημοσκόπηση GPO: 62,3% υπέρ της θέσπισης βάσης εισαγωγής
Δημοσκόπηση GPO για τα "Παραπολιτικά". Το 62,3% κρίνει θετικά την καθιέρωση βάσης εισαγωγής για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων, ενώ το 58,4% συμφωνεί με τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Δημοσκόπηση GPO. Η δημοσκόπηση δημοσίευσε τα αποτελέσματα σε δύο βασικά ερωτήματα για τις βάσεις εισαγωγής για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και τη θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας η οποία θέτει σοβαρά ζητήματα της αυτονομίας των ΑΕΙ.

Αναφορικά με το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το 62,3% κρίνει θετικά τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης, ενώ το 58,4% συμφωνεί με τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Η πρώτη δημοσκόπηση για το 2021 είδε το φως από την εφημερίδα "Παραπολιτικά".

Η έρευνα είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα χιλίων ατόμων.
Ερώτηση:
Πώς κρίνετε το νομοσχέδιο που θέτει ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης:
Απάντηση:
Θετικά, μάλλον θετικά το 62,3%
Αρνητικά, μάλλον αρνητικά το 31,8%
Δεν ξέρω / δεν απαντώ το 5,9%

Ερώτηση:
Πώς κρίνετε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας;
Απάντηση:
Θετικά, μάλλον θετικά το 58,4%
Αρνητικά, μάλλον αρνητικά το 38,9%
Δεν ξέρω / δεν απαντώ το 2,7%

δημοσκόπηση GPO, η πρώτη δημοσκόπηση για το 2021

Βάση εισαγωγής: Η εφαρμογή της θα συρρικνώσει το Παν.Δ.Μακεδονίας...

Αναμένεται δραματική μείωση των φοιτητών και βέβαιη κατάργηση τμημάτων καθώς οι πρωτοετείς φοιτητές της τρέχουσας χρονιάς θα ήταν -αν ίσχυε το νέο σύστημα- στην Κοζάνη 423 αντί για 1.737, στην Φλώρινα 418 από 628, στην Καστοριά 415 από 498 και στα Γρεβενά 18 από 460...

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ  κκ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή των προϋποθέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Eκπαίδευση θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου σχετικά με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που θα πλήξει καίρια τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλης της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως το Π.Δ.Μ.

Τι λένε οι βουλευτές

Αναμένεται δραματική μείωση των φοιτητών και βέβαιη κατάργηση τμημάτων καθώς, για παράδειγμα, οι πρωτοετείς φοιτητές της τρέχουσας χρονιάς θα ήταν -αν ίσχυε το νέο σύστημα- στην Κοζάνη 423 αντί για 1.737, στην Φλώρινα 418 από 628, στην Καστοριά 415 από 498 και στα Γρεβενά 18 από 460.

Επίσης, παρατίθενται στοιχεία για την ταυτότητα του Π.Δ.Μ., την εκπαιδευτική και ερευνητική του συνεισφορά, όπως και την διεθνή του εμβέλεια, ενώ γίνεται αναφορά στον πολυεπίπεδο ρόλο που διαδραματίζει στην ενεργειακή μετάβαση, με την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων επανακατάρτισης.

Παράλληλα, ασκείται κριτική στο γεγονός ότι απουσιάζει –και σε αυτή την απόφαση για τη Δυτική Μακεδονία- οποιαδήποτε μελέτη κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, όπως επίσης και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τους θεσμικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ.


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ανακοίνωση-κόλαφος ενάντια στο νομοσχέδιο

Με μία ανακοίνωση-κόλαφο, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τάσσεται ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ - «Απαξίωση της Γ' Λυκείου - αποκλεισμός του 20% των σημερινών υποψηφίων» - Δεν αποδέχεται τον όρο «αιώνιοι» ή «λιμνάζοντες» φοιτητές - Όχι στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Κάθετα αντίθετη δηλώνει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το νομοσχέδιο για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, το ανώτατο όριο φοίτησης και την πανεπιστημιακή αστυνομία, με ανακοίνωση-κόλαφο που εξέδωσε.

Η Σύγκλητος εξηγεί σε επτά σημεία τις διαφωνίες της με το σύνολο του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η απαξίωση της Γ’ Λυκείου και ο αποσπασματικός τρόπος με τον οποίο αξιολογούνται οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις ευνοούν, κυρίως, αυτούς που έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα στην «τεχνική» του διαγωνισμού, όπως αυτή διδάσκεται στα φροντιστήρια, και όχι εκείνους που έχουν καλύτερα εμπεδωμένες γνώσεις».

Η συνέχεια του άρθρου εδώ.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Χωρίς προαγωγικές εξετάσεις φέτος σε Γυμνάσια-Λύκεια

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Γιατί αυτή η εκπαιδευτική αξιολόγηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει;
Γιατί αυτή η εκπαιδευτική αξιολόγηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει;
...Γιατί αυτό το μοντέλο αξιολόγησης δεν είναι ευαίσθητο σε παράγοντες που καθορίζουν  τα πραγματικά κριτήρια ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου -...
Γιατί αυτή η εκπαιδευτική αξιολόγηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει;
Κουφοντίνας-ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Μετά από 40 χρόνια θα πεθάνει απεργός πείνας στην Ευρώπη
Κουφοντίνας-ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Μετά από 40 χρόνια θα πεθάνει απεργός πείνας στην Ευρώπη
Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του τελευταίου απεργού πείνας σε ευρωπαϊκό έδαφος, είναι άμεσα επικείμενο το ενδεχόμενο, ο επόμενος τέτοιος θάνατος να...
Κουφοντίνας-ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Μετά από 40 χρόνια θα πεθάνει απεργός πείνας στην Ευρώπη
Σχολικά Κυλικεία Πάτρας: Κλείσαμε ένα χρόνο ανεργίας
Σχολικά Κυλικεία Πάτρας: Κλείσαμε ένα χρόνο ανεργίας
Άλλη μία έκκληση προς την κυβέρνηση απευθύνουν τα σχολικά κυλικεία Πάτρας, όπου μετά από ένα χρόνο υποχρεωτικής ανεργίας, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα,...
Σχολικά Κυλικεία Πάτρας: Κλείσαμε ένα χρόνο ανεργίας