Μην πυροβολείτε τους δασκάλους της Χαλάστρας
Το ίδιο αντικείμενο -η κουβέρτα- όταν χρησιμοποιείται για διαφορετικό σκοπό από εκείνο που ξέρουμε γίνεται αντικείμενο συζήτησης χωρίς λόγο

Γράφει η Ελένη Πάνου, Δρ. Ελένη Πάνου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Δε θα ξεχάσω πριν 5 χρόνια όταν πέρναγα από τους πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας και το κρύο ήταν τσουχτερό, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης πρόσφεραν κουβερτούλα στους πελάτες τους ώστε να απολαύσουν τον καφέ τους στo πεζοδρόμια δίπλα από τις θερμάστρες με υγραέριο. Είχα πραγματικά εντυπωσιαστεί από την ιδέα τους...μου θύμιζε το σαλόνι του σπιτιού μου. Κανένα κοινωνικό μέσο δικτύωσης δεν είχε αναφερθεί στο γεγονός. Ίσως από κάποια χώρα που έκανε πολύ κρύο το είχαν αντιγράψει. Προφανώς ο σκοπός ήταν ιερός…να απολαύσει ο πελάτης τον καφέ του.

Διαβάζοντας κάτι αντίστοιχο στο διαδίκτυο για τους δασκάλους που ζήτησαν από τους μαθητές να φέρουν κουβερτούλα για να μην κρυώνουν σε δημοτικό σχολείο της Χαλάστρας, διαπίστωσα ότι έγινε πρώτο θέμα στα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης, τηλεοπτικά και διαδικτυακά.  Οι δάσκαλοι χρειάστηκε να δώσουν εξηγήσεις- να απολογηθούν-, οι μαθητές να δείξουν τις κουβέρτες και διάφορα άλλα τραγελαφικά. Προφανώς ο σκοπός της μάθησης ..δεν είναι ιερός.

Το ίδιο αντικείμενο- η κουβέρτα- όταν χρησιμοποιείται για διαφορετικό σκοπό από εκείνο που ξέρουμε γίνεται αντικείμενο συζήτησης χωρίς λόγο.

Οι δάσκαλοι- και μπράβο τους γι αυτό- σκέφτηκαν έναν τρόπο, χωρίς να τον αντιγράψουν από πουθενά, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά ¨να μάθουν γράμματα¨.

Τον ίδιο τρόπο σκέφτηκαν και οι ιδιοκτήτες της εστίασης για τους πελάτες τους, μόνο που ο σκοπός ήταν διαφορετικός. Στην περίπτωση της εστίασης είναι η απόκτηση κέρδους. Στην περίπτωση του σχολείου είναι η απόκτηση γνώσης. Στη μια περίπτωση δε χρειάζονται εξηγήσεις στην άλλη πρέπει ολόκληρη η κοινωνία να γελάσει, να αναρωτηθεί, να εντυπωσιαστεί, να το συζητήσει.

Στο δίλημμα κουβέρτα για καφέ ή κουβέρτα για μάθηση στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης λέμε «εύγε» στους δασκάλους λέμε «Ευχαριστούμε που σκέφτεστε τα παιδιά μας» γιατί το κρύο και η πείνα εμπόδισε γενιές και γενιές ελλήνων να αποκτήσουν τη βασική γνώση ανάγνωσης και γραφής.

Συγγνώμη για οποιαδήποτε σύγκριση του καφέ με τη γνώση με αφορμή μια κουβέρτα!

Ελένη Πάνου,

Δρ, ΕΚΠΑ- Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλα
Στοχοποίηση αναπληρώτριας εκπαιδευτικού, προσβλητικά συνθήματα και δολιοφθορές σε βάρος της
Απαιτείται άμεση διερεύνηση των περιστατικών και μέτρα προστασίας για την αναπληρώτρια εκπαιδευτικό και το σύνολο των εκπαιδευτικών
Στοχοποίηση αναπληρώτριας εκπαιδευτικού, προσβλητικά συνθήματα και δολιοφθορές σε βάρος της
Σπύρος Μαρίνης
Σπύρος Μαρίνης (Πρόεδρος ΔΟΕ): Σχέδιο για κατάργηση οργανικών θέσεων, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολικών μονάδων
​​​​​​​Ανησυχία για κατάργηση οργανικών θέσεων πριν τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών
Σπύρος Μαρίνης (Πρόεδρος ΔΟΕ): Σχέδιο για κατάργηση οργανικών θέσεων, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολικών μονάδων
εκπαιδευτικός σε απόγνωση
Στη Βουλή σήμερα Παρασκευή: Στο επίκεντρο ο θάνατος εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη και τα διαπολιτισμικά σχολεία
Χρειάζεται θεσμοθέτηση μόνιμων δομών ψυχολογικής υποστήριξης στα σχολεία; Και αν ναι, με ποιο μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στην...
Στη Βουλή σήμερα Παρασκευή: Στο επίκεντρο ο θάνατος εκπαιδευτικού στη Θεσσαλονίκη και τα διαπολιτισμικά σχολεία
amea
Μητέρα καταγγέλλει διευθύντρια σχολείου για αποκλεισμό της 9χρονης ΑμεΑ: «Την κρατά μέσα στα διαλείμματα»
«Κάντε υπομονή 1,5 χρόνο»: Η απάντηση που προκαλεί οργή
Μητέρα καταγγέλλει διευθύντρια σχολείου για αποκλεισμό της 9χρονης ΑμεΑ: «Την κρατά μέσα στα διαλείμματα»